Bilde: Marius Markussen

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Vi har tidligere fortalt om pappaen som bygget en prinsesseseng til datteren sin. 

For den handy pappaen Marius Markussen stoppet det ikke her. I fjor sommer bygget han en lekeborg til datteren ut av et helt vanlig huskestativ fra Felleskjøpet.

Ideen fikk han etter å ha sett noe liknende på Facebook.

– Det var noen som hadde laget noe liknende av et lekestativ fra Felleskjøpet. Da jeg så det tenkte jeg at jeg også måtte prøve det, for jentungen hadde så lyst på borg fordi hun er så glad i Kaptein Sabeltann, sier Markussen.

– Veldig enkelt å lage

Markussen forteller at det var enkelt å lage borgen, og at det meste egentlig faller på fantasien.

Etter å ha kjøpt lekestativet med sklie på Felleskjøpet kjøpte han impregnert treverk, slik at plankene holder seg ute i vær og vind.

Av verktøy brukte han en gjersag og skruer, slik at han kunne skru opp igjen og prøve seg litt frem.

Foto: Marius Svanevik Markussen

Borgen består av flere elementer: sklie, fangehull, gangbro og kiosk, at bygget uten noen plan på forhånd.

Det viktigste tipset til Markussen er å prøve seg frem.

– Det er mer eller mindre fri fantasi og hva man selv skulle ønske man hadde som barn. Borgen ble egentlig litt til under veis. Jeg begynte bare å snekre og skjære, så begynte det å ta form underveis, sier han og fortsetter:

– Så hvis noen har et stativ fra før av, så er det en veldig grei og enkel løsning å forandre et bra stativ til noe enda bedre i tillegg til at barna får et lite krypinn der de kan leke og ha det gøy.

Slik bygget han borgen

Hvis du likevel ønsker å vite nøyaktig hvordan han har gått frem, har Markussen satt opp en oppskrift på fagspråket:

1. Det første du må gjøre er å lag et rammeverk av lekter, slik du kan feste kledningsbordene.

3. Siden lekestativet ikke er symmetrisk i oppbygningen, må du legge litt treverk av ulik størrelse mellom A-rammene og de horisontale lektene som kledningsbordene er festet i, slik at veggene blir rette. A-rammene på stativet er nemlig ikke helt rette fra før av.

2. Jeg brukte 5 tommers kledningsbord, fordi de var brede nok til borg-stilen i toppen av stativet, og fordi du da bare trenger å kappe to forskjellige lengder til hovedveggene.

Gangbrua er laget av 3"x2" vanger og 4" terrassebord. Rekka er lagd av 2"x2" med 20mm og 10mm tau fra Jula.

For materialene betalte Markussen omtrent 2000 kroner. Stativet fra Felleskjøpet kostet 3500 kroner med sklia.

Foto: Marius Svanevik Markussen

Markussen kan fortelle at borgen er en STOR hit hos datteren.

– Hun er kjempefornøyd, og er der stadig vekk og leker. Når hun får besøk av venner trives de veldig godt i den. Det store høydepunktet er å løpe ned til den.

– Den ble også godt brukt i vinter fordi vi bygde den opp som et lite snøslott ved å pakke inn veggene med snø.

Foto: Marius Svanevik Markussen

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

01 april 2016
Mer om Hage inspirasjon

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

Hage inspirasjon I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Hage inspirasjon Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

Hage inspirasjon For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

Nordiske hager: Formklipt hage

Hage inspirasjon Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Herlig hageentré!

Hage inspirasjon Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen. 

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

Hage inspirasjon I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Hage inspirasjon Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...

Villniss ble frodig hage

Hage inspirasjon På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...