Sommeren står for døren

Hage inspirasjon

Dette må være den beste tiden på året! Den grøvste våronna er nå unnagjort, og sommeren står for døren.

Nå kan vi endelig forberede sommerens blomsterflor.
Nå kan vi endelig forberede sommerens blomster.

 

Nytt liv i krukker og kasser
Mange har allerede plantet ut sommerblomster i krukker og kar i anledning 17. mai, men det kan være en sjanse å ta.

Faren for nattefrost er fremdeles til stede mange steder i landet. Det kan lønne seg å starte med noen få krukker som kan tas inn om natten så lenge kuldegradene lurer.

Tøm krukker og kasser for eventuell gammel jord, og vask dem grundig. Husk drenering i bunnen før du fyller i ny plantejord.

Har du store, tunge kasser, holder det å skifte ut den øverste halvparten av jorden. Det lønner seg å legge et stykke fiberduk mellom drenering og jord, slik at jorden ikke blander seg med dreneringsmaterialet. Et lag med gamle nylonstrømper gjør samme nytten.

Det er lurt å sett blomsterløk i staude eller rosebed. Når løkblomstene visner ned, gror stauder og roser til for alvor og vi kamuflerer de sørgelige restene.
Det er lurt å sett blomsterløk i staude eller rosebed. Når løkblomstene visner ned, gror stauder og roser til for alvor og vi kamuflerer de sørgelige restene.

La løkblomstene få visne ned
Det er viktig at påskeliljer, tulipaner og andre løkblomster får visne ned etter blomstring.

I løpet av denne prosessen, trekkes næring ned i løken slik at den får kraft til ny blomstring neste vår.

Det er imidlertid viktig at du kniper av blomsterstanden så snart den har visnet, slik at planten ikke bruker krefter på å sette frø. Synes du at de gule og halvvisne bladene er svært skjemmende, kan du ta plantene forsiktig opp og grave dem ned i en bortgjemt krok av hagen. Et hjørne av komposthaugen er utmerket.

Plukk liljebiller
Med en gang de første liljene, som for eksempel keiserkrone, viser seg i hagen, dukker gjerne liljebillene opp også.

Erklær krig med én gang, så forhindrer du storangrep senere i sommer. De knallrrøde billene er heldigvis lette å få øye på. Den enkleste måten å bli kvitt dem på, er å plukke dem bort og knuse dem mellom tommel og pekefinger. Litt ekkelt kanskje, men effektivt.

Iberiasneglen bør erklæres fredløs i hagen.
Iberiasneglen bør erklæres fredløs i hagen.

…og snegler
Den fryktede iberiasneglen har inntatt store deler av landet. Foreløpig har den stort sett bare mennesket som naturlig fiende her i landet, og ingen mirakelkur er ennå oppfunnet.

Avslutt dagen med en kveldstur i hagen og plukk alle du kommer over. Du kan slippe dem oppi kokende vann, i en pose med salt eller du kan legge kveldens fangst natten over i fryseren. Det siste skal være den mest dyrevennlige måten. Da går nemlig sneglen inn i dvale før den smertefritt fryser i hjel.

Undertegnede har imidlertid svært begrenset medfølelse når det gjelder disse brune, slimete beistene, og klipper dem brutalt og effektivt i to med kantsaksen så snart de dukker opp.

De siste frøene i jorden
Du har kanskje allerede sådd det meste av sommerens grønnsaker. Men har du en ledig plass, er det nå tid for de mer frostømfintlige artene. Bønner, agurk og melon skal først såes når jorden er god og varm. Månedsskiftet mai–juni er et passende tidspunkt for store deler av landet.

Beskjæring
Etter hvert som de tidlige vårbuskene blomstrer av, er det på tide å tenke beskjæring. Prydbuskene trenger ofte en liten stuss etter en lang vinter, i tillegg til tynning og foryngelsesbeskjæring. Gjør dette rett etter blomstring, slik at busken får hele sommeren på seg til å danne nye blomsterbærende skudd. Knip også av de visne blomstene på rhododendronen slik at den ikke setter frø.

Georginer gleder deg med fantastisk blomstring på sensommeren og helt til frosten kommer.
Georginer gleder deg med fantastisk blomstring på sensommeren og helt til frosten kommer.

Ut med sommerens knoller og selvsådde småplanter
Knoller av georginer og gladioler må nå opp av kjelleren. Georgineknollene kan gjerne ligge et døgn i lunkent vann før de plantes. Da spirer de bedre. Legg knollene 7–12 cm dypt i løs mold – eller kompostjord.

Gladiolene legges ca 10 cm dypt. Begoniaknoller kan også plantes ut nå, men la dem få en ukes forgroing først.

Det er også på tide å plante ut småplantene som du har alet opp i vinduskarmen. Men husk på å herde dem en ukes tid på forhånd ved å la dem få noen timer ute i vårsola hver dag før de plantes ut for godt.

 
23. oktober 2008
Mer om Hage inspirasjon

8 geniale trestubber

Hage inspirasjon Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene. 

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

Hage inspirasjon I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

10 grunner til å ikke kaste gamle mur- og lecablokker

Hage inspirasjon Har du noen leca- eller murblokker liggende? Ikke kast dem! Her er 10 spennende ideer til hva du kan bruke dem til.

I pakt med naturen

Hage inspirasjon For tidligere stortingsrepresentant Astrid Gjertsen er naturen fundamentet i livet. Da hun skulle bygge nytt hus, var det derfor viktig for henne å bygge boligen slik at hun kunne nyte naturen inne så vel som ute.

Nordiske hager: Formklipt hage

Hage inspirasjon Vår nordiske hagevandring gjør nå et stopp i Sverige. Her skaper det formklipte strukturen. Duftene, de slyngende hagegangene og sitteplassene gjør...

Om faren som bygde en borg av huskestativet til datteren

Hage inspirasjon For treverkglade Marius Markussen var ikke huskestativet til datteren nok. Derfor bygde han det likeså greit om til en borg.

Herlig hageentré!

Hage inspirasjon Selv oppkjørselen til et hus er en del av hagen. Danske Ankica har skapt en skjønn uteplass med kirsebærtre og formklippede grønne nålebusker.

Her er hvordan du lager en hagedam

Hage inspirasjon Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

Hagedesignerens egen drøm!

Hage inspirasjon I sitt daglige arbeid hjelper hun andre med å virkeliggjøre sine hagedrømmer. Dette er hagedesigneren Karina Adolfsson Hörbergs egen hage i Gävle.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Steinhagen

Hage inspirasjon Eva og Søren kan se ut over en behagelig steinhage som omgir den lille dammen. De har skapt et uterom som både er lettstelt og inspirerende.

Romantisk hage på Toten

Hage inspirasjon Helen Fredholms hage ved Mjøsa er en vakker, romantisk, engelskinspirert hage - planlagt for hygge, nytte og lek. I fjor ble hun Norgesmester i hagedesi...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no