Store planer. Tomten er begrenset, men det er ikke eierens fantasi.
Store planer. Tomten er begrenset, men det er ikke eierens fantasi. Bilde: Helena Bévengut-Lasson

Blomsterboom på 50 m2

Hage inspirasjon

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Interessen for å dyrke øker, og stadig flere vil lage sin egen hage. Drømmehagen kan være nærmere enn du tror – bare spør Anna Nilsson og familien hennes. Deres hagetrang ble vekket for 17 år siden, da familien var ute og reiste i Thailand.  

– Vi hadde det så fint da vi var der, og lurte på hva det var med Thailand som påvirket oss så positivt. Svaret vi kom fram til var all frodigheten i landet, sier Anna. 

Da de kom hjem bestemte de seg for å anlegge en liten hage. De så for seg det thailandske grønnsværet, og var også inspirert av andalusiske atriumshager – hagerom i innvendige gårdsplasser. 

Anna og døtrene hennes bor i et rekkehus nord for Stockholm i Sverige. Rekkehustomten på 50 kvadratmeter så ut som tomter flest, med en liten plen, en hekk og noen få planter. For å lage ulike hagerom – to på baksiden og to på framsiden – jobbet de med planter i forskjellige høyder, espalierer og steinbelagte stier.

På baksiden av huset er det skyggefullt, og der valgte familien grønne planter som ikke trenger så mye lys. Mellom rommene plantet de nytteplanter som jordbær, rabarbra, bringebær, asparges og poteter.

På den mer solrike forsiden vokser flere blomster, stauder, busker og trær. Noen planter slynger seg rundt en espalier, og de har også fått til en liten urtehage.  

Til tross for at tomten ikke er stor, føles den romslig. Dessuten er den godt adskilt fra naboene, men tanken bak hagen var ikke å bygge seg helt inn, men å skape et sted hvor man kan være nær naturen, selv om man er i et relativt urbant miljø.

De har heller ikke planlagt hagen ut ifra at de skal få mest mulig ut av soltimene, men nyter i stedet de skyggefulle stedene. 

1. En liten espalier sparer plass. Her klatrer en rød rosenkrage. 2. På husets skyggeside har Anna et svalt hagerom hvor hun kan slappe av i en hammock. Her er svigerdatteren Frida på besøk. 3. Annas rekkehus ser ut som så mange andre – helt til man kommer ut i den nydelige hagen. 4. Rundt fuglebadet vokser det pyntekorg og hvite, store blåklokker.  5. Pyntekorg finnes i mange farger og former. 

– Det er helt fantastisk å sitte her om morgenen, høre på det klukkende vannet fra hagedammen, se fuglene plaske i fuglebadet og kjenne sollyset som sildrer gjennom trærne, sier Anna.

Familien bruker mye av tiden sin i hagen, helt fra tidlig om våren til sent på høsten, til det blir for kaldt å sitte ute. Sesongen innledes og avsluttes alltid med en hagefest. 

Under villvin og drueranker slapper Anna av med å løse kryssord. 

Om sommeren, når alle andre tar ferie fra byen, blir Anna værende hjemme – hun trenger ikke å reise bort for å finne roen.

Selv om hagen praktisk talt er selvgående, det eneste som behøves å vannes er plantene i krukker, som lett tørker ut.  

Det er alltid noe som blomstrer i Annas hage. 

Anna ser på plantene som sine gode venner. Når julerosene titter opp fra snøen tidlig om våren, og når nøkkerosene blomstrer, sier hun hei til dem.  

– Vi har 21 aspargesplanter, og hver vår er det like spennende å se om alle kommer opp!

Siden det vokser svært mye i hagen, går det med mye tid til å luke og beskjære plantene. Det er viktig for Anna å ta godt vare på den lille hagen sin, som hun er stort sett alene om å stelle etter at mannen hennes døde.

Men det var sammen med ham hun skapte den spesielle, fredfylte lille hagen som hører til rekkehuset deres.  

6 tips for å lykkes med en liten hage

1. Grunnlaget: Det er viktig at hagen din har godt jordsmonn.

2. Når du dyrker på liten plass er det viktig å velge riktige planter. Bland blomster og nyttevekster, det er både praktisk og vakkert. 

3. Nybegynner? Start med lettdyrkede grønnsaker som reddiker, mangold og plukksalat, samt blomster som ringblomster og kornblomster.  

4. Når det gjelder frukttrær og bærbusker er det fint å velge saktevoksende sorter, ellers kan de fort ta for mye plass i hagen.

5. La gjerne planter som bønner og erter klatre oppover et espalier. Det sparer plass, slik at du får plass til mer. Det går også an å la frukttrær og bærbusker vokse langs et espalier. 

6. Husk at jorden fort blir tørr i krukker, særlig om krukkene er små. Vann ofte. 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

28 april 2016

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å...

Nordiske hager: Formklipt hage

Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...