Slik får du en lettstelt hage

Hage inspirasjon

En flott hage betyr ikke nødvendigvis at du må bruke all fritiden din på vedlikehold. Vi har snakket med eksperter om hvordan du får en mest mulig vedlikeholdsfri hage.

Selv for de som elsker å fikse i hagen, kan store flotte bed, trær, busker og grøntarealer være krevende å holde i stand til enhver tid. Helst vil vi at det skal se flott ut samtidig som at vi ikke bruker hele helgen på å vedlikeholde hagen.

Derfor har Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet gått sammen med aktørene Husqvarna, Gardena, Hasselfors, Asak Miljøstein og Beer Steen om å lage en så vedlikeholdsfri hage som mulig.

Med naturstein og heller av betong, stauder og frodige busker og en robotgressklipper lyser Den enklere hagen opp foran universitet i Ås. 

Foto: PerPR

Start planleggingen så tidlig som mulig

Professor ved NMBU, Kine Halvorsen Thoren, forteller at det er umulig å skape en helt vedlikeholdsfri hage. Dessuten setter hun spørsmål med det – ettersom hun mener det er viktig at folk beholder hagegleden.

Likevel mener Thoren at det er visse ting du kan gjøre for å holde hagen lettstelt.

– Vil man gjøre det enklere bør man samle de ulike områdene i hagen, altså romfordelingen. Det kan for eksempel være lurt å ha alt det grønne på et sted. Et annet tips er å plante tett, sier hun.

Ønsker du en lettstelt hage bør du ha en plan fra starten. Thoren mener også at du helst bør konsultere fagfolk.

– Det viktig med et godt grunnarbeid og å velge ordentlig materialer. Selv om det kan være dyrt, er det en bra investering på sikt, sier hun.

Slik går du frem for en lettstelt hage

En enklere hage er ikke bare en stor grønn plen. Du kan både ha flotte blomsterbed og en lekker uteplass uten å måtte bruke for mye tid på vedlikehold av hagen. 

Når du skal gå i gang med planleggingen er det fem punkter du bør tenke på:

Jord og næring

For å lykkes med bedene er god jord avgjørende. Gå for jord med mye næring som også holder godt på fuktigheten. Leire i jorda kan være et godt alternativ, ettersom det holder på fuktigheten.

Den næringsrike jorda er gjerne litt dyrere, men du vinner på kvaliteten.

Det er også viktig å gi plantene godt nok med jord. Stauder for eksempel trenger eksempelvis cirka 40 centimeter.

Foto: PerPR

Planter

I Den enklere hagen finner du frodige og tette bed med flere stauder og grønne vekster. Gartner ved NMBU, Filip Ihrsen, anbefaler nemlig å gå for flere vekster når du planter i hagen.

– Det er faktisk tryggere. Plutselig dør noen blomster uten at du forstår hvorfor, eller du får det ikke helt til som du ville. Da er det fint å ha flere ben å stå på, sier Ihrsen.

Planter du tett, unngår du samtidig at plantene ikke sprer seg så mye. For å redusere beskjæringsarbeidet, bør du velge planter og busker som har en makshøyde som du ønsker.

Du kan med god samvittighet la løv og planterester etter beskjæring ligge. Det fungerer nemlig som gjødsel i tillegg til at det sørger for at frøugress, forteller gartneren.

Bli god på hagearbeid – meld deg på nyhetsbrevet vårt og lær mer!

Vanning

Mange gjør det på den gode gamle måten og vanner blomsterbedene for hånd, eller med en hageslange.

Men skal du bort flere uker om sommeren får du fort et problem. For å holde hagen vedlike samtidig som du letter arbeidsoppgavene for deg selv, kan et vanningssystem være tingen.

Enten det ligger over bakken i form av svetteslanger eller under bakken, sørger det for at plantene får det vannet de trenger.

Du kan til og med tilpasse systemet slik at hver enkelt busk får det den trenger. Dessuten bruker et vanningssystem mindre vann.

Med et selvrensende anlegg slipper du å ta opp anlegget hvis det er gravd ned.

Foto: PerPR

Stein

Svært mange nordmenn går for en treterrasse på uteplassen. Men vil du unngå for mye vedlikehold gjør du lurt i heller velge stein.

Med enten betongheller eller granitt trenger du bare å høytrykkspyle uteplassen. Da slipper du bord som slår seg, sliping og lakkering.

Klipping av plenen

I en lettstelt hage finner du selvfølgelig en robotgressklipper. Den sørger for at plenen er strøken til en hver tid mens du kan sole deg på terrassen.

De fleste robotgressklippere bare klipper noen millimetere av plenen hver gang. På den måten får plenen jevn næring ettersom det avklipte gresset fungerer som gjødsel og holder gresset friskt og mosefritt, samtidig som det eliminerer alle behov for oppsamling av gress.

Vil du lære mer om hvordan du kan få en lettstelt hage? Vi viser deg seks veier til en enklere hage.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

03 juni 2016
Mer om Hage inspirasjon

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

Hage inspirasjon I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Hage inspirasjon Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

Hage inspirasjon For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

Nordiske hager: Formklipt hage

Hage inspirasjon Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Hage inspirasjon Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

Hage inspirasjon I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Hage inspirasjon Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...