Bilde: Anna Rosenberg/Facebook

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

Grill, utekjøkken og utepeis

En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

Svenske Anna Rosenberg og famlien tilbringer sommeren på hytta i Värmland - der er det plagsomt mye knott. Etter en kveld med grilling i fjor sommer oppdaget de hvordan knotten festet seg på grillokket.

På den måten fikk de ideen om at grillen kunne fungere som knottfelle. Og den fungerte utmerket: Dagen etter kunne tusenvis av knott fjernes fra grillen.

Anna delte metoden på Facebook og den fikk enorm oppmerksomhet - det siste året er bildene delt over 26 000 ganger. 

Ifølge den svenske knott-eksperten Darius Strasevicius, kan forklaringen på hvorfor trikset fungerer være at knotten tiltrekkes av karbondioksidutslipp og matoljen. 

– De reagerer på kjemiske stoffer og smører de inngrillen med fett kan det ha effekt, har Strasevicius uttalt til dn.se tidligere.

I år reiser familien godt forberedt til hytta og vil benytte samme metode som i fjor:

– Vi kommer til å fortsette å grille. Vi har kjøpt tre-fire små griller som vi har satt opp. Det er nå det er som verst med knotten, sier Anna Rosenberg til Expressen.  

Slik blir du kvitt knotten:

  • Lag en ring av kull på grillen. Det skal være to rader og et lag oppå. Det skal være en liten glippe i sirkelen. 
  • Tenn på i ene enden (da tenner de på hverandre etter tur, og grillen holder seg varm gjennom hele natten).  

  • Lukk luftingen på toppen, men la luftingen i bunnen av grillen være litt åpen. 
  • Smør inn lokket med litt matolje. 
  • Legg på lokket på grillen og la knotten komme!

Det beste resultatet får man på natten om det ikke regner eller blåser. 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

 

13 juli 2016

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...