Villniss ble frodig hage

På den idylliske skjærgårdsøya Resø holder ­ekteparet Sollien hus om sommeren. Hagen rundt skipperhuset fra 1911 har blitt et personlig uterom med mange rosebusker.


– Da min mann og jeg kom til Resø for første gang i 1985, var hagen gjengrodd og mye måtte gjøres for å skape et trivelig uterom. Hver sommer i over 30 år har vi feriert på denne øya, som ligger to mil sør for Strømstad,  sier Liv Sollien. 

Paret lengter alltid ut hit når våren og sommeren nærmer seg. Til daglig bor ekteparet i Oslo.

Sommerhuset er påbygget, og hagen endret i takt med eiernes behov, men de har forsøkt å ta vare på noe av det originale uttrykket. 

– Jeg foretrekker uformelle og levende uterom med gamle møbler og gjenstander. Jeg liker mange ulike planter i hagen og potter som strutter av fargerike blomster, sier Liv. 

Avslappet landstil

Hun lar seg lett inspirere av en uformell landstil, gjerne med innslag fra kontinentet. 

Her er flere ulike sittegrupper som er holdt i en nostalgisk stil, med kurvmøbler,  jernmøbler, gamle, slitte bord – og opp mot hundre potter som er plassert rundt på eiendommen med både nyttevekster og prydplanter i.

Terrasse med krukker. Til sammen har ekteparet nesten 100 potter.

Terrakottapotter har hun fylt med rosa pelargonier, en favoritt  hun har plukket med seg fra utenlandsreiser.

Den frodige terrassen har et vell av roser i ulike farger.

Fargerike keramikkpotter i blått og grønt med herlige duftroser er en annen pottedille hun har tatt med seg fra kontinentet.

Hageeier Sollien elsker å dandere små og store stilleben rundt i hagen. 

Hvilesoner ved vannkanten 

Koselig grillplass og nyperosebusker helt nede ved vannkanten.

Hvor du enn snur deg i dette frodige uterommet, finner du noe som gleder øyet. Den svakt skrånede tomten ender i en liten privat sandstrand.

Her har paret laget en grillplass nær det rustikke lysthuset i strandkanten. Paret har også en egen krukkehage fylt med nyttevekster.

Blomsterkrukker nær sjøkanten.

Her er også en stor gressplen der barnebarn kan løpe omkring, og frodige hekker som skjuler for innsyn og skaper små gjemmesteder i hagen der man kan hvile i fred – helt skjermet for innsyn.

Mannen til Liv er den som bruker mest tid på å stelle blomstene i bed og potter. Det er en god måte å holde seg i form på, mener han.

Det er også han som klipper plenen og luker i bedene. Når dagens hagestell er unnagjort, nytes roen i en av de mange hvilesonene i hagen. Ekteparet har nok av sitteplasser å velge mellom, både foran bak eller på siden av huset.

Maritim hagestemning nær sjøen, der det er fint å hvile i gamle teakstoler.

De kan slange seg i liggestoler, kurvstoler, strandstoler, teakstoler eller i franskinspirerte kaféstoler for å nyte solen fra ulike kanter – fra tidlig om morgen, til langt ut på kvelden.

Slik lykkes du med roser

Vokseplass: Roser ønsker en solrik plassering med minst seks timer sol hver dag. Det finnes sorter som klarer seg med noe mindre sol og fortsatt blomstrer fint, selv om de blomstrer mindre enn de ville gjort i full sol.

Jordforhold: Fine forhold for roser er mineralrik leirjord som er blandet med grov sand, torvmuld og kompost og gjødslet med kugjødselkompost eller godt brent stallgjødsel.

Jorda bør være godt drenert og gjødsles jevnlig. Roser liker ikke sur jord.

Vannbehov: Roser trenger jevnt fuktig jord. Vær obs på dette når du planter inntil en husvegg hvor det blir varmt, tørt og naturlig nedbør ikke kommer til. Vann jevnlig for å kompensere.

Mange roser kan lide av teletørke om våren. Sola tørker ut greinene og planten får ikke tatt opp vann på grunn av is i jorda. Dekk til greinene mot sterk vårsol fram til du kan vanne rosen.

Ofte er det uttørking av greinene og ikke kulda som tar knekken på rosene.

Gjødsling: Roser trenger jevn tilgang på vann og næring. Nyplantinger som har fått god ny jord og kompost ved planting trenger ikke så mye næring det første året.

Unntaket er hvis det regner veldig mye eller vannes veldig mye. Start sesongen med å tilføre kugjødselkompost i jorda.

Bruk for eksempel fullgjødsel eller rosegjødsel ved første gjødselrunde, og deretter en til to omganger med kalksalpeter.  Det er bedre å gjødsle mindre og ofte, gjerne hver fjerde uke.

Unngå å gjødsle for sent, spesielt nitrogenholdig næring bør ikke brukes etter 1. juli. Unngå å bruke klorholdig gjødsel. Remonterende roser trenger generelt mer næring enn engangsblomstrende roser.