Spesialdesignet utekjøkken av hagedesigner Darren Saines.
Spesialdesignet utekjøkken av hagedesigner Darren Saines. Bilde: Darren Saines/Mester Grønn

Tenk på dette når du bygger utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis

Utekjøkken hører sommeren til. Her får du ideer til sommerens beste utekjøkkenløsninger, og vi viser deg hva du bør tenke på før du setter igang.

Før du går i gang med å realisere dine drømmer om utekjøkken må du gjøre en liten hjemmelekse – å først finne ut hvilke behov du har.

Tenk over dette:

  • Hvis du vil gjøre mest mulig av kjøkkenarbeidet ute bør du planlegge praktisk oppbevaring av alle nødvendige remedier, som hyller og knagger, skap, kasser og kurver.
  • Hvis du er glad i å lage mat bør du ha en stabil og god arbeidsflate og rikelig med frastillingsplass der du skal lage mat.
  • Du trenger også en vannkilde nær kjøkkenet hvis du vil vaske bort jord og rusk på for eksempel grønnsaker som du har dyrket i din egen hage. Og kanskje også en kompostbinge i nærheten der du kan legge vekk avkapp fra grønnsaker og frukt.
  • Vil du woke på utekjøkkenet eller ha flere stekeplater, eller ha en røykovn må du avsette plass til dette.
  • Dersom du er sosial og vil ha mange rundt bordet er det fint å planlegge slik at du får muligheten til å ha mange mennesker rundt hagebordet.
  • Sørg også for lys og varme dersom du vil benytte utekjøkkenet fra tidlig vår til langt utpå høsten.

Vann og strøm til utekjøkken

Hvis du har mulighet til å legge opp en fast kran ved utekjøkkenet får  du det langt lettere når du skal lage mat ute. Utekraner må være konstruert slik at de kan tømmes før vinteren. Hvis ikke dette er mulig kan rørene sprekke når frosten setter inn.

Dersom du ikke kan legge opp fast vann på ytterveggene, finnes det utekjøkken med vask beregnet for tilkobling til hageslange eller vannslange for sommervann. Dersom du ikke vil ta utgiftene til rørlegger for å legge inn kran og avløp er også et godt og gammeldags vaskevannsfat et alternativ. Skyllevannet kan du skvette over blomstene etterpå. Utevasken kan være røff, den bør i alle fall tåle å stå ute i all slags vær.

Dersom du får lagt opp strøm til utekjøkkenet åpner det seg straks mange flere muligheter. Da kan du steke vafler ute i solveggen eller lage deg en sunn wokrett og avslutte eller starte dagen med en friskpresset smoothies.

Dersom du legger opp til et strømuttak på utekjøkkenet må du huske å ha et lokk som klapper igjen over kontakten når det ikke er i bruk. En terrassevarmer nær utekjøkkenet er smart for da å kunne bruke utekjøkkenet så lenge som mulig i den lyse årstid.

Ly for vind og regn

Dersom du beskytter utekjøkkenet ditt mot ruskevær kan du bruke det lenger og det holder seg også bedre over tid.

Det kan derfor være lurt å plassere utekjøkkenet under tak. En markise kan også benyttes som tak, eller en kraftig seilduk. Hvis utekjøkkenet er frittstående kan du beskytte det med et løst overtrekk.

Ferdige utekjøkken

I dag er det mulig å få kjøpt ferdige utekjøkkenløsninger som du kan plassere på terrassen eller i hagen. Du kan få tak i en enkel variant der konstruksjonen er i treribber og i metallrammer med kran som kan kobles til sommervann ute.

Ferdige kompaktkjøkken i stål er også populære. De kan både ha kum, benkeplate samt vann som kan kobles enkelt til med en hageslange. Større modeller med grill og vask finnes også i rustfritt stål med ribbehyller.

Kilde: Utekjøkkenboka/Boksenteret.

Utekjøkken med elektrisk grill. Design Darren Saines. Foto: Darren Saines/Mester Grønn.

3 juli 2012

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

Genial grillstue

På Flekkerøya nær Kristiansand har et ungt par bygget grillstue under tak helt i utkanten av tomten. Deler av et fjell ble sprengt vekk for å få plass...

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Grill er gøy

En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...