Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesign for amatører.


Helen Fredholm har skapt en frodig hage på Toten. 
Helen sier selv at hun er født med hageinteresse, og det ligger nok i genene for både hennes mor og bestemor var "hagedamer" med stor interesse for hagene sine. Hagen til Helen er bokstavelig talt ”bestemors hage”. Hun har nemlig overtatt huset, et nydelig sveitserhus fra ca 1900, etter bestemoren og holder både det og hagen så flott i hevd at bestemor hadde vært stolt hvis hun hadde sett det. Helens hagestil er preget av det nydelige gamle huset og den
Sveitserhuset fra tidlig 1900-tallet har Helen overtatt etter bestemoren. Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele huset.
Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele Sveitservillaen.
romantiske "cottage garden". Stilen harmonerer godt med sveitserstilen, og Helen har satt sitt upretensiøse preg på både huset og ikke minst hagen. Her står ikke plantene på stramt geledd, bedene smyger seg mykt rundt hjørner og danner vakre buer og bløte overganger. I denne hagen kan man rusle rundt i flere  timer og hele tiden oppdage nye vakre blomster som titter frem mellom andre blomster eller mellom busker og trær.

Økologisk
Noen vil nok karakterisere Helens hage som relativt kaotisk. Her vokser mindre edle planter side om side med de mer edle. Etter Helens mening kan en hage bli vakker uten de dyre plantene, hun lar de mindre edle sjenerøst få frøså seg og setter dem sammen slik at resultatet blir en vakker hage.

I Helens hage står plantene tett. – Jeg synes det er pent, og det gir også ugresset færre muligheter, sier Helen som fremholder at hun ikke bruker noen form for gift i hagen sin. Bortsett fra at hun gir plantene som står i potter litt superba ved hver vanning, er Helens hage helt økologisk. – Jeg synes det er synd at så mange tyr til gift for å få til drømmehagen, fortsetter Helen.

Satser på stauder

bildetekst

Det gamle epletreet er en god klatrehjelper for klematisen.

 

Bestemorens filosofi om at en hage skapes over tid og at en hage stadig er i forandring burde være en hageregel for langt flere.

Uttrykket "å bli ferdig med hagen" er ikke noe for Helen. Hun ønsker at folk skal få øynene opp for hvilket potensial en hage egentlig har. – Hagen gir oss en fantastisk mulighet for mosjon, lek, sosialt samvær, kunstnerisk utfoldelse og ikke minst muligheten til å ta del i den vidunderlige prosessen det er å følge et frø fra det blir sådd til blomstene åpner seg, sier Helen som også åpner hagen sin for dem som måtte være interessert.

 

For mer informasjon:
www.fredholm.no
23 oktober 2008

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å...

Nordiske hager: Formklipt hage

Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no