Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis

Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Det er mange ting å tenke på når man skal kjøpe ny grill. Skal det være gass, kull eller elektrisk? Stor, liten eller bærbar? Skal den stort sett brukes til å grill pølser, koteletter og burgere, eller vil du ha flere funksjoner? Hvor skal den stå og hvordan bør den helst se ut? Begynn med å analysere dine egne behov, så blir det lettere å orientere seg i butikken.

Hvis grillen skal brukes på en liten balkong i blokk, er størrelse, stil og grillmetode sannsynligvis viktige elementer å ta med. En liten, kompakt grill stjeler ikke for mye av gulvplassen, og det er en fordel om den samtidig ser litt bra ut. I mange borettslag og sameier er det innført regler for grilling med kull, noen steder også gass. Da kan en elektrisk grill være aktuelt. Vær oppmerksom på at enkelte borettslag har totalforbud mot grilling, så sjekk husreglene før du går til innkjøp av en ny, flott grill.

Bor du i enebolig står du derimot fritt til velge hva du ønsker – og det er nesten verre, for det er jo så mye flott å velge mellom. Og nå som grillprodusentene endelig begynner å vektlegge design i tillegg til funksjon, blir valget enda vanskeligere. Grillen behøver ikke lenger være dyster svart. Det finnes nå emaljerte griller i sommerglade farger og i elegant rustfritt stål.

Kull eller gass?

Men hva med kull versus gass? Grillguru Eivind Smith har tidligere uttalt til Vi i villa at han like gjerne griller på gass- som kullgrill.

- Det er egentlig tidsaspektet som avgjør. Har jeg liten tid, er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken, men hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis, sa Smith.

Og i følge grillprodusenten Weber viser blindtester at de fleste ikke smaker forskjell om maten er tilberedt på gassgrill eller kullgrill. Dermed er det kanskje andre hensyn som spiller inn her.

Noen liker å føle at de mestrer grilling over åpen ild og synes det er halve sjarmen med grillingen. Da er en kullgrill det rette valget. Her kan du bruke både kull og briketter. Briketter koster gjerne litt mer, men de brenner lenger og jevnere enn kull.

Les også:

Beskytt mot innsyn med armeringsjern

Karin har laget et vakkert hagegjerde som beskytter mot innsyn, av armeringsjern kledd med en dekorativ tekstil. Alt for at uteplassen skal føles mer...

Andre lar grillingen være en del av hverdagen i sommersesongen og foretrekker at det går raskt å komme i gang med matlagingen etter jobb. Det får du med en gassgrill. Og hvis du er virkelig glad i å grille, kan du forlenge grillsesongen med mange uker. Med en gassgrill og et digitalt steketermometer som varsler når kjøttet er klart, kan du la maten styre seg selv på grillen ute i høstkulda mens du selv oppholder deg i varmen innendørs.

Hvor stor?
Størrelse er også et moment du bør vurdere før du kjøper grillen. Livsstil og antall familiemedlemmer er med å bestemme hva som er gunstig. Har du et aktivt liv der du stadig er på farten, vil kanskje en mindre grill være et godt alternativ. Med en lett og liten grill er det enkelt å ta grillen med på hytta, på stranda eller flytte den fra den ene uteplassen til den andre.

Men har du et sosialt liv med mange besøkende som stikker innom, liker å holde sommerfester, eller har tenåringsbarn med sultne mager og mange venner, vil en grill med litt størrelse være aktuelt. Du kan få kull- eller brikettgriller i store størrelser, men de fleste av de store grillene er beregnet på gass.

Du får også virkelig store griller som er omtrent som et utekjøkken i seg selv, med muligheter for rotisseribrenner, røykeboks, sidebrenner, sidebord, redskapskroker og krydderhyller. Med disse grillene er det nesten ikke den ting du ikke kan lage på grillen.

4. mai 2009

Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer her noen spennende utepeiser, som hjelper deg å holde varmen når været blir for kjølig.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no