10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon

Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Sommeren er en perfekt periode for å sysle i hjemmet. Og blir det godvær, som vi selvfølgelig håper på at det blir, åpner det for å kunne holde på i hagen.

Mens noen bruker sommeren til å vedlikeholde huset, bruker andre sommeren til å bygge noe nytt.

Vi har derfor samlet 10 prosjekter til hagen som er ypperlige å gjøre i sommeren, enten du vil gjøre noe stort eller smått: 

1. Bygg platting

Nyt sommerdagene på en splitter ny platting. Fordelene med en platting er den binder tomten og huset sammen på en estetisk og praktisk måte.

Dessuten er plattingen et perfekt sted å nyte et glass vin på kvelden enten det er vår, sommer eller høst.

Se hvordan du bygger en platting trinn for trinn her.

Foto: Getty Images

2. Lag en koselig hagesti av stein

Om sommeren er det deilig å løpe barfot ut i hagen, men med veps og andre småkryp i gresset kan det fort bli en ubehagelig opplevelse.

Legg derfor din egen sti av tråkkestein som både er praktisk og pynter opp i hagen.

En hagesti med heller er dessuten veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott. Se hvordan du gjør det her.

Foto: Dothe Kvist

3. Hygg deg ute med et utekjøkken

Nesten med en gang telen har forlatt jorda og varmen smyger seg innpå, flytter vi nordmenn oss ut. Og bikker gradestokken 18 grader drar vi frem grillen og spiser middag på terrassen.

Med mat og familie ute blir det også enklere om man flytter hele kjøkkenet med.

Vi viser deg hvordan du bygget ditt egne lekre utekjøkken her.

Foto: Charlotte Dybro

4. Bygg pergola

Med en pergola i hagen, får du et ekstra rom som oser av hygge. Har du en åpen plass eller en belegning som trenger noe ekstra, er det et godt alternativ å lage pergolaen.

Og vil du i tillegg at stedet skal være skyggefullt, er det enkelt å plante klatreplanter på pergolaen.

Se hvordan du går frem steg for steg for å bygge en pergola her.

Foto: Anders Utsten

5. Støp lekre krukker av betong

Planter og blomster i krukker foran inngangspartiet eller på terrassen er utrolig lekkert, og nesten et must om sommeren.

Vi viser deg hvordan du lager moderne og utrolig stilige krukker i betong.

Trykk her for å få oppskriften.

6. Lag ditt eget hagebord

Å kjøpe utemøbler kan være dyrt, spesielt om de skal være store og solide. Vi viser deg hvordan du bygger sommerens fineste hagebord til under 3000 kroner.

Trykk her for å få oppskriften.

Foto: Helen Bernstone

7. Bygg sommerens fineste plantekasse

Enten du vil dyrke grønnsaker eller bare pynte opp med blomster. Denne plantekassen er perfekt for mindre hager eller for de som bare har lyst på en lekker plantekasse.

Trykk her for å få oppskriften på en plantekasse i flere etasjer. 

8. La drømmen om hagedam gå i oppfyllelse

Husker du da du var liten og så at en av naboene enten hjemme eller på hytta hadde hagedam? Og hvor fristene det var å snike seg inn og titte på fiskene i dammen?

Du er kanskje ikke så interessert i titte på fiskene lenger, men en hagedam er fortsatt utrolig koselig og fint. Og det fine er at du faktisk kan bygge en selv! Vi viser deg hvordan her.

9. Frisk opp hagen med en selvlaget hagebenk

Toppen av glede må være å nyte hagen fra en benk du selv har bygget. Vi viser deg hvordan du lager en enkel pen benk, som passer uansett hva slags hage du har.

Den er lettbygd, og kan godt flyttes rundt i hagen etter behov. Trykk her for å se hvordan du går frem for å lage den.

Foto: Anna og Anders Jeppsson

10. Lag et levende gjerde til terrassen

Når vi koser oss på terrassen om sommeren, kan det være greit å skjerme for innsyn. I stedet for å sette opp en kjedelig løsning, viser vi hvordan du lager et vakkert gjerde av blomster.

Et gjerde med klatreplanter virker både lett og levende, og skaper både hygge og le. Lag det av stolper og armeringsnett – enkelt og fleksibelt. 

Trykk her for å få oppskriften.

Foto: Lasse Hansen

Ikke gå glipp av siste nytt innen hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

07 juni 2016
Mer om Hage inspirasjon

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

Hage inspirasjon I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Hage inspirasjon Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

Hage inspirasjon For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

Nordiske hager: Formklipt hage

Hage inspirasjon Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Hage inspirasjon Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

Hage inspirasjon I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Hage inspirasjon Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...