Ny hage rundt gamle hus

Som eier av en vakker og frodig hage utenfor Stavern og som journalist og redaktør av hagebladet ”Hagen for alle” har Helene Øksenholt hage både som hobby og yrke.


Helene har plantet tett rundt det gamle huset. I bryggerhuset har hun arbeidsrom og kontor.

Hun er en aktiv, kunnskapsrik og entusiastisk hageeier med mange jern i ilden.

Raust åpner hun sin egen hage for besøk, er aktiv i hagelaget og er gjerne på farten med foredrag om hagebruk. Hun var i mange år fylkesleder og fylkessekretær i Hageselskapet Vestfold.

Opprinnelig bodde Helene med familie i stort byhus, men dessverre var hagen for liten for et energisk hagemenneske som henne. – Jeg er som kjerringa mot strømmen, spøker hun. – Jeg flyttet fra stort hus og liten hage til mindre hus og større hage. Det skjedde raskt og enkelt. Fra bilen så hun og hennes mann en klynge hus omgitt av fjellknauser, litt skog og dyrket mark og fant ut at dette var stedet. Her var det foruten hovedhuset et gammelt bryggerhus og uthus med plass til hønsegård. Eiendommen på 2,5 mål og tre gamle hus fra 1910 var til salgs, og nå har Helene med ektemann bodd her i snart åtte år.

Fuktighet i jorden
Det var ingen hage da de overtok eiendommen, men Helene så mulighetene. Tomten var naturlig på flere nivå. Det gjør en hage mer spennende. Men den var også full av stein, og området er av de tørreste strøkene i landet. Utallige lass med kompostjord ble tilført tomten som snart skulle bli 1,5 mål opparbeidet hage. Store og små stein ble brukt til oppbygging av bed og kanter, til steinsetting av stier og sitteplasser.

Helene understreker at stein drenerer jorden og virker som en varmeregulator. Steinen og de naturlige fjellknausene opp avgir varme om natten og lager konstant temperatur for plantene. Ikke rart at alt synes å vokse og gro med rekordfart i denne hagen. Vanningsproblemet for sommerblomster som vokser i ampler, potter og kar har hun løst ved å blande litt SwellGel i jorden før hun planter.

SwellGel er et middel hun oppdaget på en reise i England. Det sørger for konstant fuktighet i jorden over lengre tid og reduserer vannejobben til et minimum.

En fornuftig arbeidsfordeling tok etter hvert form. Planlegging og plantekjøp ble Helenes oppgave, mens gressklipping og grovarbeidet med spaden ble jobb for mannen i huset.

– Hagen er blitt til etter prøve og feilemetoden, plantene våre burde hatt borrelås, ler Helene. – De fleste har flyttet fra sted til sted i hagen til de og jeg fant det spesielle voksestedet der de trives og tar seg best ut.

Roser og klematis
Helene er mest interessert i roser og klematis. De kler hverandre og hun planter dem ofte sammen. I hagen har hun en samling på mer enn 100 vakre klematis. Med stolthet viser hun fram de to klematisene Prins Charles og Prinsessen av Wales som hun har plantet i en kasse på terrassen, og heldigvis – de trives utmerket ved siden av hverandre i sydveggen på Helenes hvitmalte hus.

Hyggelig sitteplass ved uthus-veggen.
Hyggelig sitteplass ved uthus-veggen.

– Iris, dagliljer, peoner og ridderspor står også mitt hjerte nær, legger hun til. – De er alle velkjente og lettstelte stauder som kler de gamle husene her. Hagen viser et stort utvalg planter, og Helene sier selv at hun aldri passerer et hagesenter uten å handle.

Mange planter har hun også byttet til seg. Hun understreker at området dessverre er brunsneglenes rike og må derfor være veldig forsiktig med alt som tilføres hagen. Hun anbefaler å la plantene stå i karantene en stund før de plantes ut i hagen. Ingenting pakkes inn om vinteren. Det som ikke overlever vinteren blir erstattet av nye og mer hardføre planter.

Slik utvikler hagen seg hele tiden. Hun begynner å gjødsle når snøen går. Kjøper kukompost, men har selv tre varmkompostbinger som bearbeider organisk avfall. I tillegg bruker hun hønsegjødsel fra egen hønsegård.

Dette er en besøkshage og det er ikke få som har vært innom hagen og latt seg inspirere av Helenes begeistring.

Hageinteressen har hun fått fra besteforeldrene og nå forsøker hun å overføre hagegleden til sine barnebarn. – Å skape en hage er moro og spennende, men litt tålmodighet er nødvendig. En hage blir til langsomt og gradvis ettersom en samler kunnskap og inspirasjon.

Arbeidet du legger ned i hagen vil den takke for ved å gi skjønnhet, trivsel, frodighet og mangfold tilbake, forsikrer Helene.