ETTER: Hagen, som tidligere var et vilniss, har i dag et gjennomført uttrykk.
ETTER: Hagen, som tidligere var et vilniss, har i dag et gjennomført uttrykk. Bilde: Produsenten og Getty Images

Design din drømmehage

Hage inspirasjon

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Et harmonisk hagerom under åpen himmel er et godt sted for ro og ettertanke. For å skape din drømmehage kan løsningen være å ta kontakt med en profesjonell hageplanlegger, enten du har et nyetablert uterom eller et gammelt villniss.

Da kan du få en hage som er tilpasset dine ønsker og behov. En grundig hageplan av uteområdet ditt kan spare deg for unødvendige utgifter og arbeidsoppgaver i fremtiden.

Bruk heller tiden på å nyte livet utendørs i en godt planlagt hage!

− Før jeg kommer med konkrete hageråd, starter jeg alltid med en befaring på stedet, sier gartner og hageplanlegger Bente Stene Severinsen, som legger stor vekt på hva hageeieren selv ønsker seg når hun kommer med sine forslag. 

Før hun tegner hageplanen sjekker gartneren ut situasjonskartet for tomten for å finne ut hvor de ulike rørene ligger i bakken, slik at ikke noe blir ødelagt når hagen skal anlegges.

Deretter tegner hun ut et forslag, ofte i målestokk 1.100 med planteliste, blomstringskalender og vedlikeholdstips. Fordelen med en hageplan er at hageeier får et helhetlig uterom med planter som trives enten i solen eller i skyggen.

Det er avgjørende for plantenes trivsel at de plasseres i næringsrik jord der kan spire i mange år. 

FØR: Det golde uterommet var ikke så inviterende å kose seg i.

Planløs shopping 

 − Det er alltid veldig fristende å kjøpe én og én plante når man er ute og handler på hagesenteret. Når disse plasseres i et bed, ser det ofte rotete ut. Derfor er det lurt å kjøpe flere av samme sort. En gyllen regel i design er at man alltid skal sette sammen i oddetall (altså 3, 5, 7 osv.). Slik planter man grupper av samme plante sammen. Bedet vil da straks framstå mer harmonisk. Bunndekkere er alltid en god idé, både som en plante og som noe som binder bedet sammen. På sikt vil den utkonkurrere ugresset, slik at man slipper å luke så mye, sier gartneren. Prøv gjerne gravmyrt (Vinca minor), en vintergrønn bunndekker som blomstrer i juni med lilla, fiolette eller hvite blomster. Stormarikåpe (Alchemillla mollis) er annen hardfør og fin bunndekker, sier gartneren. 

– For å gi hagen et rolig uttrykk er det lurt å holde seg til samme fargeskala på plantene i bedet. For eksempel rødt, oransje, gult eller lilla, blått eller rosa. Dessuten er det viktig å gi plantene plass til å vokse, altså ikke plante for tett. Hvis det ser litt stusselig ut, kan du plante inn sommerblomster. Dette er ikke et must, slipp fantasien løs og kreer hagen din ut ifra hva du liker. Tenk at hage er en kontinuerlig prosess som man kan prøve og feile i, understreker Severinsen.

Bør stå til huset 

En hageplan bør også tilpasses husets eksteriør. Dersom du har et gammelt, romantisk sveitserhus på tomten, kan det være fint med runde bed og gamle stauder.

Har du et funkishus, kan du satse på bed med rette linjer. Kostnadene ved å bruke en hageplanlegger, som gir deg planter som trives og kommer igjen år etter år, kan spares inn igjen på sikt.

Severinsen bruker ca. 20 timer på å lage en hageplan for en liten rekkehushage, til ca. 400 kroner timen. For mange kan dette være en god investering for å slippe å handle inn nye planter hvert år.

Du kan også få detaljerte arbeidsplaner hvis du ønsker å gjøre jobben selv –  eller velge å få alt arbeidet utført av profesjonelle.

Tips for en romantisk hage

 • Skiferheller lagt som en svingende sti gjennom hagen.
 • Rullesteiner 
 • Singelstier
 • Teglsteinsstier
 • Buede bed
 • Del opp hagen i ulike rom 
 • Syrintrær og rosebusker

Tips for en moderne hage

 • Sats på stramme planter som for eksempel buskbom.
 • Oppstammede trær.
 • Bed med én og samme plante for å skape strammere regi.
 • Busketreet Pottentilla, med gule blomster,  kan være fint sammen med oppstammede trær.
 • Lavendel.

Selvdyrket eller ferdig dyrket?

 • Med ferdig dyrkede planter får du raskt en flott hage.
 • Når du planter store planter, ser du raskere hvordan slutt resultatet kommer til å bli, og du planter riktigere i forhold til avstand mellom plantene.
 • Noen sorter blomstrer ikke i det hele tatt det første året, så når de gjelder disse får du langt raskere flotte blomster med eldre planter.
 • Ferdig dyrkede planter trenger mer vann i starten – det tar litt tid før de utvikler røtter som står i forhold til størrelsen. 

For mer info:
www.hageland.no

21 mai 2014

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å...

Nordiske hager: Formklipt hage

Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Hagedesignerens egen drøm!

I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...