Bilde: Getty Images

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Hagemaskiner - hageredskaper

Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller en finger.

Dette får spesielt forsikringsselskapene merke. Tryg Forsikring opplyser om at de årlig får inn mellom 200 og 400 meldinger om skader som oppstår i forbindelse med hagearbeid.

– En liten busk kan gjøre deg ufør, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

– Amatører kvestes av motorsagen, og gressklipperen fører til amputasjoner av tær og fingre. Slurvete bruk av hekkesaks står også bak mange stygge ulykker, sier Steen i en pressemelding.

Topplisten over skade forsikringsselskapet mottar er på førsteplass «gressklipperskader», etterfulgt av kutt- og øyeskader og fall fra stiger og trær, skriver ABC Nyheter. Og her er det særlig én gruppe som er spesielt utsatt:

– Middelaldrende menn som leker seg med litt for avansert hageverktøy er verstingene. Denne aldersgruppen klatrer i høye stiger og ramler ofte ned. De kutter seg opp på sager, knekker arm og bein og skader seg generelt mest av alle under hagearbeid, sier Steen. 

– Det kan føre til uførhet resten av livet

Ettersom hagearbeidet blir enklere med bedre og mer motoriserte verktøy, har det også blitt farligere. Forsikringsselskapet ber derfor folk tenke mer på sikkerheten i forbindelse med hagearbeidet.

– Det ryker med noen tær hvert år. Når nordmenn klipper gresset, gjøres det ofte barføtt og i sandaler. Da blir skadene ofte omfattende, og det blir en forsikringssak, sier Steen og fortsetter:

–  Mest vanlig er det vanlig for forsikringsselskapet å dekke utgifter til behandling av ulik art. Men noen skader seg så alvorlig at de får varianter av uførhet for resten av livet.

Tryg har derfor noen gode tips til deg før du setter i sving:

– Ikke stress med hagearbeidet. Om du ikke er profesjonell gartner, så kjenn dine begrensninger - og for all del bruk skikkelig sikkerhetsutstyr.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få smarte tips og triks til hverdagen!

Dette må du huske på:

  • For vanlig hagearbeid som gressklipping, bør du gå for lette vernesko som ser ut som vanlige fritidssko. De er laget av et solid materiale og har ståltupp, men det kan man ikke se.

  • Skal du sage, så bruk vernebriller. Øyeskader er veldig vanlig, og lett å unngå med beskyttelse.

  • Ved bruk av motorsag bør du bruke eget sikkerhetsutstyr som naturlig følger med; briller, vernesko og gjerne en spesiallaget jakke som stopper sagen om du skulle være uheldig å sage i deg selv.

  • Skal du høyt opp i en stige, så la noen holde stigen for deg. Årlig ramler mange nordmenn ned fra stigene sine og får alvorlige skader, opplyser forsikringsselskapet.

  • Rydd plenen for leker, stein og kvister før du går i gang. Kjører du over løse gjenstander på plenen kan disse bli kastet ut med stor kraft og gi alvorlige skader, spesielt hvis de treffer i øynene. 

  • Hold barn på trygg avstand. Da unngår du at de skader seg på selve gressklipperen og at de får steiner eller annet i øynene.

Kilde: Sikkerhverdag.no, Tryg Forsikring

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

2 mai 2016

Hagerobotene kommer!

Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge!

Vann riktig

Vann når det regner! Da trives plantene best. Men hvordan bør du vanne - og med hva?

Hageredskapene trenger vedlikehold

Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare...

Test av batteridrevne kjedesager

Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem....

Test av hagesakser

Saksen er for gartneren det hammeren er for snekkeren. Vi tester 5 modeller. Alle kan klippe – men alle er ikke like overbevisende i hagen.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

15 kjekke hageredskaper

Klipp, rens, vask, luk og gjødsle. Endelig starter utesesongen. Vi har samlet noen lure hageredskaper for årets første spadetak i uterommet. Gå ut og...

Test av grensakser

Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Bruk motorsager med vett!

– Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbru...

Smarte hageredskap

Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør.

10 ting du bør gjøre før oktober er over

Oktober markerer et tydelig skille mellom sommersesongen og vintersesongen. Her er tingene du må skynde deg å gjøre før oktober er over.

Treeierens utstyrsliste

Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Hagens verktøykasse

Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

God redskap er halve jobben

En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.