Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

Pinnsvinet er fredet og utrydningstruet, og det er derfor en plikt som hageeier å holde et lite øye med det.

Sommeren kan være utfordrende for pinnsvin med tørre perioder, brenning av avfall og gift, men også vinteren byr på problemer for den lille krabaten.

Pinnsvinet går i dvale for å spare energi som så mange andre dyr. Det skjer i oktober/november.

Når pinnsvinet sover vanlig, slår hjertet omtrent 147 slag per minutt. Når pinnsvinet går i dvale derimot, faller hjerteslagene helt ned til omkring fem ganger per minutt. Et pinnsvin i dyp dvale har lange perioder, hvor det ikke trekker pusten. Periodene kan vare i én til to timer. 

Når pinnsvinet ikke har trukket pusten på lang tid, puster den 40 til 50 ganger i løpet av tre til fem minutter, innen det igjen tar en lengre pause. I de fem til seks månedene pinnsvinet er i hi, kan det miste 25 til 40 prosent av kroppsvekten sin, ifølge Pinnsvinets venner i Danmark.

Slik hjelper du pinnsvinet gjennom vinteren:

  • Pinnsvinet er veldig sårbart om vinteren, og du kan hjelpe det ved å gi det adgang til steder det kan bygge rede, som i skur eller lekehus, under vedstabler eller under paller.
  • Løv er bra for hagen, og for pinnsvin. Bladene isolerer for kulden, og du burde derfor ikke fjerne alt løvet om høsten. La noen hauger løv ligge i hjørner med le, gjerne i tilknytning til for eksempel vedstabler.
  • Du kan også selv lage et pinnsvinbo med en planke og et tørt lite hulrom under, som dekkes med plastikk, kompost, jord eller liknende.
  • Hvis pinnsvinet har behov for litt mat i begynnelsen, kan kattetørrfor være en mulighet. Men husk – det tiltrekker katter, hunder og rotter, og pinnsvinene er ikke venner med noen av dem.
  • Pinnsvinhjelpen i Norge har en utrykningstjeneste som hjelper pinnsvin i nød. Er pinnsvinet såret eller døende, kan du ringe Pinnsvinhjelpen og få hjelp. Du kan lese mer på Pinnsvinhjelpens nettsider om hvordan du hjelper et pinnsvin i nød.
  • Vær obs hvis du ser et pinnsvin legge seg ned for å sove på en plen, en sti, i en veigrøft osv. Dette skjer med syke dyr og/eller dyr som ikke har klart å oppnå den vekten de trenger for å overvintre på naturlig måte i et hi. Finner du et pinnsvin liggende slik, må det umiddelbart tas med innendørs.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!