Bilde: Colourbox

Slik velger du grill

Grill, utekjøkken og utepeis

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

– Min anbefaling er klart å velge en gass- eller kullgrill, sier Siv-Elise Friestad, kaptein på kjøttbransjens elitelag, når vi spør henne hvilken grill hun foretrekker.

– Med en elektrisk grill er det vanskelig å komme opp i høye nok temperaturer. Men om du ikke har andre alternativer enn elektrisk, for eksempel på grunn av liten plass eller du bor i blokk, så er den grei.

Foretrekker kull
Siv-Elise Friestad har to ganger deltatt i grill-VM i Memphis i USA sammen med det norske grill-landslaget. Forrige uke var hun i Tyskland for å delta på nok et verdensmesterskap i grilling.

– Jeg er veldig glad i kull. Det er jo den opprinnelige måten å grille på. Men kull tar lengre tid, og du trenger å kjenne grillen bedre og kunne regulere varmen, sier Friestad, som også har vært dommer i NM i grilling.

– Gassgrillen er kjappere i bruk. Det gjør kanskje at folk griller enda mer enn om de hadde hatt kullgrill, og da er gassgrillen et godt alternativ. Vi vil jo gjerne at folk griller mer, sier Friestad.

Dette skal du se etter
Det kan virke som det er et hav av ting å ta hensyn til når du skal velge grill. Produsentene omtaler gjerne modellene med en hel smørbrødliste av egenskaper og tilbehør. Men skal vi tro Friestad, er det enklere å velge grill enn man kanskje skulle ane.

– En kulegrill må ha en grei grillflate, være stødig til bens, og ha lokk. Det kan også være kjekt med et termometer i lokket, slik at du kan holde øye med temperaturen i grillen, anbefaler hun.

Trykk her for å finne en grill som passer for deg og svaret på luke 3 i Sommerkalenderen.


Direkte grilling: Best egnet til kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe samtidig som maten blir gjennomstekt.

– Velger du gass er det en stor fordel at grillen har to eller flere brenner for å få til indirekte varme og dele grillen inn i en varm og en kald sone. Den må også være stødig og robust.

Du kan lese mer om direkte og indirekte grilling i faktaboksen nedenfor.

Velg en grill som varer
I følge Friestad er det med grill som med det meste annet. Du må betale litt ekstra for å få god kvalitet, men i det lange løp kan det være vel så rimelig som å kjøpe en billig variant som går i stykker etter et år eller to.

– Jeg ville nok lagt i litt penger for å få en grill som holder sesong etter sesong. Du behøver ikke kjøpe en grill til flere titusen kroner, men et par-tre tusenlapper ville jeg nok brukt.

Men det er likevel ikke slik at du behøver en grill med alt av utstyr. Det enkle kan gjerne være det beste.

– Du kommer langt med en grill med tre brennere og en stor grillflate. Du trenger ikke sidebrennere, motorisert spidd og alt det andre.

Vil engangsgrillen til livs
Friestad brenner for grilling, og hun har et ønske om at flere av oss skal lære oss gode vaner for grilling. Spesielt ønsker hun at engangsgrillen ville forsvinne.

– Det blir ikke spesielt god mat på en engangsgrill om du griller mer enn noen enkle pølser, og de skaper mye avfall. Selv har jeg en liten kullgrill som jeg kan ta med overalt. Jeg fyller den opp med kull hjemme, så er den klar til å fyres opp når jeg kommer frem. De koster fra en hundrelapp og oppover, så du sparer både penger og får større glede av grillingen, sier hun.

– Vi håper også at folk skal gå bort fra å tenne kullet med tennvæske. Det finnes andre metoder å få fyr på kullet, som gir god varme og bedre smak, avslutter Friestad.

Dette er direkte og indirekte grilling:
* Direkte grilling betyr at varmekilden er direkte under maten som skal grilles. Denne metoden har høyest effekt og er derfor best egnet til pølser og kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe samtidig som maten blir gjennomstekt.

* Indirekte grilling skjer under lokk ved at varmen reflekteres fra grillens lokk og sider. Denne metoden egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter.

Kilde: Matprat.no

23 mai 2011

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Slik rengjør du grillen

Slik rengjør du grillen før grillsesongen.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no