Utekjøkken
Utekjøkken Bilde: Colourbox

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis

Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Når sola skinner og varmen steker, er det lite fristende å trekke inn for å lage mat. Med et skikkelig utekjøkken trenger du ikke det. Du kan sette opp et bord og en grill og kalle det et utekjøkken, men du kan også gå grundigere til verks og rigge til noe skikkelig mens du først er i gang.

En god kjøkkenløsning, enten kjøkkenet befinner skal inne eller ute, krever god planlegging. Når vi planlegger et kjøkken inne, snakkes det gjerne om en arbeidstrekant, det vil si at det skal være kort avstand mellom kjøkkenets tre viktigste arbeidssoner: kokeplass, vaskeplass og kjøleskap.

Vær og vind

Men til utekjøkkenet har du neppe kjøleskap og bare kanskje en vaskeplass, så her er det andre ting som må taes hensyn til under planleggingen. Plassering i terrenget samt vær­– og vindforhold for eksempel. Bor du i et område med mye vind, bør du plassere kjøkkenet i le, så salaten ikke blåser bort før den når bollen.

- Bygg et lite tak over utekjøkkenet, så beskytter du det mot snø og regn. Det er også mer behagelig å lage mat ute uten å bli plaget av stekende middagssol, sier forfatterne av Den store hytteboka.

Tilbringer du store deler av sommeren og høsten på hytta, kan det være fint å lage seg et utekjøkken også der. Det utvider både boarealet og uteseongen. Og utekjøkkenet på hytta trenger ikke være noe dårligere enn utekjøkkenet hjemme.

Det nødvendigste – og litt til

- Sommervann kan du ordne med en hageslange eller ved å koble deg til vannkilden du bruker inne i hytta. Det er også kjekt med strøm til utekjøkkenet. Da kan du steke vaflene ute, bruke elektrisk wok og ha gode muligheter for lys og varme. På kjølige kvelder kan du bruke terrassevarmere, fast montert under taket eller som ”stålamper”.

Når du skal gå i gang med planleggingen, kan det være lurt å lage en detaljert tegning. Bruk rutepapir, så er det lettere å få nøyaktige mål. Kokeplass, vaskeplass, arbeidsflater, hyller og skap er ting du bør prøve å få med på tegningen.

Bruk litt tid på å tenke gjennom hva du trenger og ønsker på utekjøkkenet. Tenk også kreativt under planleggingen. Da kan du utnytte plassen ekstra godt og få til noen spennende løsninger.

Lettklinkerblokker kan bli vinstativ om du lar hullene vende ut, og skal du for eksempel bygge en halvvegg, kan du kanskje lage den bred nok til at du kan dyrke urter i potter på toppen og lage innfelte hyller på sidene?

Tips før du går i gang med utekjøkken:

  • Skal det bygges fast på stedet, eller bestå av løse elementer som til sammen danner et hele?
  • Skal det være et enkelt og rustikt kjøkken eller et mer avansert kjøkken?
  • Skal det være tilkoblet vann og avløp, eller kan du nøye deg med hageslangen eller mugge og vaskefat til renholdet?
  • Skal det være tilkoblet strøm så du bruke blender og mikse drinker, eller kan du nøye deg med gass eller kull?
  • Skal utekjøkkenet ha vegger? I så fall, hvor mange og i hvilke retninger?
  • Skal utekjøkkenet ha tak? Skal det i så fall være heldekkende eller bare være et utstikk over deler av kjøkkenkroken?
  • Skal det være i tilknytning til huset, eller ligge litt unna?
  • Skal det ligge slik til at det kan dekkes til selskap i umiddelbar nærhet, eller holder det med en sitteplass som rekker til familien?
  • Hva vil du ha bruk for av arbeidsplass, avlastningsflater og oppbevaring på et utekjøkken?
26 juni 2009

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til...

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Utepeis i hagen

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir...

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no