Sommeren står for døren

Hage inspirasjon

Dette må være den beste tiden på året! Den grøvste våronna er nå unnagjort, og sommeren står for døren.

Nå kan vi endelig forberede sommerens blomsterflor.
Nå kan vi endelig forberede sommerens blomster.

 

Nytt liv i krukker og kasser
Mange har allerede plantet ut sommerblomster i krukker og kar i anledning 17. mai, men det kan være en sjanse å ta.

Faren for nattefrost er fremdeles til stede mange steder i landet. Det kan lønne seg å starte med noen få krukker som kan tas inn om natten så lenge kuldegradene lurer.

Tøm krukker og kasser for eventuell gammel jord, og vask dem grundig. Husk drenering i bunnen før du fyller i ny plantejord.

Har du store, tunge kasser, holder det å skifte ut den øverste halvparten av jorden. Det lønner seg å legge et stykke fiberduk mellom drenering og jord, slik at jorden ikke blander seg med dreneringsmaterialet. Et lag med gamle nylonstrømper gjør samme nytten.

Les også:

Skadedyret skjeggkre har kommet til Norge

Mange kjenner til sølvkre som piler over baderomsgulvet, men nå er slekningen skjeggkre oppdaget i Norge. I motsetning til sin slektning trives de...

Det er lurt å sett blomsterløk i staude eller rosebed. Når løkblomstene visner ned, gror stauder og roser til for alvor og vi kamuflerer de sørgelige restene.
Det er lurt å sett blomsterløk i staude eller rosebed. Når løkblomstene visner ned, gror stauder og roser til for alvor og vi kamuflerer de sørgelige restene.

La løkblomstene få visne ned
Det er viktig at påskeliljer, tulipaner og andre løkblomster får visne ned etter blomstring.

I løpet av denne prosessen, trekkes næring ned i løken slik at den får kraft til ny blomstring neste vår.

Det er imidlertid viktig at du kniper av blomsterstanden så snart den har visnet, slik at planten ikke bruker krefter på å sette frø. Synes du at de gule og halvvisne bladene er svært skjemmende, kan du ta plantene forsiktig opp og grave dem ned i en bortgjemt krok av hagen. Et hjørne av komposthaugen er utmerket.

Plukk liljebiller
Med en gang de første liljene, som for eksempel keiserkrone, viser seg i hagen, dukker gjerne liljebillene opp også.

Erklær krig med én gang, så forhindrer du storangrep senere i sommer. De knallrrøde billene er heldigvis lette å få øye på. Den enkleste måten å bli kvitt dem på, er å plukke dem bort og knuse dem mellom tommel og pekefinger. Litt ekkelt kanskje, men effektivt.

Les også:

Stauder blomstrer år etter år

Er du lei av å plante ut nye sommerblomster hvert år for å sette farge på hagen, og savner noe mer varig? Da er stauder tingen for deg, forteller...

Iberiasneglen bør erklæres fredløs i hagen.
Iberiasneglen bør erklæres fredløs i hagen.

…og snegler
Den fryktede iberiasneglen har inntatt store deler av landet. Foreløpig har den stort sett bare mennesket som naturlig fiende her i landet, og ingen mirakelkur er ennå oppfunnet.

Avslutt dagen med en kveldstur i hagen og plukk alle du kommer over. Du kan slippe dem oppi kokende vann, i en pose med salt eller du kan legge kveldens fangst natten over i fryseren. Det siste skal være den mest dyrevennlige måten. Da går nemlig sneglen inn i dvale før den smertefritt fryser i hjel.

Undertegnede har imidlertid svært begrenset medfølelse når det gjelder disse brune, slimete beistene, og klipper dem brutalt og effektivt i to med kantsaksen så snart de dukker opp.

De siste frøene i jorden
Du har kanskje allerede sådd det meste av sommerens grønnsaker. Men har du en ledig plass, er det nå tid for de mer frostømfintlige artene. Bønner, agurk og melon skal først såes når jorden er god og varm. Månedsskiftet mai–juni er et passende tidspunkt for store deler av landet.

Beskjæring
Etter hvert som de tidlige vårbuskene blomstrer av, er det på tide å tenke beskjæring. Prydbuskene trenger ofte en liten stuss etter en lang vinter, i tillegg til tynning og foryngelsesbeskjæring. Gjør dette rett etter blomstring, slik at busken får hele sommeren på seg til å danne nye blomsterbærende skudd. Knip også av de visne blomstene på rhododendronen slik at den ikke setter frø.

Les også:

Stokkmauren bedre enn sitt rykte

Stokkmauren er mange huseieres store skrekk fordi den har ord på seg for å spise treverk. Feil, sier skadedyrekspert til nyhetsbyrået Newswire.

Georginer gleder deg med fantastisk blomstring på sensommeren og helt til frosten kommer.
Georginer gleder deg med fantastisk blomstring på sensommeren og helt til frosten kommer.

Ut med sommerens knoller og selvsådde småplanter
Knoller av georginer og gladioler må nå opp av kjelleren. Georgineknollene kan gjerne ligge et døgn i lunkent vann før de plantes. Da spirer de bedre. Legg knollene 7–12 cm dypt i løs mold – eller kompostjord.

Gladiolene legges ca 10 cm dypt. Begoniaknoller kan også plantes ut nå, men la dem få en ukes forgroing først.

Det er også på tide å plante ut småplantene som du har alet opp i vinduskarmen. Men husk på å herde dem en ukes tid på forhånd ved å la dem få noen timer ute i vårsola hver dag før de plantes ut for godt.

 
23. oktober 2008

Mer om Hage inspirasjon

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel. 

Denne maten kan småfuglene dø av

Hage inspirasjon Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Vårens hagebøker

Hage inspirasjon Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Ferie i egen hage

Hage inspirasjon Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Her er årets hagetrender

Hage inspirasjon I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

En skjærgårdshage for kunstnere

Hage inspirasjon Å eksperimentere med blomsterfrø er en fryd, mener ekteparet, som bor på Koster hele sommerhalvåret.

Idyll blant roser og riddersporer

Hage inspirasjon Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

Sanselig og frodig rekkehushage

Hage inspirasjon Med stødige hender og skarpt blikk for harmoniske plantekombinasjoner har gartner og hagedesigner Marit Næss skapt et paradisisk hageunivers på kun 30 kvadratmeter i asker.

Smi mens jernet er varmt

Hage inspirasjon Smijern er den store trenden til hagen i år.

Rødmalt idyll i Risør

Hage inspirasjon På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no