Vårens hagebøker

Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.


Vinteren har begynt å slippe taket, og i flere deler av landet er det nå en tydelig stemning av vår.  Likevel er nok de fleste hager rundt omkring ennå for våte til at du bør tråkke rundt på plenen, og hagearbeidet bør nok få vente litt til.

Da er det godt at vårens hagebøker allerede er ute. Så mens du venter på at siste rest av snø skal smelte eller et gressplenen skal tørke opp, kan du hente inspirasjon mellom permene.

For barna: En hagebok rettet mot de minste.

Tidlig krøkes
Det er aldri for tidlig å introdusere de små til hageglede og Oskars store hagebok retter seg nettopp mot barna. Her får ungene en enkel introduksjon til hva planter trenger og en oversikt over nyttige redskaper. Deretter følger ulike hageprosjekter som vises steg-for-steg, alt fra enkle karsereir til tre-etasjes jordbærpotter.

Boka er rikt illustrert med morsomme tegninger og bilder av barn som sår og planter.

Nytt omslag: Boka har vært utgitt før, da under tittelen «Fra frø til frodig hage».

Oppslagsverket
I hageeierenes bibliotek bør det være minst ett oppslagsverk om hage. Den store hageboken – planlegging, planting og stell er et slikt. Her finner du informasjon om alt fra jord og klima til beskjæring og stell av planter.

Vær dog oppmerksom på at dette er samme bok som den tidligere utgitte Fra frø til frodig hage. Kun omslaget er byttet ut. Boka er oversatt fra engelsk, og bærer noe preg av å være skrevet for britiske forhold.

Økologisk prinsipp: Dyrk dine egne grønnsaker uten bruk av skadelige midler.

Med hagen som spiskammer
Drømmer du om å dyrke mat i hagen, kan boka Dyrk dine egne grønnsaker være et startsted. Boka er en introduksjon i økologisk grønnsaksdyrking. Første del handler om hvordan du dyrker, mens andre del handler om hva du kan dyrke. Boka er skrevet av svenske Lena Israelsson, som forteller at hun selv høster fra mai til beste fall november.

– Den nordiske dyrkingssesongen er så mye lenger enn vi tror, sier hun i forordet.

Blomsterprakt: «Hageselskapets sommerblomster» er et planteleksikon med 250 blomster.

Planteleksikonet
I Hageselskapets sommerblomster av Tommy Tønsberg finner du 250 sommerblomster som passer for norske forhold. Blomstene er listet opp i alfabetisk rekkefølge etter de latinske navnene. Hver blomst er avbildet og omtalt med informasjon om høyde, farge, formering, plassering og bruk.

Boka er lagt opp i samme stil som Hageselskapets staudebok som kom ut for to år siden. Sammen utgjør de to bøkene et godt referanseverk til hagens blomsterprakt.

La deg inspirere: «Snekre ute» viser deg hvordan du lager alt fra fuglebrett til flytebrygge.

Snekre til hagen
Hage er selvsagt mer enn planter og blomster, og det finnes hagebøker for deg som er praktisk anlagt uten grønne fingre. Snekre ute – 65 praktiske prosjeketer for hobbysnekkeren er en av dem.

Boka er praktisk anlagt. Her finner du ideer til konkrete prosjekter, med mål, materialliste og steg-for-steg fremgangsmåte. Boka er full av prosjekter som vil være nyttige for hageeieren, alt mindre saker som plantebord, blomsterspir og drivbenker til større prosjekter som hagemøbler, veksthus og terrasser.