Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesign for amatører.


Helen Fredholm har skapt en frodig hage på Toten. 
Helen sier selv at hun er født med hageinteresse, og det ligger nok i genene for både hennes mor og bestemor var "hagedamer" med stor interesse for hagene sine. Hagen til Helen er bokstavelig talt ”bestemors hage”. Hun har nemlig overtatt huset, et nydelig sveitserhus fra ca 1900, etter bestemoren og holder både det og hagen så flott i hevd at bestemor hadde vært stolt hvis hun hadde sett det. Helens hagestil er preget av det nydelige gamle huset og den
Sveitserhuset fra tidlig 1900-tallet har Helen overtatt etter bestemoren. Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele huset.
Vakre blomsterbed og en sti dekket med småstein omkranser hele Sveitservillaen.
romantiske "cottage garden". Stilen harmonerer godt med sveitserstilen, og Helen har satt sitt upretensiøse preg på både huset og ikke minst hagen. Her står ikke plantene på stramt geledd, bedene smyger seg mykt rundt hjørner og danner vakre buer og bløte overganger. I denne hagen kan man rusle rundt i flere  timer og hele tiden oppdage nye vakre blomster som titter frem mellom andre blomster eller mellom busker og trær.

Økologisk
Noen vil nok karakterisere Helens hage som relativt kaotisk. Her vokser mindre edle planter side om side med de mer edle. Etter Helens mening kan en hage bli vakker uten de dyre plantene, hun lar de mindre edle sjenerøst få frøså seg og setter dem sammen slik at resultatet blir en vakker hage.

I Helens hage står plantene tett. – Jeg synes det er pent, og det gir også ugresset færre muligheter, sier Helen som fremholder at hun ikke bruker noen form for gift i hagen sin. Bortsett fra at hun gir plantene som står i potter litt superba ved hver vanning, er Helens hage helt økologisk. – Jeg synes det er synd at så mange tyr til gift for å få til drømmehagen, fortsetter Helen.

Satser på stauder

bildetekst

Det gamle epletreet er en god klatrehjelper for klematisen.

 

Les også:

Lag vårens fineste uteplass

Hvis du begynner å planlegge allerede nå, kan du føle på naboens misunnelse om et par måneder.

Bestemorens filosofi om at en hage skapes over tid og at en hage stadig er i forandring burde være en hageregel for langt flere.

Uttrykket "å bli ferdig med hagen" er ikke noe for Helen. Hun ønsker at folk skal få øynene opp for hvilket potensial en hage egentlig har. – Hagen gir oss en fantastisk mulighet for mosjon, lek, sosialt samvær, kunstnerisk utfoldelse og ikke minst muligheten til å ta del i den vidunderlige prosessen det er å følge et frø fra det blir sådd til blomstene åpner seg, sier Helen som også åpner hagen sin for dem som måtte være interessert.

 

For mer informasjon:
www.fredholm.no
23. oktober 2008
Mer om Hage inspirasjon

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel. 

Denne maten kan småfuglene dø av

Hage inspirasjon Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Vårens hagebøker

Hage inspirasjon Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Ferie i egen hage

Hage inspirasjon Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Her er årets hagetrender

Hage inspirasjon I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

En skjærgårdshage for kunstnere

Hage inspirasjon Å eksperimentere med blomsterfrø er en fryd, mener ekteparet, som bor på Koster hele sommerhalvåret.

Idyll blant roser og riddersporer

Hage inspirasjon Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

Sanselig og frodig rekkehushage

Hage inspirasjon Med stødige hender og skarpt blikk for harmoniske plantekombinasjoner har gartner og hagedesigner Marit Næss skapt et paradisisk hageunivers på kun 30 kvadratmeter i asker.

Smi mens jernet er varmt

Hage inspirasjon Smijern er den store trenden til hagen i år.

Rødmalt idyll i Risør

Hage inspirasjon På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no