En hagedam er et hyggelig innslag i hagen.
En hagedam er et hyggelig innslag i hagen.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen. 

Et lite vannbasseng eller en hagedam kan bygges slik at det er lettvint å fjerne eller fylle igjen. Det kan også endres til et dyrkingsbed, en sandkasse eller lignede. Tenk dessuten vedlikehold helt fra starten av.

Sikring av hagedam

Dammer nær bebyggelse må sikres for å hindre drukningsulykker.

Er den dypere enn 0,2 meter der hvor barn lett kan komme til, må dammen i henhold til veiledning til forskrift om tekniske krav til byggverk sikres med gitter, rist eller lignende.

Plassering

I nærheten av blomsterbed og dyrkningsområder kan det være hensiktsmessig med et vannreservoar, spesielt hvis man må vanne med hånd på grunn av restriksjoner fra vannverket.

Dersom basseng skal fremstå som pent, må det passe til omgivelsene. Et lite basseng kan gjøre mye i en hage, for å understreke en stemning, en landskapsform eller en akse.

Kanter og konturer er i stor grad med på å bestemme utseende fordi en vannflate er temmelig nøytral i seg selv, særlig hvis bunnen er svart.


Å plassere bassenget ved et pent tre kan være et bra utgangspunkt, men krever jevnlig rengjøring.

En hagedam gjør seg best der naturen selv ville ha plassert det, for eksempel i en forsenkning, ved en stor stein eller et svaberg. Et pent tre eller et sted med fin utsikt over hagen eller anlegget kan også være et bra utgangspunkt.

Det er viktig å finne et tyngdepunkt, topografisk eller på annen måte, og bygge videre på det.

Mange steder er fjellet såpass tett at det til dels kan gjøre nytten som bunn og vegger i et basseng. Dette kan gi et tiltalende inntrykk ved at bassenget kan se ut som et naturlig element i landskapet.

Planlegging av hagedam

En vannflate er nøytral. Det er derfor kantene, konturene, materialbruken og dimensjonene på bassenget som avgjør utseende, i samspill med omgivelsene.Når man planlegger utformingen, må man huske på at bassenget oppleves ovenfra.

I de fleste tilfellene er svart den beste fargen på bassengbunnen. Det er en nøytral farge og gir illusjon av dypt vann.

Hvis man ønsker å få bassenget til å gå i ett med naturen må man etterligne naturen. Små dammer i naturen har sjelden uregelmessig form. De er runde, ovale eller langstrakte.


Inspirerende hagedam i uterommet. Foto: NIL

Bunn

Bunnen bør være plan og fast hvis bassenget regelmessig skal bli rengjort, en slik bunn er også best hvis din hagedam er tenkt å bli benyttet til å bade i.

Vanntilførsel og avløp

Vanntilførsel til små bassenger ordner man enklest ved hjelp av en hageslange som man kobler til en utekran. Man bør også ha mulighet til å tømme bassenget. Du kan tømme det med en hevert eller en lensepumpe.

En liten fordypning i bassenget til plassering av pumpa gjør det lettere å tømme de siste literne.

Eventuell direkte tilknytning til vann- og avløpsnettet kan være ønskelig for store bassenger, og må i så fall gjøres i samarbeid med rørlegger og ifølge de kommunale forskriftene.

Avløpsvann bør gå gjennom et sandfang før de slippes ut i det kommunale vann-nettet.


Hagedam under oppbygging.

Vanntett duk som bunn i bassenget

Bassenget bør anlegges slik at duken hviler på en pute av sand i en grop i bakken, og forankres langs kantene med store steiner, trestokker ol.

Det finnes mange typer duk på markedet, eksempelvis asfaltduk eller PVC-belagt nylonduk.

Plaststøpte bassenger

Det stilles store krav til utførelsen hvis man skal få dem tette, pene og solide. Plaststøpte bassenger er fordelaktige med hensyn til styrke, bruksegenskaper, vedlikeholdskostnader og pris.

Eksempel på utførelse av plaststøpt basseng er vist i figuren nedenfor. Utformingen gjør at slike bassenger ikke vil bli ødelagt på grunn av telehiv. Derfor behøver de ikke frostfri fundamentering, men betongen må armeres.

Det bør brukes vanntett betong eller betongen må påføres vanntett overflatebehandling.

I gunstige tilfeller kan bassengene støpes med opptil tre meter diameter. Bassenget kan støpes på varmeisolasjon hvis man ønsker å unngå telehiv.

Større bassenger stiller større krav til fagmessig utførelse og må fundamenteres frostfritt hvis det er fare for tele i grunnen.

Hvis man vil bruke asfalt istedenfor betong, må man bruke støpe-asfalt for at bassenget skal bli tett. Asfalten må komprimeres med maskin, derfor bør ikke kantene være for bratte. 

Få flere gode hagetips: Meld deg på Viivillas nyhetsbrev!

En asfalt-dam er solid og lett å vedlikeholde. Den kan beplantes og kan være fin å bade i, spesielt hvis kantene får god utforming.

Telefri fundamentering

Små, plaststøpte betongbassenger, betongringer, bassenger av duk eller spesialproduserte bassenger vil oftest tåle noe telehiv og trenger vanligvis ikke å fundamenteres frostfritt.

Forutsetningen er at bassenget ikke henger fast i andre konstruksjoner eller er koblet til avløpsrør o.l.

Ved telesikker fundamentering er det enklest å bruke grunn fundamentering med isolasjon. Dersom fundamenteringen gjøres på sterkt skrånet fjell bør betongen forankres i bolter som er boret med en meters avstand.

Kilde: Lag hageanelgg/Faktaserien fra SINTEF/Byggforsk

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27 april 2016

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

Slik får du en lettstelt hage

En flott hage betyr ikke nødvendigvis at du må bruke all fritiden din på vedlikehold. Vi har snakket med eksperter om hvordan du får en mest mulig...

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig...

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Annonsørinnhold

5 tips til en lettvint hage

Veien til en pen og velstelt hage kan virke lang og slitsom, men med disse fem tipsene vil du få drømmehagen på null komma niks.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Annonsørinnhold

Vårnyhetene du behøver fra Biltema

Med en nyutgitt vårkatalog, presenterer Biltema produktene du trenger for en komplett vår.

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Vårens hagebøker

Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Ferie i egen hage

Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Nyttige produkter til hage og terrasse

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hagen og terrassen.

Smi mens jernet er varmt

Smijern er den store trenden til hagen i år.