Har du pinnsvin i hagen? Hjelp det gjennom vinteren!
Har du pinnsvin i hagen? Hjelp det gjennom vinteren! Bilde: Getty Images

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Hage inspirasjon

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

Pinnsvinet er fredet og utrydningstruet, og det er derfor en plikt som hageeier å holde et lite øye med det.

Sommeren kan være utfordrende for pinnsvin med tørre perioder, brenning av avfall og gift, men også vinteren byr på problemer for den lille krabaten.

Pinnsvinet går i dvale for å spare energi som så mange andre dyr. Det skjer i oktober/november.

Når pinnsvinet sover vanlig, slår hjertet omtrent 147 slag per minutt. Når pinnsvinet går i dvale derimot, faller hjerteslagene helt ned til omkring fem ganger per minutt. Et pinnsvin i dyp dvale har lange perioder, hvor det ikke trekker pusten. Periodene kan vare i én til to timer. 

Når pinnsvinet ikke har trukket pusten på lang tid, puster den 40 til 50 ganger i løpet av tre til fem minutter, innen det igjen tar en lengre pause. I de fem til seks månedene pinnsvinet er i hi, kan det miste 25 til 40 prosent av kroppsvekten sin, ifølge Pinnsvinets venner i Danmark.

Slik hjelper du pinnsvinet gjennom vinteren:

  • Pinnsvinet er veldig sårbart om vinteren, og du kan hjelpe det ved å gi det adgang til steder det kan bygge rede, som i skur eller lekehus, under vedstabler eller under paller.

  • Løv er bra for hagen, og for pinnsvin. Bladene isolerer for kulden, og du burde derfor ikke fjerne alt løvet om høsten. La noen hauger løv ligge i hjørner med le, gjerne i tilknytning til for eksempel vedstabler.

  • Du kan også selv lage et pinnsvinbo med en planke og et tørt lite hulrom under, som dekkes med plastikk, kompost, jord eller liknende.

  • Hvis pinnsvinet har behov for litt mat i begynnelsen, kan kattetørrfor være en mulighet. Men husk – det tiltrekker katter, hunder og rotter, og pinnsvinene er ikke venner med noen av dem.

  • Pinnsvinhjelpen i Norge har en utrykningstjeneste som hjelper pinnsvin i nød. Er pinnsvinet såret eller døende, kan du ringe Pinnsvinhjelpen og få hjelp. Du kan lese mer på Pinnsvinhjelpens nettsider om hvordan du hjelper et pinnsvin i nød.

  • Vær obs hvis du ser et pinnsvin legge seg ned for å sove på en plen, en sti, i en veigrøft osv. Dette skjer med syke dyr og/eller dyr som ikke har klart å oppnå den vekten de trenger for å overvintre på naturlig måte i et hi. Finner du et pinnsvin liggende slik, må det umiddelbart tas med innendørs.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

13 oktober 2017
Mer om Hage inspirasjon

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

Hage inspirasjon I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Hage inspirasjon Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

Hage inspirasjon For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

Nordiske hager: Formklipt hage

Hage inspirasjon Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Hage inspirasjon Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

Hage inspirasjon I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Hage inspirasjon Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...