Bilde: Thomas X Floyd

Idyll blant roser og riddersporer

Hage inspirasjon

Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

På Røer gård på Nesodden har en rosa klatrerose krøpet oppover den hvite usveggen og nesten nådd taket. Riddersporene i hagen strekker også sine blåkledde blomsterspydspisser opp mot himmelen.

Blomster som kommer igjen år etter år, med prakfull flora kan sammenlignes med et godt vennskap. På lik linje med et berikende vennskap krever imidlertid også plantene riktig stell og omtanke for å trives, og for å komme tilbake på «visitt» år eller år. Midtsommers er hagen på den gamle herregården på Nesodden på sitt mest frodige. Da blomstrer rosene, også den riktig gamle sorten, Maiden's Blush. En gammel buskrose med lyserosa valør og en duft man ikke får nok av. Alle rosene på gården dyrkes frem uten skadelige sprøytemidler og gis kun økologisk gjødsel. Når det arrangeres selskap på eiendommen brukes roseblader og hele roser som dekor på kaker og i kalde forfriskninger. Den gammeldagse rosa rosen er et syn som dekor i blomsteroppsatser og som flytende pynt i kald champagnebowl. Eller som toppdekor på kremkaken fylt med sommerbær fra hagen.


En gammeldags buskrose: Rosen med navnet Maidens's Blush, dufter himmelsk og brukes både i buketter og som kakepynt.

Gjennom hele sommersesongen er gården selvforsynt med blomster. Nesten daglig plukkes det inn buketter fra floraen i uterommet, for å berike tilværelsen også innendørs med god lukt og fargeprakt. De blå riddesporene står ranke og høyreiste i hagen og lyser opp den grønne oasen. Planten pryder flere sirkelrunde bed og plukkes også inn og settes i vaser. Når høsten kommer høstes det inn ville moreller fra 70 år gamle trær, samt kirsebær, plommer, pærer og epler.


Hyppig vanning
I den lyse årstid, med svale og lange kvelder og netter som aldri blir helt svarte, trives familien best med å være hjemme på egen grunn. Mai, juni, juli og august er de månedene i året da den norske naturen er på sitt mest strålende, mener paret. Derfor reiser de heller ikke på ferie i denne perioden. Da velger de å nyte dagene på gården og sørge for skikkelig vanning til enhver tid. Vannslangene ligger lett tilgjengelig på plenene, slik at det bare er å løfte dem opp å gi plantene næring. Husets frue elsker blomster og har derfor stor glede av å pusle rundt i hagen hver eneste dag sommeren gjennom. Det er ingen tvil om at hun har lykkes med sin hageomsorg, for her står samtlige planter og strutter i full flor.

18 mai 2009

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å...

Nordiske hager: Formklipt hage

Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no