Bilde: Getty Images

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Hage inspirasjon

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

Pinnsvinet er fredet og utrydningstruet, og det er derfor en plikt som hageeier å holde et lite øye med det.

Sommeren kan være utfordrende for pinnsvin med tørre perioder, brenning av avfall og gift, men også vinteren byr på problemer for den lille krabaten.

Pinnsvinet går i dvale for å spare energi som så mange andre dyr. Det skjer i oktober/november.

Når pinnsvinet sover vanlig, slår hjertet omtrent 147 slag per minutt. Når pinnsvinet går i dvale derimot, faller hjerteslagene helt ned til omkring fem ganger per minutt. Et pinnsvin i dyp dvale har lange perioder, hvor det ikke trekker pusten. Periodene kan vare i én til to timer. 

Når pinnsvinet ikke har trukket pusten på lang tid, puster den 40 til 50 ganger i løpet av tre til fem minutter, innen det igjen tar en lengre pause. I de fem til seks månedene pinnsvinet er i hi, kan det miste 25 til 40 prosent av kroppsvekten sin, ifølge Pinnsvinets venner i Danmark.

Slik hjelper du pinnsvinet gjennom vinteren:

  • Pinnsvinet er veldig sårbart om vinteren, og du kan hjelpe det ved å gi det adgang til steder det kan bygge rede, som i skur eller lekehus, under vedstabler eller under paller.

  • Løv er bra for hagen, og for pinnsvin. Bladene isolerer for kulden, og du burde derfor ikke fjerne alt løvet om høsten. La noen hauger løv ligge i hjørner med le, gjerne i tilknytning til for eksempel vedstabler.

  • Du kan også selv lage et pinnsvinbo med en planke og et tørt lite hulrom under, som dekkes med plastikk, kompost, jord eller liknende.

  • Hvis pinnsvinet har behov for litt mat i begynnelsen, kan kattetørrfor være en mulighet. Men husk – det tiltrekker katter, hunder og rotter, og pinnsvinene er ikke venner med noen av dem.

  • Pinnsvinhjelpen i Norge har en utrykningstjeneste som hjelper pinnsvin i nød. Er pinnsvinet såret eller døende, kan du ringe Pinnsvinhjelpen og få hjelp. Du kan lese mer på Pinnsvinhjelpens nettsider om hvordan du hjelper et pinnsvin i nød.

  • Vær obs hvis du ser et pinnsvin legge seg ned for å sove på en plen, en sti, i en veigrøft osv. Dette skjer med syke dyr og/eller dyr som ikke har klart å oppnå den vekten de trenger for å overvintre på naturlig måte i et hi. Finner du et pinnsvin liggende slik, må det umiddelbart tas med innendørs.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

2 november 2016

I denne hagen har de en landsby

I hagen til Janne Arnøy Pedersen finner du ikke blomster i blomsterbedet. Der ligger nemlig en hel miniatyrlandsby!

Slik får du en lettstelt hage

En flott hage betyr ikke nødvendigvis at du må bruke all fritiden din på vedlikehold. Vi har snakket med eksperter om hvordan du får en mest mulig...

10 Ikea-triks til hagen

Du kan forvandle dine Ikea-møbler til noe unikt som du kan bruke i hagen. Her får du tips og inspirasjon!

Slik får du en morsommere hage

Lennart og Agneta Nilsson forvandlet hagen sin fra en ugressjungel til en moderne tomt med planter og steiner i vakker harmoni. Hagen er blitt personlig...

Blomsterboom på 50 m2

En liten hage med stort innhold – velkommen til familien Nilssons herlige hageflekk! Slik fikk de maks utbytte av den lille tomta si.

Annonsørinnhold

5 tips til en lettvint hage

Veien til en pen og velstelt hage kan virke lang og slitsom, men med disse fem tipsene vil du få drømmehagen på null komma niks.

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

4 måter å få en fargerik uteplass på

Gjør noe annet ut av uteplassen din ved hjelp av fire forskjellige metoder. Få inspirasjon her!

Annonsørinnhold

Vårnyhetene du behøver fra Biltema

Med en nyutgitt vårkatalog, presenterer Biltema produktene du trenger for en komplett vår.

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Tøffe ting til hagen

Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Vårens hagebøker

Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Ferie i egen hage

Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Nyttige produkter til hage og terrasse

Redaksjonen har funnet smarte og fine ting til hagen og terrassen.

Smi mens jernet er varmt

Smijern er den store trenden til hagen i år.