Ny hage rundt gamle hus

Hage inspirasjon

Som eier av en vakker og frodig hage utenfor Stavern og som journalist og redaktør av hagebladet ”Hagen for alle” har Helene Øksenholt hage både som hobby og yrke.


Helene har plantet tett rundt det gamle huset. I bryggerhuset har hun arbeidsrom og kontor.
Hun er en aktiv, kunnskapsrik og entusiastisk hageeier med mange jern i ilden.

Raust åpner hun sin egen hage for besøk, er aktiv i hagelaget og er gjerne på farten med foredrag om hagebruk. Hun var i mange år fylkesleder og fylkessekretær i Hageselskapet Vestfold.

Opprinnelig bodde Helene med familie i stort byhus, men dessverre var hagen for liten for et energisk hagemenneske som henne. – Jeg er som kjerringa mot strømmen, spøker hun. – Jeg flyttet fra stort hus og liten hage til mindre hus og større hage. Det skjedde raskt og enkelt. Fra bilen så hun og hennes mann en klynge hus omgitt av fjellknauser, litt skog og dyrket mark og fant ut at dette var stedet. Her var det foruten hovedhuset et gammelt bryggerhus og uthus med plass til hønsegård. Eiendommen på 2,5 mål og tre gamle hus fra 1910 var til salgs, og nå har Helene med ektemann bodd her i snart åtte år.

Fuktighet i jorden
Det var ingen hage da de overtok eiendommen, men Helene så mulighetene. Tomten var naturlig på flere nivå. Det gjør en hage mer spennende. Men den var også full av stein, og området er av de tørreste strøkene i landet. Utallige lass med kompostjord ble tilført tomten som snart skulle bli 1,5 mål opparbeidet hage. Store og små stein ble brukt til oppbygging av bed og kanter, til steinsetting av stier og sitteplasser.

Helene understreker at stein drenerer jorden og virker som en varmeregulator. Steinen og de naturlige fjellknausene opp avgir varme om natten og lager konstant temperatur for plantene. Ikke rart at alt synes å vokse og gro med rekordfart i denne hagen. Vanningsproblemet for sommerblomster som vokser i ampler, potter og kar har hun løst ved å blande litt SwellGel i jorden før hun planter.

SwellGel er et middel hun oppdaget på en reise i England. Det sørger for konstant fuktighet i jorden over lengre tid og reduserer vannejobben til et minimum.

En fornuftig arbeidsfordeling tok etter hvert form. Planlegging og plantekjøp ble Helenes oppgave, mens gressklipping og grovarbeidet med spaden ble jobb for mannen i huset.

Les også:

7 ting du bør vaske hver dag

Ingen flere unnskyldninger, folkens!

– Hagen er blitt til etter prøve og feilemetoden, plantene våre burde hatt borrelås, ler Helene. – De fleste har flyttet fra sted til sted i hagen til de og jeg fant det spesielle voksestedet der de trives og tar seg best ut.

Roser og klematis
Helene er mest interessert i roser og klematis. De kler hverandre og hun planter dem ofte sammen. I hagen har hun en samling på mer enn 100 vakre klematis. Med stolthet viser hun fram de to klematisene Prins Charles og Prinsessen av Wales som hun har plantet i en kasse på terrassen, og heldigvis – de trives utmerket ved siden av hverandre i sydveggen på Helenes hvitmalte hus.

 

Hyggelig sitteplass ved uthus-veggen.
Hyggelig sitteplass ved uthus-veggen.
– Iris, dagliljer, peoner og ridderspor står også mitt hjerte nær, legger hun til. – De er alle velkjente og lettstelte stauder som kler de gamle husene her. Hagen viser et stort utvalg planter, og Helene sier selv at hun aldri passerer et hagesenter uten å handle.

Mange planter har hun også byttet til seg. Hun understreker at området dessverre er brunsneglenes rike og må derfor være veldig forsiktig med alt som tilføres hagen. Hun anbefaler å la plantene stå i karantene en stund før de plantes ut i hagen. Ingenting pakkes inn om vinteren. Det som ikke overlever vinteren blir erstattet av nye og mer hardføre planter.

Slik utvikler hagen seg hele tiden. Hun begynner å gjødsle når snøen går. Kjøper kukompost, men har selv tre varmkompostbinger som bearbeider organisk avfall. I tillegg bruker hun hønsegjødsel fra egen hønsegård.

Les også:

8 geniale husmortriks du ikke vil gå glipp av

Vi har samlet 8 uunnværlige husmortriks som gjør hverdagen din enklere.

Dette er en besøkshage og det er ikke få som har vært innom hagen og latt seg inspirere av Helenes begeistring.

Hageinteressen har hun fått fra besteforeldrene og nå forsøker hun å overføre hagegleden til sine barnebarn. – Å skape en hage er moro og spennende, men litt tålmodighet er nødvendig. En hage blir til langsomt og gradvis ettersom en samler kunnskap og inspirasjon.

Arbeidet du legger ned i hagen vil den takke for ved å gi skjønnhet, trivsel, frodighet og mangfold tilbake, forsikrer Helene.

23 oktober 2008
Mer om Hage inspirasjon

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

Hage inspirasjon I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Hage inspirasjon Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

Hage inspirasjon For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

Nordiske hager: Formklipt hage

Hage inspirasjon Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Hage inspirasjon Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

Hage inspirasjon I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Hage inspirasjon Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no