Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis

Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Det er mange ting å tenke på når man skal kjøpe ny grill. Skal det være gass, kull eller elektrisk? Stor, liten eller bærbar? Skal den stort sett brukes til å grill pølser, koteletter og burgere, eller vil du ha flere funksjoner? Hvor skal den stå og hvordan bør den helst se ut? Begynn med å analysere dine egne behov, så blir det lettere å orientere seg i butikken.

Hvis grillen skal brukes på en liten balkong i blokk, er størrelse, stil og grillmetode sannsynligvis viktige elementer å ta med. En liten, kompakt grill stjeler ikke for mye av gulvplassen, og det er en fordel om den samtidig ser litt bra ut. I mange borettslag og sameier er det innført regler for grilling med kull, noen steder også gass. Da kan en elektrisk grill være aktuelt. Vær oppmerksom på at enkelte borettslag har totalforbud mot grilling, så sjekk husreglene før du går til innkjøp av en ny, flott grill.

Bor du i enebolig står du derimot fritt til velge hva du ønsker – og det er nesten verre, for det er jo så mye flott å velge mellom. Og nå som grillprodusentene endelig begynner å vektlegge design i tillegg til funksjon, blir valget enda vanskeligere. Grillen behøver ikke lenger være dyster svart. Det finnes nå emaljerte griller i sommerglade farger og i elegant rustfritt stål.

Kull eller gass?

Men hva med kull versus gass? Grillguru Eivind Smith har tidligere uttalt til Vi i villa at han like gjerne griller på gass- som kullgrill.

- Det er egentlig tidsaspektet som avgjør. Har jeg liten tid, er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken, men hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis, sa Smith.

Og i følge grillprodusenten Weber viser blindtester at de fleste ikke smaker forskjell om maten er tilberedt på gassgrill eller kullgrill. Dermed er det kanskje andre hensyn som spiller inn her.

Noen liker å føle at de mestrer grilling over åpen ild og synes det er halve sjarmen med grillingen. Da er en kullgrill det rette valget. Her kan du bruke både kull og briketter. Briketter koster gjerne litt mer, men de brenner lenger og jevnere enn kull.

Andre lar grillingen være en del av hverdagen i sommersesongen og foretrekker at det går raskt å komme i gang med matlagingen etter jobb. Det får du med en gassgrill. Og hvis du er virkelig glad i å grille, kan du forlenge grillsesongen med mange uker. Med en gassgrill og et digitalt steketermometer som varsler når kjøttet er klart, kan du la maten styre seg selv på grillen ute i høstkulda mens du selv oppholder deg i varmen innendørs.

Hvor stor?
Størrelse er også et moment du bør vurdere før du kjøper grillen. Livsstil og antall familiemedlemmer er med å bestemme hva som er gunstig. Har du et aktivt liv der du stadig er på farten, vil kanskje en mindre grill være et godt alternativ. Med en lett og liten grill er det enkelt å ta grillen med på hytta, på stranda eller flytte den fra den ene uteplassen til den andre.

Men har du et sosialt liv med mange besøkende som stikker innom, liker å holde sommerfester, eller har tenåringsbarn med sultne mager og mange venner, vil en grill med litt størrelse være aktuelt. Du kan få kull- eller brikettgriller i store størrelser, men de fleste av de store grillene er beregnet på gass.

Du får også virkelig store griller som er omtrent som et utekjøkken i seg selv, med muligheter for rotisseribrenner, røykeboks, sidebrenner, sidebord, redskapskroker og krydderhyller. Med disse grillene er det nesten ikke den ting du ikke kan lage på grillen.

4 mai 2009

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til...

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Utepeis i hagen

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir...

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no