En hagedam er et hyggelig innslag i hagen.
En hagedam er et hyggelig innslag i hagen.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen. 

Et lite vannbasseng eller en hagedam kan bygges slik at det er lettvint å fjerne eller fylle igjen. Det kan også endres til et dyrkingsbed, en sandkasse eller lignede. Tenk dessuten vedlikehold helt fra starten av.

Sikring av hagedam

Dammer nær bebyggelse må sikres for å hindre drukningsulykker.

Er den dypere enn 0,2 meter der hvor barn lett kan komme til, må dammen i henhold til veiledning til forskrift om tekniske krav til byggverk sikres med gitter, rist eller lignende.

Plassering

I nærheten av blomsterbed og dyrkningsområder kan det være hensiktsmessig med et vannreservoar, spesielt hvis man må vanne med hånd på grunn av restriksjoner fra vannverket.

Dersom basseng skal fremstå som pent, må det passe til omgivelsene. Et lite basseng kan gjøre mye i en hage, for å understreke en stemning, en landskapsform eller en akse.

Kanter og konturer er i stor grad med på å bestemme utseende fordi en vannflate er temmelig nøytral i seg selv, særlig hvis bunnen er svart.


Å plassere bassenget ved et pent tre kan være et bra utgangspunkt, men krever jevnlig rengjøring.

En hagedam gjør seg best der naturen selv ville ha plassert det, for eksempel i en forsenkning, ved en stor stein eller et svaberg. Et pent tre eller et sted med fin utsikt over hagen eller anlegget kan også være et bra utgangspunkt.

Det er viktig å finne et tyngdepunkt, topografisk eller på annen måte, og bygge videre på det.

Mange steder er fjellet såpass tett at det til dels kan gjøre nytten som bunn og vegger i et basseng. Dette kan gi et tiltalende inntrykk ved at bassenget kan se ut som et naturlig element i landskapet.

Planlegging av hagedam

En vannflate er nøytral. Det er derfor kantene, konturene, materialbruken og dimensjonene på bassenget som avgjør utseende, i samspill med omgivelsene.Når man planlegger utformingen, må man huske på at bassenget oppleves ovenfra.

I de fleste tilfellene er svart den beste fargen på bassengbunnen. Det er en nøytral farge og gir illusjon av dypt vann.

Hvis man ønsker å få bassenget til å gå i ett med naturen må man etterligne naturen. Små dammer i naturen har sjelden uregelmessig form. De er runde, ovale eller langstrakte.


Inspirerende hagedam i uterommet. Foto: NIL

Bunn

Bunnen bør være plan og fast hvis bassenget regelmessig skal bli rengjort, en slik bunn er også best hvis din hagedam er tenkt å bli benyttet til å bade i.

Vanntilførsel og avløp

Vanntilførsel til små bassenger ordner man enklest ved hjelp av en hageslange som man kobler til en utekran. Man bør også ha mulighet til å tømme bassenget. Du kan tømme det med en hevert eller en lensepumpe.

En liten fordypning i bassenget til plassering av pumpa gjør det lettere å tømme de siste literne.

Eventuell direkte tilknytning til vann- og avløpsnettet kan være ønskelig for store bassenger, og må i så fall gjøres i samarbeid med rørlegger og ifølge de kommunale forskriftene.

Avløpsvann bør gå gjennom et sandfang før de slippes ut i det kommunale vann-nettet.


Hagedam under oppbygging.

Vanntett duk som bunn i bassenget

Bassenget bør anlegges slik at duken hviler på en pute av sand i en grop i bakken, og forankres langs kantene med store steiner, trestokker ol.

Det finnes mange typer duk på markedet, eksempelvis asfaltduk eller PVC-belagt nylonduk.

Plaststøpte bassenger

Det stilles store krav til utførelsen hvis man skal få dem tette, pene og solide. Plaststøpte bassenger er fordelaktige med hensyn til styrke, bruksegenskaper, vedlikeholdskostnader og pris.

Eksempel på utførelse av plaststøpt basseng er vist i figuren nedenfor. Utformingen gjør at slike bassenger ikke vil bli ødelagt på grunn av telehiv. Derfor behøver de ikke frostfri fundamentering, men betongen må armeres.

Det bør brukes vanntett betong eller betongen må påføres vanntett overflatebehandling.

I gunstige tilfeller kan bassengene støpes med opptil tre meter diameter. Bassenget kan støpes på varmeisolasjon hvis man ønsker å unngå telehiv.

Større bassenger stiller større krav til fagmessig utførelse og må fundamenteres frostfritt hvis det er fare for tele i grunnen.

Hvis man vil bruke asfalt istedenfor betong, må man bruke støpe-asfalt for at bassenget skal bli tett. Asfalten må komprimeres med maskin, derfor bør ikke kantene være for bratte. 

Få flere gode hagetips: Meld deg på Viivillas nyhetsbrev!

En asfalt-dam er solid og lett å vedlikeholde. Den kan beplantes og kan være fin å bade i, spesielt hvis kantene får god utforming.

Telefri fundamentering

Små, plaststøpte betongbassenger, betongringer, bassenger av duk eller spesialproduserte bassenger vil oftest tåle noe telehiv og trenger vanligvis ikke å fundamenteres frostfritt.

Forutsetningen er at bassenget ikke henger fast i andre konstruksjoner eller er koblet til avløpsrør o.l.

Ved telesikker fundamentering er det enklest å bruke grunn fundamentering med isolasjon. Dersom fundamenteringen gjøres på sterkt skrånet fjell bør betongen forankres i bolter som er boret med en meters avstand.

Kilde: Lag hageanelgg/Faktaserien fra SINTEF/Byggforsk

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27 april 2016
Mer om Hage inspirasjon

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

Hage inspirasjon I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Hage inspirasjon Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

Hage inspirasjon For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

Nordiske hager: Formklipt hage

Hage inspirasjon Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Hage inspirasjon Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

Hage inspirasjon I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Hage inspirasjon Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...

Villniss ble frodig hage

Hage inspirasjon På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...