Bilde: Colourbox

Slik velger du grill

Grill, utekjøkken og utepeis

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

– Min anbefaling er klart å velge en gass- eller kullgrill, sier Siv-Elise Friestad, kaptein på kjøttbransjens elitelag, når vi spør henne hvilken grill hun foretrekker.

– Med en elektrisk grill er det vanskelig å komme opp i høye nok temperaturer. Men om du ikke har andre alternativer enn elektrisk, for eksempel på grunn av liten plass eller du bor i blokk, så er den grei.

Foretrekker kull
Siv-Elise Friestad har to ganger deltatt i grill-VM i Memphis i USA sammen med det norske grill-landslaget. Forrige uke var hun i Tyskland for å delta på nok et verdensmesterskap i grilling.

– Jeg er veldig glad i kull. Det er jo den opprinnelige måten å grille på. Men kull tar lengre tid, og du trenger å kjenne grillen bedre og kunne regulere varmen, sier Friestad, som også har vært dommer i NM i grilling.

– Gassgrillen er kjappere i bruk. Det gjør kanskje at folk griller enda mer enn om de hadde hatt kullgrill, og da er gassgrillen et godt alternativ. Vi vil jo gjerne at folk griller mer, sier Friestad.

Dette skal du se etter
Det kan virke som det er et hav av ting å ta hensyn til når du skal velge grill. Produsentene omtaler gjerne modellene med en hel smørbrødliste av egenskaper og tilbehør. Men skal vi tro Friestad, er det enklere å velge grill enn man kanskje skulle ane.

Les også:

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger...

– En kulegrill må ha en grei grillflate, være stødig til bens, og ha lokk. Det kan også være kjekt med et termometer i lokket, slik at du kan holde øye med temperaturen i grillen, anbefaler hun.

Trykk her for å finne en grill som passer for deg og svaret på luke 3 i Sommerkalenderen.


Direkte grilling: Best egnet til kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe samtidig som maten blir gjennomstekt.

– Velger du gass er det en stor fordel at grillen har to eller flere brenner for å få til indirekte varme og dele grillen inn i en varm og en kald sone. Den må også være stødig og robust.

Du kan lese mer om direkte og indirekte grilling i faktaboksen nedenfor.

Velg en grill som varer
I følge Friestad er det med grill som med det meste annet. Du må betale litt ekstra for å få god kvalitet, men i det lange løp kan det være vel så rimelig som å kjøpe en billig variant som går i stykker etter et år eller to.

– Jeg ville nok lagt i litt penger for å få en grill som holder sesong etter sesong. Du behøver ikke kjøpe en grill til flere titusen kroner, men et par-tre tusenlapper ville jeg nok brukt.

Les også:

Bygg garasje helt etter boka

Skal du bygge garasje kreves i det minste byggemelding, nabovarsel og tilpassing til brannkrav. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne,...

Men det er likevel ikke slik at du behøver en grill med alt av utstyr. Det enkle kan gjerne være det beste.

– Du kommer langt med en grill med tre brennere og en stor grillflate. Du trenger ikke sidebrennere, motorisert spidd og alt det andre.

Vil engangsgrillen til livs
Friestad brenner for grilling, og hun har et ønske om at flere av oss skal lære oss gode vaner for grilling. Spesielt ønsker hun at engangsgrillen ville forsvinne.

– Det blir ikke spesielt god mat på en engangsgrill om du griller mer enn noen enkle pølser, og de skaper mye avfall. Selv har jeg en liten kullgrill som jeg kan ta med overalt. Jeg fyller den opp med kull hjemme, så er den klar til å fyres opp når jeg kommer frem. De koster fra en hundrelapp og oppover, så du sparer både penger og får større glede av grillingen, sier hun.

– Vi håper også at folk skal gå bort fra å tenne kullet med tennvæske. Det finnes andre metoder å få fyr på kullet, som gir god varme og bedre smak, avslutter Friestad.

Dette er direkte og indirekte grilling:
* Direkte grilling betyr at varmekilden er direkte under maten som skal grilles. Denne metoden har høyest effekt og er derfor best egnet til pølser og kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe samtidig som maten blir gjennomstekt.

Les også:

Total fornyelse av 1970-tallsbad

Badet i 1970-tallsvillaen på Snarøya hadde sett sine beste dager. Det en gang så flotte badeværelset var fullstendig umoderne og upraktisk, i tillegg...

* Indirekte grilling skjer under lokk ved at varmen reflekteres fra grillens lokk og sider. Denne metoden egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter.

Kilde: Matprat.no

23. mai 2011

Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer her noen spennende utepeiser, som hjelper deg å holde varmen når været blir for kjølig.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no