Japansk hagedesign på norsk

For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Har du ikke sansen for oldemorshagen med dens rabarbra, peoner og prestekrager? Er ikke naturhagen med bare bergknauser og lyng eller en viltvoksende blomstereng helt din stil? Da kan kanskje den japanske hagen være noe for deg.

Det sies om den japanske hagen at den er et miniatyrlandskap som forsøker å gjengi naturen på en poetisk og harmonisk måte, snarere enn hvordan den virkelig er.

Enkel, men gjennomtenkt
En japansk hage er ikke noe vokser frem litt etter litt. Den er nøye gjennomtenkt i planløsning for best mulig å utnytte kontraster og balanse, perspektiv og skyggeeffekt. Samtidig skal den være uten symmetri.

Også beplantningen er nøye valgt ut etter hvordan plantene fremstår i de ulike sesongene, både under vårens blomstring og vinterens snødekke. Bregner, mose, furu, prydgress, japansk lønn,  kirsebærtre og vintergrønne planter er aktuelle i den japanske hagen. Trær og busker beskjæres for å hindre vekst og holde fasongen år etter år.

Symbolikk
Hvert element i hagen er ment å symbolisere noe i naturen. Striper i sand eller grus er f.eks. ment å symbolisere bølgene på havet, mens steiner i sanden står for øyer.

Stein og sand: I den japanske hagen er det symboler på hav og øyer.

Stein og sand: I den japanske hagen er det symboler på hav og øyer

Også vann er en viktig del av den japanske hagen. Du bør derfor prøve å innlemme et vannanlegg i hagen. Det kan du for eksempel gjøre ved enten å skape et lite kunstig fossefall over mosekledde steiner eller en liten vanndam eller vannvei i hagen, gjerne med steiner i vannet. 

Bli inspirert
Det finnes en rekke eksempler på japanske hager i Norge. Her er et lite utvalg hvor du kan hente mer inspirasjon:

* I Ålesund har en fiskeeksportør fått anlagt en 600 kvm stor japansk hage.
* Bokblogger AroundBooks har skapt en japansk krok i sin hage
* I Hordaland har en anleggsgartner laget seg et japanskinspirert hagerom