Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis

Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Det er mange ting å tenke på når man skal kjøpe ny grill. Skal det være gass, kull eller elektrisk? Stor, liten eller bærbar? Skal den stort sett brukes til å grill pølser, koteletter og burgere, eller vil du ha flere funksjoner? Hvor skal den stå og hvordan bør den helst se ut? Begynn med å analysere dine egne behov, så blir det lettere å orientere seg i butikken.

Hvis grillen skal brukes på en liten balkong i blokk, er størrelse, stil og grillmetode sannsynligvis viktige elementer å ta med. En liten, kompakt grill stjeler ikke for mye av gulvplassen, og det er en fordel om den samtidig ser litt bra ut. I mange borettslag og sameier er det innført regler for grilling med kull, noen steder også gass. Da kan en elektrisk grill være aktuelt. Vær oppmerksom på at enkelte borettslag har totalforbud mot grilling, så sjekk husreglene før du går til innkjøp av en ny, flott grill.

Bor du i enebolig står du derimot fritt til velge hva du ønsker – og det er nesten verre, for det er jo så mye flott å velge mellom. Og nå som grillprodusentene endelig begynner å vektlegge design i tillegg til funksjon, blir valget enda vanskeligere. Grillen behøver ikke lenger være dyster svart. Det finnes nå emaljerte griller i sommerglade farger og i elegant rustfritt stål.

Kull eller gass?

Men hva med kull versus gass? Grillguru Eivind Smith har tidligere uttalt til Vi i villa at han like gjerne griller på gass- som kullgrill.

- Det er egentlig tidsaspektet som avgjør. Har jeg liten tid, er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken, men hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis, sa Smith.

Og i følge grillprodusenten Weber viser blindtester at de fleste ikke smaker forskjell om maten er tilberedt på gassgrill eller kullgrill. Dermed er det kanskje andre hensyn som spiller inn her.

Noen liker å føle at de mestrer grilling over åpen ild og synes det er halve sjarmen med grillingen. Da er en kullgrill det rette valget. Her kan du bruke både kull og briketter. Briketter koster gjerne litt mer, men de brenner lenger og jevnere enn kull.

Andre lar grillingen være en del av hverdagen i sommersesongen og foretrekker at det går raskt å komme i gang med matlagingen etter jobb. Det får du med en gassgrill. Og hvis du er virkelig glad i å grille, kan du forlenge grillsesongen med mange uker. Med en gassgrill og et digitalt steketermometer som varsler når kjøttet er klart, kan du la maten styre seg selv på grillen ute i høstkulda mens du selv oppholder deg i varmen innendørs.

Hvor stor?
Størrelse er også et moment du bør vurdere før du kjøper grillen. Livsstil og antall familiemedlemmer er med å bestemme hva som er gunstig. Har du et aktivt liv der du stadig er på farten, vil kanskje en mindre grill være et godt alternativ. Med en lett og liten grill er det enkelt å ta grillen med på hytta, på stranda eller flytte den fra den ene uteplassen til den andre.

Men har du et sosialt liv med mange besøkende som stikker innom, liker å holde sommerfester, eller har tenåringsbarn med sultne mager og mange venner, vil en grill med litt størrelse være aktuelt. Du kan få kull- eller brikettgriller i store størrelser, men de fleste av de store grillene er beregnet på gass.

Du får også virkelig store griller som er omtrent som et utekjøkken i seg selv, med muligheter for rotisseribrenner, røykeboks, sidebrenner, sidebord, redskapskroker og krydderhyller. Med disse grillene er det nesten ikke den ting du ikke kan lage på grillen.

4 mai 2009

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no