Vi griller mer enn tidligere

Grill, utekjøkken og utepeis

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.


Foto: Gilde
Nordmenn liker å eksperimentere når de lager grillmat på utekjøkkenet, og i år kan vi velge mellom 20 ny varianter grillkjøtt i butikkene.

– Vi ser at folk er raske med å prøve nye kjøttvarer etter hvert som de kommer i butikkdisken. Hvitt kjøtt er blitt veldig populært også på grillen, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura til Newswire.

Nytt av året er blant annet en serie ferdigmarinerte produkter som er pakket i aluminium. Det skal gjøre det lettere å grille det hvite, magre kjøttet uten at det brenner seg fast på grillristen.

Vi griller oftere
Undersøkelser, gjort av Opplysningskontoret for kjøtt, viser at vi griller stadig oftere. Ni av ti nordmenn griller i løpet av sommeren. Over halvparten avbefolkningen griller åtte eller flere ganger. I år 2000 var det mindre enn 30 prosent som grillet like ofte.

– Samtidig blir det flere av de virkelige storgrillerne. 35 prosent av alle nordmenn griller 15 eller flere ganger i løpet av et år, sier rådgiver Jeanette Torp ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Mer variasjon
Vanene for hva vi griller har også forandret seg de siste årene, nordmenn er blitt mer varierte og avanserte.

– Den tid er forbi da alle holdt seg til sommerkoteletter, pølser og flintstek til alle anledninger. Nå er det situasjon og behov som avgjør. Vi skiller mellom hverdag og helg, og vi blir nok generelt flinkere til å grille, sier Torp.

Nordmenn har blitt mer opptatt av at maten vi legger på grillen skal være sunn og trygg.

– Da er rådene for eksempel å bruke kjøtt med mindre fett, grille ved lav temperatur, unngå at kjøttet blir brent og å snu maten flere ganger mens du griller, sier Nina Sundqvist i Nortura.

Gassgrill mest populært
Viivilla.no spurte nylig sine lesere om hvilken type grill de foretrekker. 56 prosent svarte at de foretrekker gassgrill, mens 35 prosent svarte kullgrill. 9 prosent svarte at de foretrekker elektrisk grill, en-gangs-grill eller kvartsgrill.
23 oktober 2008

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til...

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Utepeis i hagen

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir...

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

Bygg et eget utekjøkken

Hadde det ikke vært deilig å gjøre i stand en ordentlig grillmiddag, helt uten søl og rot på kjøkkenet? For den som har et utekjøkken er det hverdag –...

Utebord kan du bygge selv

Et utebord laget av armeringsjern og stein er både tøft og stødig. Ikke minst er det veldig enkelt – om enn litt tungt – å bygge. Vi viser deg hvordan!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no