Utepeisen som er murt opp på stedts terrasse gir god varme på kjølige kvelder.
Utepeisen som er murt opp på stedts terrasse gir god varme på kjølige kvelder. Bilde: AMM

Utepeis i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir deg rett varme.

Installering av ildsted og utepeis innenfor en bruksenhet eller branncelle er unntatt fra krav om søknad og tillatelse.

Installasjonen skal likevel kontrolleres av kvalifisert kontrollør, for eksempel en person fra det lokale feiervesenet.

Eier eller bruker skal melde fra til kommunen når man har installert nytt ildsted.

Nyoppføring av skorstein er søknadspliktig. Huseieren er ansvarlig for å sørge for at skorsteinen oppføres i samsvar med monteringsanvisningen.

Det lokale feiervesenet skal informeres om installasjonen, ettersom det medfører endret feiebehov.

Ildsted og utepeis skal tilfredsstille forutsatte ytelser og ivareta krav til sikkerhet, energibruk og miljø.

Varmebelastning på bygningsdeler skal ikke medføre fare for brann eller svekke egenskapene til bygningsdelene.

Ildstedet må ha:

  • mulighet for regulering og energieffektiv drift.
  • mulighet for enkel rengjøring og vedlikehold av ildstedet, herunder sikker feiing.
  • nødvendig tilførsel av forbrenningsluft.
  • stilles opp på underlag som tåler forventet belastning.

Utepeisen som er murt opp på stedts terrasse gir god varme på kjølige kvelder.

Skorstein og røykrør må ha:

  • Både røykrøret fra ildsted til skorstein og røykløpet i skorsteinen skal ha tetthet som gir god trekk og ikke avgir røykgasser til egen eller annen bruksenhet.
  • Yttersiden av skorsteinen skal være lett tilgjengelig for ettersyn, slik at man kan oppdage eventuelle sprekkdannelser. Kledninger med styrke eller overflate som gjør det vanskelig å oppdage sprekker i skorsteinen, kan ikke brukes.
  • For å unngå at det oppstår utettheter, må røykrør, røykløp og skorstein kunne bevege seg fritt i forhold til tilstøtende bygningsdeler.
  • Røykløpet skal ha uendret tverrsnitt fra bunn til topp.
  • Murt eller støpt skorstein skal oppføres på bærende fundament av ubrennbart materiale,
  • Installasjonen skal ha tilfredsstillende mulighet for feiing og uttak av sot.

Bygningsdeler av brennbart materiale må ikke utsettes for temperaturer over 85 °C ved normal bruk av ildstedet.

Kilde: SINTEF/Byggforsk

 

Anbefalt av redaksjonen

16 juli 2012

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkke...

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat...

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...