Vedlikeholdsfri hage

Opprinnelig var det en tradisjonell hage i et boligområde utenfor Sandefjord sentrum. Men en dag sa eieren nei til krevende hagearbeid og søkte profesjonell hjelp til å anlegge en vedlikeholdsfri hage.


Da huseieren overtok eiendommen for ti år siden, gikk hun optimistisk i gang med å fornye og utbedre hagen. I en svak skråning mot syd, med sol fra morgen til kveld, burde forholdene ligge godt til rette for en hyggelig og frodig hage. Dessverre hadde sultne oldenborrer inntatt hagen, og etter en innbitt, men forgjeves kamp valgte huseieren å gi opp. Hun kontaktet anleggsgartner Gunlaug Riis Aakerholt i Sandefjord for å få eksperthjelp til å lage en vedlikeholdsfri hage. En utfordrende og spennende oppgave, syntes gartner Gunlaug.

Grå naturstein
Etter flere hagebesøk og samtaler med huseieren ble hun godt kjent med tomtens muligheter og hvilke ideer eieren selv hadde. En hellelagt uteplass var plassert nærmest huset, og en skråning med rosespirea markerte høydeforskjellen til plenen som utgjorde resten av den ca 300m2 store hagen.

En kraftig berberis-hekk markerte grensen mot naboeiendommen, og på to sider skjermet høye tujahekker for innsyn og gatestøy. Etter å ha vurdert oppdraget, som ville innebære mye arbeid og mange penger, foreslo Gunlaug å lage en fullstendig ny og annerledes hage.

Solen skinner fra morgen til kveld, og av den grunn ble en av sittegruppene plassert under tak.
Solen skinner fra morgen til kveld, og derfor ble en av sittegruppene plassert under tak.

Eierens store interesse for stein og at hun var sterkt opptatt av gjenbruk, ble rettesnor for hageutkastet som Gunlaug til slutt presenterte for henne.

Grå naturstein som sto vakkert til det gråbeisete huset, skulle bli det dominerende materialet i hagen. Med nye betongheller kunne terrassen utvides. Hun foreslo å dekke gangveien gjennom hagen med natursingel i samme farge som betonghellene. Gunlaugs plan ble godtatt, og i oktober 2004 kunne arbeidet begynne.

Gangveien ender i en åpen plass nedsenket i hagelandskapet.
Gangveien ender i en åpen plass nedsenket i hagelandskapet.

Omfattende endringer
Berberishekken på grensen til naboeiendommen ble fjernet og senere erstattet med tuja. Busker og trær ble gravet opp og tatt vare på for senere å finne sin plass i det nye anlegget. All jord i den nederste delen av hagen ble gravet opp og til side for å lage nivåforskjellene i terrenget større og sitteplassen ved huset bredere.

Siden hagen var fullstendig lukket av hekker mot gate og gangvei, måtte en stor kranbil plasseres utenfor og løfte stein over høye hekker. Ikke rart at naboer og forbipasserende fulgte arbeidet med forundring. De store steinene kom på plass først, senere grus på gangveier og stein til bed med beplantning. Peisen, som er sammensatt av fem store steiner, vender mot huset så ilden kan ses både fra sitteplassene på terrassen og fra stuen innenfor. 

Eieren leter etter gamle saker i brukthandelen og på loppemarkeder. Funnene henger hun opp på vegger og stolper.
Eieren leter etter gamle saker i brukthandelen og på loppemarkeder. Funnene henger hun opp på vegger og stolper.

Flott hage hele året
Hageeier og gartner var enige om å bruke eksisterende planter i størst mulig grad. De gamle rosespireabuskene ble en viktig del av grunnplantingen. I tillegg fant man frem til planter som blomstrer til forskjellige tider, så det alltid skulle være farger og liv i hagen.

Bregner fra veikanten fant sin naturlige plass her sammen med sukkulenter og andre steinbedplanter.

Eieren sløyfet sommerblomster i potter, men fikk isteden stauder som kommer igjen år etter år. Hun fikk fiberduk med bark og singel som dekker alle bed. Vintergrønne vekster var også viktig, og hageeieren forteller om opplevelser i vinterhagen når rim, snø og is fullstendig forvandler hagens uttrykk.

Til slutt kom hagemøbler på plass, møbler uten vedlikehold.

  

Eieren ønsket ikke vanlige hagemøbler, så stolene ble erstattet av stubber som står ute hele året.
Eieren ønsket ikke vanlige hagemøbler, så stolene ble erstatte av trestubber som står ute hele året.

Trestubber i passende høyde erstatter stoler, og vakre Oppdalheller ble til bordplater. Strøm ble ført ut til belysning, vaffeljern og kokeplate.

Eieren er anleggsgartneren stor takk skyldig. Det ble virkelig en hage uten arbeid og forpliktelser, en ekstra glede i livet hennes.