Bilde: Thomas X. Floyd

Sanselig og frodig rekkehushage

Hage inspirasjon

Med stødige hender og skarpt blikk for harmoniske plantekombinasjoner har gartner og hagedesigner Marit Næss skapt et paradisisk hageunivers på kun 30 kvadratmeter i asker.

På kort tid har hun forvandlet, nesten som en tryllekunster, en sjarmløs hageflekk til en frodig oase. Høsten 2006 kjøpte hun rekkehusleiligheten med hjørnehage. Våren 2007bygde hun ny terrasse og skillevegg selv, gravde ut grøft til basseng, bar selvplukket stein fra Randsfjorden opp i dekorbassenget og plantet stauder. Når Marit forteller om alt arbeidet hun har utført på kort tid egenhendig, høres det lekende lett ut.
I hennes verden er det mest mulig, det er bare å gå løs på utfordringene, å få arbeidet gjort, mener hun. I år kan hun derfor nyte sin velkomponert hage til fulle, som nå strutter av velvære og blomsterglede. Blikkefanget i uterommet er dekorvannbassenget, som måler 2 x 3 meter og er 50 cm dypt omgitt av høye og lave stauder. Ved å fylle bassenget med steiner er vanndybden redusert til 20 cm, som er kravet for små basseng i hagen.


Gartneren: Bygartner og hagedesigner Marit Næss, tar seg tid til å slappe av nær vannbassenget i egenkomponert rekkehushage når solen skinner.

– Ved et lykketreff fant jeg bassenget som er helstøpt i syrefast og rustfritt stål på finn. no. Tidligere har karet blitt benytttet av en kjemibedrift, og nå står det her! For noen få tusenlapper ble det mitt og jeg virkelig nyter å duppe tærne nedi karet for å kjøle meg ned på varme sommerdager.

–Vann, sjø og hav fascinerer meg sterkt. Vannbasseng var derfor høyt prioritert i mitt nye uterom. Selv på liten tomt var jeg helt klar på at jeg ville ha vanndam i hagen. Terrassen er bygget rundt bassenget og plen som var her tidligere er helt fjernet.

– Jeg ville heller ha en lun treterrasse, vanndam og små hagestier fremfor gressplen. Nå kan jeg nyte en stille stund på en pute nær bassenget eller på en av mine hagebenker og lukte på floraen fremfor å klippe gressplenen.

Stemningshage
Gamle stauder, som trives godt i norsk klima er plantet rundt deler av bassengkanten. – Jeg er veldig glad i gammeldagse stauder, som er hardføre og som krever lite stell. Det eneste som kreves er vanning. Et lite triks er å legge en vannspreder mellom plantene slik at de blir dråpevannet med «svetteslange». Da får plantene «kunstige regndråper », noe som er gunstig fremfor hard vanning med slange eller kanne. Allerede i juni står staudene i full flor. Her er Akeleiefrøstjerne, sorte og lyseblå Iriser, Liljer, Storehjelm, Paddeblader, Bergkonge i hvitt, Oktoberormedrue, Hjortetrøst og Koreabronseblad for å nevne noen. Langs den ene langkanten på bassenget har Marit lagt runde dekorsteiner med finpolert overflate, som minner om blankskurte svaberg. Mellom steinene står to prinsekroner i rustet metall. Skulpturelle innslag i hagen kan gjøre uterommet mer spennende, mener hagedesigneren. Derfor har hun også gitt plass til en froskefigur med krone på hodet, på en stor stein i bassenget. Kanskje frosken blir til en prins en vakker dag...
Når sommerkveldene tar på seg sin «lyseblå kveldskappe » lyser stearinlysene opp som skinnende diamanter i lyslykter i ulike størrelser i det lille hageuniverset. Lyslyktene er spredt utover bord, flyter i vannet og noen henger på husveggen.

– Å ta seg tid til å nyte stemninger i hagerommet, enten det er dag eller kveld, er med på å gjøre livet litt vakrere, mener Marit. For å hindre innsyn i hagen har gartneren beholdt de gamle Smaragdtujaene som stod her fra før av. De er også fine om vinteren. Mange glemmer at hagen skal være en god opplevelse også i den kalde årstid. Nåletrær med rim og snø på er stemningsfullt når minusgradene har inntatt uterommet.

– Et av mine favorittråd er å plante varierte planter som trives best enten om vinteren, våren, sommeren eller høsten, for å nyte de ulike årstidenens prakt i hagen.

Kontinental påvirkning
Etter å ha jobbet i flere år som flyvertinne og senere innen administrasjon og ledelse i det private næringsliv bestemte Marit Næss seg for å gjennomføre en gammel drøm om å jobbe med hager og uterom på heltid. I en alder av 42 år var hun ferdig utdannet bygartner etter tre års studier på Vinterlandbruksskolen i Oslo. Nå har hun drevet eget hageplanleggingsfirma i fem år.

– Jeg har reist mye i mitt liv, bodd flere år i utlandet blant annet i U.S.A og Damnark og sett mange vakre hager og spesielle løsninger.Med impulser fra ulike land, har Marit er stort register å spille på.
Når hun går løs på nye hageoppgaver prøver hun alltid å skape et individuelt uttrykk. Å gjøre hagen litt utradisjonell og frodig er ekstra spennenende, mener gartneren. Hun anbefaler dessuten alltid å få plass til flere ulike sitteplasser i uterommet. I egen hage har hun både spisebord, liggestoler, flere benker og puter som er lagt rett ned på terrassen. – Å kunne gå på oppdagelsesferd i egen hage, selv om den er liten, gir meg ekstra lykkefølelse. Her får jeg rike og varierte opplevelser, under åpen himmel, året rundt..

Gartner Marits 5 hageråd:
* Definer ditt hagebehov.
* Ikke la deg begrense av eksisterende hageplan
* Velg planter som tåler norsk klima og som gjerne har vært i norsk flora lenge. De er lettest å få til.
* Finn ut hvor lenge solen når frem og prøv å ta hensyn til dette ved beplanting og ved anlegging av sitteplasser/hvilekroker
* Ikke glem at hagen skal være vakker også om vinteren, gi derfor plass til blant annet grønne nåletrær som er fine når frosten kommer.

Mer informasjon:
Asker Staudegartneri
tlf. 66 79 57 97
www.asker-staudegartneri.no
Ikea
www.ikea.no
Smart club
www.smartclub.no
Gardena Norden AB
tlf. 64 83 40 50
www.gardena.no
Steinsenteret
tlf. 85 90 90 52
www.steinsenteret.no
Christiania Belysning
tlf. 22 82 23 78
For mer info:
www.hageplanlegging.no

21 april 2009

I pakt med naturen

For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å...

7 ting du bør tenke på før du skaffer deg et utendørs boblebad

Drømmer du om et massasjebad i hagen? Det kan bli fort bli virkelighet, men først bør du tenke gjennom et par ting.

Nordiske hager: Formklipt hage

Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

9 inspirerende ideer til uteplassen

Nå flytter vi ut, dere! Med håp om vakkert vær og tropenetter, lever vi nordmenn gjerne livet utendørs i hagen eller på terrassen hele sommeren. Her...

Her er hvordan du lager en hagedam

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...

Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no