Noen  dråper olje gir ­saksen lengre ­levetid.
Noen dråper olje gir ­saksen lengre ­levetid. Bilde: Fiskars

Hageredskapene trenger vedlikehold

Hagemaskiner - hageredskaper

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare for neste sesong.

Hageredskapene trenger litt vedlikehold før vi rydder dem bort for vinteren. Å ofre et par timer på å rense og olje redskapene er en god investering. Det er surt når gressklipperen ikke vil starte om våren og det er flere ukers ventetid på serviceverkstedet, i mellomtiden gror gresset. Her kommer noen tips og råd om høsstell fra spesialistene.

Mekanisk redskap
1. Drypp en dråpe olje på redskapenes ­bevegelige deler, så holder de seg smidige.
2. Rengjør redskapenes blader med litt olje på en klut.
3. Slip sløve redskaper med det samme for å unngå slitasjeskader.
4. Slip alle beskjæringsredskaper så ­holder de seg bedre til neste sesong.

Vedlikehold av gressklipper

1. Børst og skrap vekk gressrester fra klippepannen og oppsamleren. Full luftgjennomstrømning er viktig. Klippeeffekten reduserers når pannen pakker seg og ståldekselet utsettes for rust på grunn av syren i gresset. Bruk isskrape med kost eller gjerne også høytrykksspyler.

2. Slip kniven minst en gang i året. Bruk vinkelsliper eller benkslipemaskin. Kniven må avbalanseres etter sliping ellers kan vibrasjoner i gressklipperen ødelegge den. Bruk et serviceverksted om du ikke er komfortabel med knivsliping.

3. Tøm tanken for bensin. Gammel bensin kan gi startvansker om våren.

4. Skift olje en gang i året. Åpne oljepluggen under ­maskinen og tøm ut den brukte oljen. Bruk spesialolje for gressklippere. Det er ren SAE 30-olje laget for luftavkjølte motorer. ­Bilolje er uegnet!

5. Gjør ren pluggen med et smergelpapir. Pluggen soter ved bruk og kan miste tennevne.

6. Sjekk vaiere. Finner du sår, skader eller skarpe knekker i vaier­hylsen, bør den skiftes. ­Skader kan hindre maskinen i å starte, påvirke fremdriften eller hindre at kniv­clutchen slår inn. La en erfaren servicemann skifte vaiere slik at det blir gjort ­riktig.

NB! For motorklippere med elektrisk start: Demonter batteriet og la det få full oppladning. Midt på vin­teren bør det også foretas vedlike­holdsladning.

Annen hageredskap
Samle sammen hakker, raker, spett, greip og spader. Børst av jord og løv. De kan også renses ved å ha noen dråper olje i en bøtte med sand som du stikker redskapen noen ganger opp og ned i. Smør olje på metalldelene.  Treskaft kan også med fordel gnis inn med olje.

Les også:

Effektiv vanning

Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Kilde: Fiskars og Stihl

10 oktober 2011
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Hagerobotene kommer!

Hagemaskiner - hageredskaper Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge! 

Vann riktig

Hagemaskiner - hageredskaper Vann når det regner! Da trives plantene best. Men hvordan bør du vanne - og med hva?

Test av batteridrevne kjedesager

Hagemaskiner - hageredskaper Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem....

Test av hagesakser

Hagemaskiner - hageredskaper Saksen er for gartneren det hammeren er for snekkeren. Vi tester 5 modeller. Alle kan klippe – men alle er ikke like overbevisende i hagen.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Hagemaskiner - hageredskaper Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

15 kjekke hageredskaper

Hagemaskiner - hageredskaper Klipp, rens, vask, luk og gjødsle. Endelig starter utesesongen. Vi har samlet noen lure hageredskaper for årets første spadetak i uterommet. Gå ut og...

Test av grensakser

Hagemaskiner - hageredskaper Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Bruk motorsager med vett!

Hagemaskiner - hageredskaper – Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbru...

Smarte hageredskap

Hagemaskiner - hageredskaper Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hagemaskiner - hageredskaper Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør. 

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Hagemaskiner - hageredskaper Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller...

Treeierens utstyrsliste

Hagemaskiner - hageredskaper Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Hagens verktøykasse

Hagemaskiner - hageredskaper Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

God redskap er halve jobben

Hagemaskiner - hageredskaper En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Test av kompostkverner

Hagemaskiner - hageredskaper Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompost...