Bilde: Thomas X Floyd

Idyll blant roser og riddersporer

Hage inspirasjon

Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

På Røer gård på Nesodden har en rosa klatrerose krøpet oppover den hvite usveggen og nesten nådd taket. Riddersporene i hagen strekker også sine blåkledde blomsterspydspisser opp mot himmelen.

Blomster som kommer igjen år etter år, med prakfull flora kan sammenlignes med et godt vennskap. På lik linje med et berikende vennskap krever imidlertid også plantene riktig stell og omtanke for å trives, og for å komme tilbake på «visitt» år eller år. Midtsommers er hagen på den gamle herregården på Nesodden på sitt mest frodige. Da blomstrer rosene, også den riktig gamle sorten, Maiden's Blush. En gammel buskrose med lyserosa valør og en duft man ikke får nok av. Alle rosene på gården dyrkes frem uten skadelige sprøytemidler og gis kun økologisk gjødsel. Når det arrangeres selskap på eiendommen brukes roseblader og hele roser som dekor på kaker og i kalde forfriskninger. Den gammeldagse rosa rosen er et syn som dekor i blomsteroppsatser og som flytende pynt i kald champagnebowl. Eller som toppdekor på kremkaken fylt med sommerbær fra hagen.


En gammeldags buskrose: Rosen med navnet Maidens's Blush, dufter himmelsk og brukes både i buketter og som kakepynt.

Gjennom hele sommersesongen er gården selvforsynt med blomster. Nesten daglig plukkes det inn buketter fra floraen i uterommet, for å berike tilværelsen også innendørs med god lukt og fargeprakt. De blå riddesporene står ranke og høyreiste i hagen og lyser opp den grønne oasen. Planten pryder flere sirkelrunde bed og plukkes også inn og settes i vaser. Når høsten kommer høstes det inn ville moreller fra 70 år gamle trær, samt kirsebær, plommer, pærer og epler.


Hyppig vanning
I den lyse årstid, med svale og lange kvelder og netter som aldri blir helt svarte, trives familien best med å være hjemme på egen grunn. Mai, juni, juli og august er de månedene i året da den norske naturen er på sitt mest strålende, mener paret. Derfor reiser de heller ikke på ferie i denne perioden. Da velger de å nyte dagene på gården og sørge for skikkelig vanning til enhver tid. Vannslangene ligger lett tilgjengelig på plenene, slik at det bare er å løfte dem opp å gi plantene næring. Husets frue elsker blomster og har derfor stor glede av å pusle rundt i hagen hver eneste dag sommeren gjennom. Det er ingen tvil om at hun har lykkes med sin hageomsorg, for her står samtlige planter og strutter i full flor.

18. mai 2009
Mer om Hage inspirasjon

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel. 

Denne maten kan småfuglene dø av

Hage inspirasjon Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Vårens hagebøker

Hage inspirasjon Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Ferie i egen hage

Hage inspirasjon Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Nyttige produkter til hage og terrasse

Hage inspirasjon Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hagen og terrassen.

Her er årets hagetrender

Hage inspirasjon I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

En skjærgårdshage for kunstnere

Hage inspirasjon Å eksperimentere med blomsterfrø er en fryd, mener ekteparet, som bor på Koster hele sommerhalvåret.

Sanselig og frodig rekkehushage

Hage inspirasjon Med stødige hender og skarpt blikk for harmoniske plantekombinasjoner har gartner og hagedesigner Marit Næss skapt et paradisisk hageunivers på kun 30 kvadratmeter i asker.

Smi mens jernet er varmt

Hage inspirasjon Smijern er den store trenden til hagen i år.

Rødmalt idyll i Risør

Hage inspirasjon På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no