På en enkel bøttegrill kan du lage sommerens beste grillretter.
På en enkel bøttegrill kan du lage sommerens beste grillretter. Bilde: Matprat

Velg en "grønn" grill i sommer

Grill, utekjøkken og utepeis

Mange er lei av miljøgriseriet med engangsgriller. Nå har det endelig kommet "grønne" griller på markedet, som både er enkle å bruke og som ikke skaper trøbbel for klimaet.

En nasjonal undersøkelse fra Synovate og Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, gir håp om at nordmenns grillvaner er i ferd med å bli mer avanserte. Mens én av ti av oss planlegger å bruke engangsgrillen oftere i sommer, har tre av ti tenkt å ta fram engangsgrillen sjeldnere enn vi har gjort tidligere somre.

−Vi har i mange år anbefalt nordmenn å bruke flergangsgrill. Det gir mindre avfall, og ikke minst mye bedre smak. Grilling er så utbredt i Norge at man nesten kan kalle det en folkesport, og da bør utstyret være i orden, sier Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Tips for saftig og sunn grillmat

  • Sørg for å ha ren grillrist. Pensle gjerne rista eller maten med litt olje slik at maten ikke brenner seg fast. Rene kjøttstykker trekker ikke til seg fett.
  • Bruk god tid. Bruker du kull, så er grillen klar når kullet er dekket av et grått askelag.
  • Temperer kjøttet. Ta kjøttet ut av kjøleskapet cirka en halv time før tilberedning. Dette gjør det enklere å oppnå et godt resultat.
  • Unngå flammer. Hvis det flammer opp i grillen så er det fordi fett smelter og drypper ned. Legg da maten til side for å unngå at den blir brent, og la flammene dø ut før du fortsetter grillingen. Dette er særlig et problem ved grilling av fetere kjøtt eller ved overflødig oljebaserte marinader.

Enkel bordgrill for balkonger

Table Chef BBQ XXL har en hendig størrelse (36 x 60 cm) og metallhåndtak som ikke blir varme under bruk, og med dobbelte anti-stick-belegg blir maten heller ikke sittende fast.

Bordgrillen Table Chef gir jevn varmefordeling som gjør at maten ikke brenner seg fast. Takket være belegget er den enkel å rengjøre og kan til og med vaskes i oppvaskmaskin.

Understellet er utstyrt med to ekstra hyller til oppbevaring av krydder, tallerkener, grilltilbehør eller drikkevarer. Table Chef produseres av hollandske Princess, og føres blant annet av tretti.no.

Miljøvennlig engangsgrill

I løpet av sommersesongen brukes det omtrent 1,4 millioner engangsgriller i Norge. Dette vil Andre Rusten i Landmann Norge endre på.  

−Tradisjonelle engangsgriller består av plast og aluminium. Vår nye modell Green Box BBQ inneholder blant annet stivelse, og det er et materiale som er nedbrytbart i naturen. Hvis grillen blir stående ute vil den etterhvert smuldre opp av seg selv uten å etterlate noeno skader, forteller Rusten.

Green Box BBQ kan kastes i kompostbingen eller i matavfallet. Risten kan brettes sammen, og kastes som ordinært søppel. Grillen holder en varme på bakken som ikke overstiger 70 grader, og er derfor ikke brannfarlig. Green Box BBQ føres blant annet av Expert.

Flergangsgrill med miljøprofil

Grillen fra BarbEco kan brukes så mange ganger du vil og det er i seg selv miljøvennlig. Når du kjøper grillen får du med også med veske, beskyttelsesmatte og grillbriketter. Grillbrikettene er laget av miljøvennlig kokosnøttskall. BarbEco har porselenbelagt rist for enkel rengjøring.

Grillen ble kåret til best i test av alle flergangsgriller som nylig ble testet ut av NRK, i programmet FBI, i april i år. BarbEco er et norsk firma, og grillen BarbEco selges blant annet i Naturvernbutikken.

31 mai 2013

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til...

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Utepeis i hagen

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir...

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

Bygg et eget utekjøkken

Hadde det ikke vært deilig å gjøre i stand en ordentlig grillmiddag, helt uten søl og rot på kjøkkenet? For den som har et utekjøkken er det hverdag –...