Utekjøkken
Utekjøkken Bilde: Colourbox

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis

Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Når sola skinner og varmen steker, er det lite fristende å trekke inn for å lage mat. Med et skikkelig utekjøkken trenger du ikke det. Du kan sette opp et bord og en grill og kalle det et utekjøkken, men du kan også gå grundigere til verks og rigge til noe skikkelig mens du først er i gang.

En god kjøkkenløsning, enten kjøkkenet befinner skal inne eller ute, krever god planlegging. Når vi planlegger et kjøkken inne, snakkes det gjerne om en arbeidstrekant, det vil si at det skal være kort avstand mellom kjøkkenets tre viktigste arbeidssoner: kokeplass, vaskeplass og kjøleskap.

Vær og vind

Men til utekjøkkenet har du neppe kjøleskap og bare kanskje en vaskeplass, så her er det andre ting som må taes hensyn til under planleggingen. Plassering i terrenget samt vær­– og vindforhold for eksempel. Bor du i et område med mye vind, bør du plassere kjøkkenet i le, så salaten ikke blåser bort før den når bollen.

- Bygg et lite tak over utekjøkkenet, så beskytter du det mot snø og regn. Det er også mer behagelig å lage mat ute uten å bli plaget av stekende middagssol, sier forfatterne av Den store hytteboka.

Tilbringer du store deler av sommeren og høsten på hytta, kan det være fint å lage seg et utekjøkken også der. Det utvider både boarealet og uteseongen. Og utekjøkkenet på hytta trenger ikke være noe dårligere enn utekjøkkenet hjemme.

Les også:

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Det nødvendigste – og litt til

- Sommervann kan du ordne med en hageslange eller ved å koble deg til vannkilden du bruker inne i hytta. Det er også kjekt med strøm til utekjøkkenet. Da kan du steke vaflene ute, bruke elektrisk wok og ha gode muligheter for lys og varme. På kjølige kvelder kan du bruke terrassevarmere, fast montert under taket eller som ”stålamper”.

Når du skal gå i gang med planleggingen, kan det være lurt å lage en detaljert tegning. Bruk rutepapir, så er det lettere å få nøyaktige mål. Kokeplass, vaskeplass, arbeidsflater, hyller og skap er ting du bør prøve å få med på tegningen.

Bruk litt tid på å tenke gjennom hva du trenger og ønsker på utekjøkkenet. Tenk også kreativt under planleggingen. Da kan du utnytte plassen ekstra godt og få til noen spennende løsninger.

Lettklinkerblokker kan bli vinstativ om du lar hullene vende ut, og skal du for eksempel bygge en halvvegg, kan du kanskje lage den bred nok til at du kan dyrke urter i potter på toppen og lage innfelte hyller på sidene?

Tips før du går i gang med utekjøkken:

  • Skal det bygges fast på stedet, eller bestå av løse elementer som til sammen danner et hele?
  • Skal det være et enkelt og rustikt kjøkken eller et mer avansert kjøkken?
  • Skal det være tilkoblet vann og avløp, eller kan du nøye deg med hageslangen eller mugge og vaskefat til renholdet?
  • Skal det være tilkoblet strøm så du bruke blender og mikse drinker, eller kan du nøye deg med gass eller kull?
  • Skal utekjøkkenet ha vegger? I så fall, hvor mange og i hvilke retninger?
  • Skal utekjøkkenet ha tak? Skal det i så fall være heldekkende eller bare være et utstikk over deler av kjøkkenkroken?
  • Skal det være i tilknytning til huset, eller ligge litt unna?
  • Skal det ligge slik til at det kan dekkes til selskap i umiddelbar nærhet, eller holder det med en sitteplass som rekker til familien?
  • Hva vil du ha bruk for av arbeidsplass, avlastningsflater og oppbevaring på et utekjøkken?
26. juni 2009

Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer her noen spennende utepeiser, som hjelper deg å holde varmen når været blir for kjølig.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no