Vedlikeholdsfri hage

Hage inspirasjon

Opprinnelig var det en tradisjonell hage i et boligområde utenfor Sandefjord sentrum. Men en dag sa eieren nei til krevende hagearbeid og søkte profesjonell hjelp til å anlegge en vedlikeholdsfri hage.

 

Da huseieren overtok eiendommen for ti år siden, gikk hun optimistisk i gang med å fornye og utbedre hagen. I en svak skråning mot syd, med sol fra morgen til kveld, burde forholdene ligge godt til rette for en hyggelig og frodig hage. Dessverre hadde sultne oldenborrer inntatt hagen, og etter en innbitt, men forgjeves kamp valgte huseieren å gi opp. Hun kontaktet anleggsgartner Gunlaug Riis Aakerholt i Sandefjord for å få eksperthjelp til å lage en vedlikeholdsfri hage. En utfordrende og spennende oppgave, syntes gartner Gunlaug.

Grå naturstein
Etter flere hagebesøk og samtaler med huseieren ble hun godt kjent med tomtens muligheter og hvilke ideer eieren selv hadde. En hellelagt uteplass var plassert nærmest huset, og en skråning med rosespirea markerte høydeforskjellen til plenen som utgjorde resten av den ca 300m2 store hagen.

En kraftig berberis-hekk markerte grensen mot naboeiendommen, og på to sider skjermet høye tujahekker for innsyn og gatestøy. Etter å ha vurdert oppdraget, som ville innebære mye arbeid og mange penger, foreslo Gunlaug å lage en fullstendig ny og annerledes hage.

Les også:

Nye utetrender

De heteste utetrendene! Det holder ikke lenger med pinnestoler i utemøblementet. Nå skal vi ha stuekomfort i hage og på terrasse.


Solen skinner fra morgen til kveld, og av den grunn ble en av sittegruppene plassert under tak.
Solen skinner fra morgen til kveld, og derfor ble en av sittegruppene plassert under tak.


Eierens store interesse for stein og at hun var sterkt opptatt av gjenbruk, ble rettesnor for hageutkastet som Gunlaug til slutt presenterte for henne.Grå naturstein som sto vakkert til det gråbeisete huset, skulle bli det dominerende materialet i hagen. Med nye betongheller kunne terrassen utvides. Hun foreslo å dekke gangveien gjennom hagen med natursingel i samme farge som betonghellene. Gunlaugs plan ble godtatt, og i oktober 2004 kunne arbeidet begynne.

Gangveien ender i en åpen plass nedsenket i hagelandskapet.
Gangveien ender i en åpen plass nedsenket i hagelandskapet.

Omfattende endringer
Berberishekken på grensen til naboeiendommen ble fjernet og senere erstattet med tuja. Busker og trær ble gravet opp og tatt vare på for senere å finne sin plass i det nye anlegget. All jord i den nederste delen av hagen ble gravet opp og til side for å lage nivåforskjellene i terrenget større og sitteplassen ved huset bredere.

Les også:

Derfor bør du spyle rørene dine nå

Spar tid, penger og frustrasjon ved å rense avløpsrørene før de blir tette.


Siden hagen var fullstendig lukket av hekker mot gate og gangvei, måtte en stor kranbil plasseres utenfor og løfte stein over høye hekker. Ikke rart at naboer og forbipasserende fulgte arbeidet med forundring. De store steinene kom på plass først, senere grus på gangveier og stein til bed med beplantning. Peisen, som er sammensatt av fem store steiner, vender mot huset så ilden kan ses både fra sitteplassene på terrassen og fra stuen innenfor. 

Eieren leter etter gamle saker i brukthandelen og på loppemarkeder. Funnene henger hun opp på vegger og stolper.
Eieren leter etter gamle saker i brukthandelen og på loppemarkeder. Funnene henger hun opp på vegger og stolper.

Flott hage hele året
Hageeier og gartner var enige om å bruke eksisterende planter i størst mulig grad. De gamle rosespireabuskene ble en viktig del av grunnplantingen. I tillegg fant man frem til planter som blomstrer til forskjellige tider, så det alltid skulle være farger og liv i hagen.

Bregner fra veikanten fant sin naturlige plass her sammen med sukkulenter og andre steinbedplanter.

Eieren sløyfet sommerblomster i potter, men fikk isteden stauder som kommer igjen år etter år. Hun fikk fiberduk med bark og singel som dekker alle bed. Vintergrønne vekster var også viktig, og hageeieren forteller om opplevelser i vinterhagen når rim, snø og is fullstendig forvandler hagens uttrykk.

Les også:

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Til slutt kom hagemøbler på plass, møbler uten vedlikehold.

  

Eieren ønsket ikke vanlige hagemøbler, så stolene ble erstattet av stubber som står ute hele året.
Eieren ønsket ikke vanlige hagemøbler, så stolene ble erstatte av trestubber som står ute hele året.

Trestubber i passende høyde erstatter stoler, og vakre Oppdalheller ble til bordplater. Strøm ble ført ut til belysning, vaffeljern og kokeplate.

Eieren er anleggsgartneren stor takk skyldig. Det ble virkelig en hage uten arbeid og forpliktelser, en ekstra glede i livet hennes.

23. oktober 2008

Mer om Hage inspirasjon

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hage inspirasjon Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel. 

Denne maten kan småfuglene dø av

Hage inspirasjon Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av.

Design din drømmehage

Hage inspirasjon Selv om du mangler «grønne fingre», trenger du ikke å ende opp med et rotete uterom. La hageeksperten hjelpe deg!

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Hage inspirasjon Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

Tøffe ting til hagen

Hage inspirasjon Det er ikke bare utemøbler som kan friske opp hagen din, her er noen tøffe ting til uteplassen.

Vårens hagebøker

Hage inspirasjon Vårens hagebøker har noe for enhver, enten du er ung eller gammel, har grønne fingre eller er praktisk anlagt.

Japansk hagedesign på norsk

Hage inspirasjon For deg som ønsker en annerledes hage, kan japansk hagedesign være noe å vurdere.

Finn inspirasjon hos hagebloggere

Hage inspirasjon Det er måte på hvor lenge man kan henge over gjerdet og suge til seg inspirasjon fra naboen med de grønne fingrene. Finn heller din favoritthageblogg...

Ferie i egen hage

Hage inspirasjon Drar du bort på ferie i år, eller blir du heller hjemme for å nyte hagen i sommer?

Her er årets hagetrender

Hage inspirasjon I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

En skjærgårdshage for kunstnere

Hage inspirasjon Å eksperimentere med blomsterfrø er en fryd, mener ekteparet, som bor på Koster hele sommerhalvåret.

Idyll blant roser og riddersporer

Hage inspirasjon Velg stauder hvis du ønsker blomster som kommer igjen år etter år.

Sanselig og frodig rekkehushage

Hage inspirasjon Med stødige hender og skarpt blikk for harmoniske plantekombinasjoner har gartner og hagedesigner Marit Næss skapt et paradisisk hageunivers på kun 30 kvadratmeter i asker.

Smi mens jernet er varmt

Hage inspirasjon Smijern er den store trenden til hagen i år.

Rødmalt idyll i Risør

Hage inspirasjon På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no