Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesign for amatører.


Helen Fredholm har skapt en frodig hage på Toten. 
Helen sier selv at hun er født med hageinteresse, og det ligger nok i genene for både hennes mor og bestemor var "hagedamer" med stor interesse for hagene sine. Hagen til Helen er bokstavelig talt ”bestemors hage”. Hun har nemlig overtatt huset, et nydelig sveitserhus fra ca 1900, etter bestemoren og holder både det og hagen så flott i hevd at bestemor hadde vært stolt hvis hun hadde sett det. Helens hagestil er preget av det nydelige gamle huset og den
Sveitserhuset fra tidlig 1900-tallet har Helen overtatt etter bestemoren. Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele huset.
Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele Sveitservillaen.
romantiske "cottage garden". Stilen harmonerer godt med sveitserstilen, og Helen har satt sitt upretensiøse preg på både huset og ikke minst hagen. Her står ikke plantene på stramt geledd, bedene smyger seg mykt rundt hjørner og danner vakre buer og bløte overganger. I denne hagen kan man rusle rundt i flere  timer og hele tiden oppdage nye vakre blomster som titter frem mellom andre blomster eller mellom busker og trær.

Økologisk
Noen vil nok karakterisere Helens hage som relativt kaotisk. Her vokser mindre edle planter side om side med de mer edle. Etter Helens mening kan en hage bli vakker uten de dyre plantene, hun lar de mindre edle sjenerøst få frøså seg og setter dem sammen slik at resultatet blir en vakker hage.

I Helens hage står plantene tett. – Jeg synes det er pent, og det gir også ugresset færre muligheter, sier Helen som fremholder at hun ikke bruker noen form for gift i hagen sin. Bortsett fra at hun gir plantene som står i potter litt superba ved hver vanning, er Helens hage helt økologisk. – Jeg synes det er synd at så mange tyr til gift for å få til drømmehagen, fortsetter Helen.

Satser på stauder

bildetekst

Det gamle epletreet er en god klatrehjelper for klematisen.

 

Bestemorens filosofi om at en hage skapes over tid og at en hage stadig er i forandring burde være en hageregel for langt flere.

Uttrykket "å bli ferdig med hagen" er ikke noe for Helen. Hun ønsker at folk skal få øynene opp for hvilket potensial en hage egentlig har. – Hagen gir oss en fantastisk mulighet for mosjon, lek, sosialt samvær, kunstnerisk utfoldelse og ikke minst muligheten til å ta del i den vidunderlige prosessen det er å følge et frø fra det blir sådd til blomstene åpner seg, sier Helen som også åpner hagen sin for dem som måtte være interessert.

 

For mer informasjon:
www.fredholm.no
23 oktober 2008

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

Slik får du en lettstelt hage

En flott hage betyr ikke nødvendigvis at du må bruke all fritiden din på vedlikehold. Vi har snakket med eksperter om hvordan du får en mest mulig...

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig...

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Annonsørinnhold

5 tips til en lettvint hage

Veien til en pen og velstelt hage kan virke lang og slitsom, men med disse fem tipsene vil du få drømmehagen på null komma niks.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Annonsørinnhold

Vårnyhetene du behøver fra Biltema

Med en nyutgitt vårkatalog, presenterer Biltema produktene du trenger for en komplett vår.

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Vårens hagebøker

Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Ferie i egen hage

Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Nyttige produkter til hage og terrasse

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hagen og terrassen.

Smi mens jernet er varmt

Smijern er den store trenden til hagen i år.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no