Er du forsiktig, kan du vaske huset utvendig med høytrykksvasker.
Er du forsiktig, kan du vaske huset utvendig med høytrykksvasker. Bilde: Rolf Magnus W. Sæther

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hagemaskiner - hageredskaper

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør. 

– Vi har brukt høytrykksspyler på antikvariske bygg uten å ødelegge noe. Det er et effektivt og glimrende verktøy hvis det brukes riktig, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Jenssen har også sett skrekkeksempeler der høytrykksvaskeren har ødelagt ytterkledningen på hus. 

– Å bruke høyt trykk på skrå inn mot treveggen er ikke lurt. Da fører du vann inn bak plankene og risikerer å få råteskader, sier han.

Likevel er det enkelt å unngå problemer.

– Bruk mindre trykk, spre strålen maksimalt og hold god avstand til husveggen, så går det helt fint, sier Jenssen.

Murhus kan rengjøres med høytrykksvasker, men også her bør man bruke vett.

Les også:

Test av høytrykkspylere

En høytrykksspyler er nyttig å ha for de fleste. Vi har testet fem høytrykksspylere opp mot hverandre og konkurransen ble hårfin.

– I overgangene til vinduer, ventiler og skjøter må man være forsiktig så man ikke fyller glipene med vann. Skjøtene er laget for å tåle regn, men ikke en høytrykksspyler som peiser på med 100 bar, sier Jenssen.

Bruk terrassevasker

Folk er blitt advart mot å bruke høytrykksvasker på treplattinger på grunn av risiko for å flise opp treverket om du setter strålen rett ned på terrassen. også.

– Skaff deg en terrassevasker som kan monteres på høytrykksspyleren din. Da får du rengjort plattingen på en skånsom måte, sier Pål Strømberg i Jernia.

Med riktig ekstrautstyr unngår du å flise opp terrassen. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Les også:

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.00...

Steinlagte uteområder og murplattinger kan trygt spyles med høyt trykk uten terrassevasker. Men også her går det an å gjøre feil.

– Blåser du vann inn mot overgangen mellom terrasse og husvegg kan det gå galt. Der er det ofte dårlig med fuktsikring. Du risikerer å få store vannmengder inn i bunnsvilla på huset, sier Jenssen i Mycoteam.

Høytrykksvasker kan brukes på bilen

Høytrykkspyler er den effektiv måte å rengjøre bil og felger. Risikoen for å ødelegge er liten, i alle fall dersom man ikke spyler for nært. 

– Frontstykket på vaskeren bør være minimum 20 centimeter fra bilen. Bruker du den med fornuft, kan du kjøre relativt kraftig trykk uten å ødelegge lakken, sier Strømberg.

Om du skal vaske bilen kan du bruke høytrykksvaskeren, men hold den minst 20 cm unna. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Les også:

Slik rengjør du belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Det kan ganske enkelt renses eller vaskes bort.

Under panseret kan høytrykksvaskeren brukes til å rengjøre motorrommet, men det er viktig å beskytte elektronikken.

– Pass på at strømførende deler og dynamoen pakkes inn, slik at de ikke kommer i direkte kontakt med høytrykksstrålen, sier Strømberg.

28. april 2014
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Test av slangeopprullere

Hagemaskiner - hageredskaper Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellige slangeopprullere til vegg­montering, og har funnet ut at det er stor forskjell på hva du får for pengene.  Dette kan du lese mer om i testen.

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Hagemaskiner - hageredskaper Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Hagerobotene kommer!

Hagemaskiner - hageredskaper Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge!

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Hagemaskiner - hageredskaper Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller en finger.

Test av hagesakser

Hagemaskiner - hageredskaper Saksen er for gartneren det hammeren er for snekkeren. Vi tester 5 modeller. Alle kan klippe – men alle er ikke like overbevisende i hagen.

15 kjekke hageredskaper

Hagemaskiner - hageredskaper Klipp, rens, vask, luk og gjødsle. Endelig starter utesesongen. Vi har samlet noen lure hageredskaper for årets første spadetak i uterommet. Gå ut og...

Test av batteridrevne kjedesager

Hagemaskiner - hageredskaper Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem. De seks modellene vi tester her klarer seg riktig bra.

Test av grensakser

Hagemaskiner - hageredskaper Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Hageredskapene trenger vedlikehold

Hagemaskiner - hageredskaper Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare...

Hagens verktøykasse

Hagemaskiner - hageredskaper Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

Bruk motorsager med vett!

Hagemaskiner - hageredskaper – Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbru...

God redskap er halve jobben

Hagemaskiner - hageredskaper En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Treeierens utstyrsliste

Hagemaskiner - hageredskaper Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Smarte hageredskap

Hagemaskiner - hageredskaper Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

Vann riktig

Hagemaskiner - hageredskaper Vann når det regner! Da trives plantene best. Men hvordan bør du vanne - og med hva?