Vi griller mer enn tidligere

Grill, utekjøkken og utepeis

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.


Foto: Gilde
Nordmenn liker å eksperimentere når de lager grillmat på utekjøkkenet, og i år kan vi velge mellom 20 ny varianter grillkjøtt i butikkene.

– Vi ser at folk er raske med å prøve nye kjøttvarer etter hvert som de kommer i butikkdisken. Hvitt kjøtt er blitt veldig populært også på grillen, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura til Newswire.

Nytt av året er blant annet en serie ferdigmarinerte produkter som er pakket i aluminium. Det skal gjøre det lettere å grille det hvite, magre kjøttet uten at det brenner seg fast på grillristen.

Vi griller oftere
Undersøkelser, gjort av Opplysningskontoret for kjøtt, viser at vi griller stadig oftere. Ni av ti nordmenn griller i løpet av sommeren. Over halvparten avbefolkningen griller åtte eller flere ganger. I år 2000 var det mindre enn 30 prosent som grillet like ofte.

– Samtidig blir det flere av de virkelige storgrillerne. 35 prosent av alle nordmenn griller 15 eller flere ganger i løpet av et år, sier rådgiver Jeanette Torp ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Mer variasjon
Vanene for hva vi griller har også forandret seg de siste årene, nordmenn er blitt mer varierte og avanserte.

– Den tid er forbi da alle holdt seg til sommerkoteletter, pølser og flintstek til alle anledninger. Nå er det situasjon og behov som avgjør. Vi skiller mellom hverdag og helg, og vi blir nok generelt flinkere til å grille, sier Torp.

Nordmenn har blitt mer opptatt av at maten vi legger på grillen skal være sunn og trygg.

– Da er rådene for eksempel å bruke kjøtt med mindre fett, grille ved lav temperatur, unngå at kjøttet blir brent og å snu maten flere ganger mens du griller, sier Nina Sundqvist i Nortura.

Gassgrill mest populært
Viivilla.no spurte nylig sine lesere om hvilken type grill de foretrekker. 56 prosent svarte at de foretrekker gassgrill, mens 35 prosent svarte kullgrill. 9 prosent svarte at de foretrekker elektrisk grill, en-gangs-grill eller kvartsgrill.
23 oktober 2008

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik rengjør du grillen

Slik rengjør du grillen før grillsesongen.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no