Noen  dråper olje gir ­saksen lengre ­levetid.
Noen dråper olje gir ­saksen lengre ­levetid. Bilde: Fiskars

Hageredskapene trenger vedlikehold

Hagemaskiner - hageredskaper

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare for neste sesong.

Hageredskapene trenger litt vedlikehold før vi rydder dem bort for vinteren. Å ofre et par timer på å rense og olje redskapene er en god investering. Det er surt når gressklipperen ikke vil starte om våren og det er flere ukers ventetid på serviceverkstedet, i mellomtiden gror gresset. Her kommer noen tips og råd om høsstell fra spesialistene.

Mekanisk redskap
1. Drypp en dråpe olje på redskapenes ­bevegelige deler, så holder de seg smidige.
2. Rengjør redskapenes blader med litt olje på en klut.
3. Slip sløve redskaper med det samme for å unngå slitasjeskader.
4. Slip alle beskjæringsredskaper så ­holder de seg bedre til neste sesong.

Vedlikehold av gressklipper

1. Børst og skrap vekk gressrester fra klippepannen og oppsamleren. Full luftgjennomstrømning er viktig. Klippeeffekten reduserers når pannen pakker seg og ståldekselet utsettes for rust på grunn av syren i gresset. Bruk isskrape med kost eller gjerne også høytrykksspyler.

2. Slip kniven minst en gang i året. Bruk vinkelsliper eller benkslipemaskin. Kniven må avbalanseres etter sliping ellers kan vibrasjoner i gressklipperen ødelegge den. Bruk et serviceverksted om du ikke er komfortabel med knivsliping.

3. Tøm tanken for bensin. Gammel bensin kan gi startvansker om våren.

4. Skift olje en gang i året. Åpne oljepluggen under ­maskinen og tøm ut den brukte oljen. Bruk spesialolje for gressklippere. Det er ren SAE 30-olje laget for luftavkjølte motorer. ­Bilolje er uegnet!

5. Gjør ren pluggen med et smergelpapir. Pluggen soter ved bruk og kan miste tennevne.

6. Sjekk vaiere. Finner du sår, skader eller skarpe knekker i vaier­hylsen, bør den skiftes. ­Skader kan hindre maskinen i å starte, påvirke fremdriften eller hindre at kniv­clutchen slår inn. La en erfaren servicemann skifte vaiere slik at det blir gjort ­riktig.

NB! For motorklippere med elektrisk start: Demonter batteriet og la det få full oppladning. Midt på vin­teren bør det også foretas vedlike­holdsladning.

Annen hageredskap
Samle sammen hakker, raker, spett, greip og spader. Børst av jord og løv. De kan også renses ved å ha noen dråper olje i en bøtte med sand som du stikker redskapen noen ganger opp og ned i. Smør olje på metalldelene.  Treskaft kan også med fordel gnis inn med olje.

Les også:

Otto Robsahms favorittverktøy

Otto Robsahm fra "Sinnasnekker'n" på TVNorge har delt sine favorittverktøy med Vi i villa.

Kilde: Fiskars og Stihl

10. oktober 2011
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Test av kompostkverner

Hagemaskiner - hageredskaper Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompostkverner i et rimelig prisleie.

Test av slangeopprullere

Hagemaskiner - hageredskaper Hvorfor krangle med en stor floke av hageslangen hver gang du skal vanne, når du bare kan rulle hele stasen inn i en boks? Vi har prøvd åtte forskjellig...

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Hagemaskiner - hageredskaper Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Hagerobotene kommer!

Hagemaskiner - hageredskaper Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge! 

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Hagemaskiner - hageredskaper Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller...

Test av hagesakser

Hagemaskiner - hageredskaper Saksen er for gartneren det hammeren er for snekkeren. Vi tester 5 modeller. Alle kan klippe – men alle er ikke like overbevisende i hagen.

15 kjekke hageredskaper

Hagemaskiner - hageredskaper Klipp, rens, vask, luk og gjødsle. Endelig starter utesesongen. Vi har samlet noen lure hageredskaper for årets første spadetak i uterommet. Gå ut og nyt!

Test av batteridrevne kjedesager

Hagemaskiner - hageredskaper Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem....

Test av grensakser

Hagemaskiner - hageredskaper Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Test av høytrykkspylere

Hagemaskiner - hageredskaper En høytrykksspyler er nyttig å ha for de fleste. Vi har testet fem høytrykksspylere opp mot hverandre og konkurransen ble hårfin.

Hagens verktøykasse

Hagemaskiner - hageredskaper Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Hagemaskiner - hageredskaper Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

God redskap er halve jobben

Hagemaskiner - hageredskaper En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Treeierens utstyrsliste

Hagemaskiner - hageredskaper Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Smarte hageredskap

Hagemaskiner - hageredskaper Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.