I pakt med naturen

Hage inspirasjon

For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

En av de bærende tankene var at huset skulle se ut som en forlengelse av fjellet. Et stykke sørøst for Tvedestrand sentrum ligger Borøya, en øy med broforbindelse til fastlandet. Øya ligger ved munningen til Oksefjorden og har en flott skjærgård. For mange er dette en av de aller vakreste perlene langs sørlandskysten. 

  Astrid Gjertsen i sin flotte japansk inspirerte hage.På vestsiden av Borøya har Astrid Gjertsen funnet sitt drømmested, og selv om 
eiendommen ligger like ovenfor sjøen er huset ikke lett å få øye på dersom en passerer med båt.
Astrid Gjertsen i sin flotte japansk inspirerte hage.

Så har da også den grunnleggende tanken bak planleggingen og oppføringen av huset vært at det skulle gå mer eller mindre i ett med omgivelsene.

Et vakkert og innbydende inngangsparti.
Et vakkert og innbydende inngangsparti.

Fremtidens behov
Astrid har bodd permanent på Borøya siden 1958, og da hun for få år siden bestemte seg for å bygge nytt hus var hun ikke i tvil om hvor hun ønsket at boligen skulle ligge. 

 

Les også:

Innred hobbyrommet

For gode, velfungerende hobbyrom er det store stikkordet oppbevaring. Masse oppbevaring.

– Jeg er svært glad i denne øya og kunne ikke tenke meg å bo andre steder, sier Astrid. Da hun hadde funnet tomten, utformet hun i samarbeid med arkitekt Jan Erik Stokkebokjær en flott og særegen bolig. 

 – Etter å ha lest en rekke interiør- og boligmagasiner så jeg for meg hvordan huset skulle se ut. Jeg ønsket blant annet store vinduer, noe som på dette tidspunktet begynte å bli mer akseptert. Et annet ønske var at det skulle være tilpasset dagens – og fremtidens – behov.

Dette må være verdens dyreste vedbod, sier Astrid Gjertsen om det arkitekttegnede lysthust som i dag brukes som vedbod.

Dette må være verdens dyreste vedbod, sier Astrid Gjertsen om det arkitekttegnede lysthust som i dag brukes som vedbod.

Jeg ville bygge det slik at jeg kunne bo her resten av livet. Inne har jeg for eksempel alt jeg trenger i første etasje. Samtidig er det ingen dørterskler i huset og heller ingen trapper opp til inngangsdøren. Det er også skyvedører inn til de fleste rom. Folk burde tenke på at de en gang skal bli gamle når de bygger hus, sier Astrid. Også husets ytre gjenspeiler mange av Astrids personlige ønsker.

Les også:

Slik får du julens snittblomster til å vare

Amaryllis og tulipaner er populære snittblomster til jul. Gi dem ekstra liv med riktig stell.

  – Jeg ville ikke ha et prangende hus, men et hus som kunne gå nærmest i ett med naturen. Fasaden og fargen ble valgt ut fra ønsket om at det skulle se ut som en forlengelse av fjellet som ligger like bak huset. Under grunnarbeidet sa jeg også ifra om at jeg ønsket at naturen ble minst mulig berørt av byggingen, slik at det ble færrest mulig sår i fjell og knauser. Samtidig ga jeg uttrykk for at jeg ønsket å beholde flest mulig trær og øvrig vegetasjon på eiendommen. Det er naturen som skal ramme inn huset og ikke omvendt. I dag setter jeg stor pris på disse valgene. Spesielt er det fint med lyset som nærmest siles gjennom de høye furutrærne og som videre strømmer inn gjennom de store vinduene i stuen, forteller Astrid.

Japansk hagedesign

Bak huset er det to solrike og lune terrasser.
Bak huset er det to solrike og lune terrasser.
Hagen er og har alltid vært en av Astrids store interesser. På sin forrige eiendom anla hun en rosehage som ble viden
 
kjent for sitt store utvalg av roser.

Hagen hun har i dag gjenspeiler at hun er inspirert av japansk hagedesign, hvor den grunnleggende filosofien er å ha få plantesorter, men mange av hvert slag. Astrid har også anlagt en rekke koselige rom i hagen samt utsmykket uteområdet med spennende elementer.

Blant annet er det 23 fuglekasser i furutrærne på fremsiden av huset. Under hver av dem henger et nett med hundehår som fuglene kan benytte seg av når de skal lage rede inne i kassene.
Fra tomten har Astrid Gjertsen flott utsikt utover Oksefjorden.
Fra tomten har Astrid Gjertsen flott utsikt utover Oksefjorden.

– Det er fugler i samtlige kasser, og det er utrolig koselig å følge med på deres livlige aktivitet. Jeg husker spesielt et meisepar som holdt til i en av kassene. De må tydeligvis ha hatt samlivsproblemer, for han fikk ikke komme inn i kassen. Når han kom med mat, satt han og ventet på taket til hun kom ut og hentet den, sier Astrid.


Selv om hagen allerede tar seg flott ut, er den i Astrids øyne ikke ferdig. Det neste hageprosjektet er å anlegge rosehagen "rosehill" bak huset, samt å lage en koselig sti på tomten.  

Les også:

Drømmen om en hvit jul

Drømmen om en hvit jul kan bli virkelig selv om snøen skulle utebli. Alt du trenger er de riktige juleblomstene.

23. oktober 2008

Mer om Hage inspirasjon

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel. 

Denne maten kan småfuglene dø av

Hage inspirasjon Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Vårens hagebøker

Hage inspirasjon Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Ferie i egen hage

Hage inspirasjon Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Her er årets hagetrender

Hage inspirasjon I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

En skjærgårdshage for kunstnere

Hage inspirasjon Å eksperimentere med blomsterfrø er en fryd, mener ekteparet, som bor på Koster hele sommerhalvåret.

Idyll blant roser og riddersporer

Hage inspirasjon Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

Sanselig og frodig rekkehushage

Hage inspirasjon Med stødige hender og skarpt blikk for harmoniske plantekombinasjoner har gartner og hagedesigner Marit Næss skapt et paradisisk hageunivers på kun 30 kvadratmeter i asker.

Smi mens jernet er varmt

Hage inspirasjon Smijern er den store trenden til hagen i år.

Rødmalt idyll i Risør

Hage inspirasjon På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no