Har du pinnsvin i hagen? Hjelp det gjennom vinteren!
Har du pinnsvin i hagen? Hjelp det gjennom vinteren! Bilde: Getty Images

Slik overlever pinnsvin vinteren i hagen din

Hage inspirasjon

Vinteren er hard for små pinnsvin. Hva du gjør i din hage kan ha utslag for om pinnsvinet klarer seg gjennom vinteren eller ikke.

Pinnsvinet er fredet og utrydningstruet, og det er derfor en plikt som hageeier å holde et lite øye med det.

Sommeren kan være utfordrende for pinnsvin med tørre perioder, brenning av avfall og gift, men også vinteren byr på problemer for den lille krabaten.

Pinnsvinet går i dvale for å spare energi som så mange andre dyr. Det skjer i oktober/november.

Når pinnsvinet sover vanlig, slår hjertet omtrent 147 slag per minutt. Når pinnsvinet går i dvale derimot, faller hjerteslagene helt ned til omkring fem ganger per minutt. Et pinnsvin i dyp dvale har lange perioder, hvor det ikke trekker pusten. Periodene kan vare i én til to timer. 

Når pinnsvinet ikke har trukket pusten på lang tid, puster den 40 til 50 ganger i løpet av tre til fem minutter, innen det igjen tar en lengre pause. I de fem til seks månedene pinnsvinet er i hi, kan det miste 25 til 40 prosent av kroppsvekten sin, ifølge Pinnsvinets venner i Danmark.

Slik hjelper du pinnsvinet gjennom vinteren:

  • Pinnsvinet er veldig sårbart om vinteren, og du kan hjelpe det ved å gi det adgang til steder det kan bygge rede, som i skur eller lekehus, under vedstabler eller under paller.

  • Løv er bra for hagen, og for pinnsvin. Bladene isolerer for kulden, og du burde derfor ikke fjerne alt løvet om høsten. La noen hauger løv ligge i hjørner med le, gjerne i tilknytning til for eksempel vedstabler.

  • Du kan også selv lage et pinnsvinbo med en planke og et tørt lite hulrom under, som dekkes med plastikk, kompost, jord eller liknende.

  • Hvis pinnsvinet har behov for litt mat i begynnelsen, kan kattetørrfor være en mulighet. Men husk – det tiltrekker katter, hunder og rotter, og pinnsvinene er ikke venner med noen av dem.

  • Pinnsvinhjelpen i Norge har en utrykningstjeneste som hjelper pinnsvin i nød. Er pinnsvinet såret eller døende, kan du ringe Pinnsvinhjelpen og få hjelp. Du kan lese mer på Pinnsvinhjelpens nettsider om hvordan du hjelper et pinnsvin i nød.

  • Vær obs hvis du ser et pinnsvin legge seg ned for å sove på en plen, en sti, i en veigrøft osv. Dette skjer med syke dyr og/eller dyr som ikke har klart å oppnå den vekten de trenger for å overvintre på naturlig måte i et hi. Finner du et pinnsvin liggende slik, må det umiddelbart tas med innendørs.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

13. oktober 2017

Mer om Hage inspirasjon

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel. 

Denne maten kan småfuglene dø av

Hage inspirasjon Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Vårens hagebøker

Hage inspirasjon Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Ferie i egen hage

Hage inspirasjon Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Her er årets hagetrender

Hage inspirasjon I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

En skjærgårdshage for kunstnere

Hage inspirasjon Å eksperimentere med blomsterfrø er en fryd, mener ekteparet, som bor på Koster hele sommerhalvåret.

Idyll blant roser og riddersporer

Hage inspirasjon Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

Sanselig og frodig rekkehushage

Hage inspirasjon Med stødige hender og skarpt blikk for harmoniske plantekombinasjoner har gartner og hagedesigner Marit Næss skapt et paradisisk hageunivers på kun 30 kvadratmeter i asker.

Smi mens jernet er varmt

Hage inspirasjon Smijern er den store trenden til hagen i år.

Rødmalt idyll i Risør

Hage inspirasjon På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...