Vann riktig

Hagemaskiner - hageredskaper

Vann når det regner! Da trives plantene best. Men hvordan bør du vanne - og med hva?

 

 
Å vanne for hånd er bra for både mennsker og planter
Å vanne for hånd er bra for både mennesker og planter.

Det er ingenting som kommer opp mot det å vanne for hånd. Det er noe spesielt med å gå og vanne – det er beroligende. Man får dessuten god tid til å stelle plantene og se hvordan de har det.

Har du dårlig tid får du løsninger som nesten vanner selvgående. Det finnes flere typer spredere på markedet. En klassiker er pendelsprederen. Det finnes også roterende og pulserende spredere som raskt kan endre retning og styrke.


Pop-up sprederen er et helautomatiskt sprinklersystem som graves ned i gresset, vannet skytes opp av vanntrykket. Du programmerer selv hvor ofte den skal vanne plenen. Systemet kan forsterkes av regnføler som kjenner om plenen er våt eller tørr.

Siste nytt på markedet er en vanningsrobot. En intelligent vannspreder som kan erstatte mange spredere og dryppslanger. Også her programmerer du inn hvor mye, hvor ofte og når det skal vannes, resten fikser roboten.

Les også:

Effektiv vanning

Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Spar på vannet
Ulempen med en spreder er at vannet kommer der det ikke trengs. Vannet havner på gangstier, bladverk og planter. Vi bør også spare på vannet. Eva synes derfor at punktvanning er bedre. Dette kan gjøres på flere måter – med vannkanne, med slange, med munnstykke eller en slange med porer i slik at vannet langsomt siver ut.

En nedgravd dryppslange slipper vannet langsomt ut ved røttene, og vannet havner på riktig sted. Risikoen for plantesykdommer minsker. Du får også mindre ugress når du vanner dypt og ikke vanner ugressfrøene. Nedgravde slanger er lettest å få på plass når man anlegger ny hage.

Skal du vanne over bakken finnes det tre hovedtyper av slanger: Frittstående modeller som monteres på vegg eller slangestativ, trikåarmerte eller kryssarmerte forteller Lars Henriksson hos Hozelock. Den kryssarmerte slangen er ikke like smidig som den trikåarmerte, men den tåler et høyere trykk.

Måten slangen håndteres på er en viktig faktor. I dag finnes det smussavvisende slanger som ikke ”knekker” eller krøller seg – og slanger som ruller seg opp når du er ferdig med vanningen. Det å rulle ut slangen er som regel greit, men ofte kan det være vanskelig og tungvint å rulle den inn igjen.

Du kan også velge forskjellige typer munnstykker, blant annet vanningspistoler, sprutmunnstykke og strålerør.

- Det lureste er å bruke et vanlig munnstykke som man kan bruke på mange måter, både til å dusje, stråle og sprute med.

Les også:

Nå forsvinner vannet

Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Det kan også være lurt å ha flere koblingspunkter til slangen på huset, slik at du slipper å ha for kort slange. Et annet lurt tips er å binde den fremste delen av slangen til en kraftig pinne. Da kan du nemlig stå rett og fremdeles vanne helt nede ved plantenes røtter.

Mye vann
Når skal du egentlig vanne? Morgen eller kveld, ikke midt på dagen på en varm og solfylt dag. Sterkt sollys og vanning er en dårlig kombinasjon.

Vanndråpene kan fungere som et forstørrelsesglass og bladene blir kokt. Vannet fordamper raskt og det spiller nesten ingen rolle hvor lenge du vanner – det blir ikke nok til plenen. Hvis du har uønskede snegler i hagen, bør du vanne på morgenen.

Du bør vanne nok. Jorden skal ikke bare være fuktig på overflaten - den skal bli mettet med vann. Derfor er det bra å vanne når det regner eller rett etter en regnskur, så sant det ikke har regnet tre dager i strekk, selvfølgelig.

- For at jorden skal bli mettet med vann må den ha minimum 30 mm. Husk at en millimeter regnvann bare tilsvarer en liter vann på en kvadratmeter, sier hun videre. Hovedregelen er at man heller skal vanne mye og sjelden, enn lite og ofte. Vanner man på lite og ofte får ikke gressplenen nok vann, røttene blir korte og plenen tåler mindre.

Det finnes likevel unntak til denne regelen. Det ene er for nyplantede planter. Disse bør være jevnt fuktige til de har satt seg i jorden og da må du vanne ofte og lite. Det andre unntaket er grønnsaker. Disse bør man passe litt ekstra på, og de trenger jevn vanning. De er annerledes enn stauder som er flerårige og har permanente røtter.

Les også:

Vannskader som forskringen din ikke dekker

De mest utbredte vannskadene i hjemmet dekkes ikke av forsikringen, og de kan være kostbare å utbedre.


Forbrukerinfo:

23 oktober 2008
Mer om Hagemaskiner - hageredskaper

Hagerobotene kommer!

Hagemaskiner - hageredskaper Hageteknologien er her. Så gled deg til mindre ugress og mer hagehygge! 

Hageredskapene trenger vedlikehold

Hagemaskiner - hageredskaper Få hageredskaper trenger mye vedlikehold, men noen små, enkle grep kan gjøre en stor forskjell. Noen minutters pleie før de ryddes bort og de er klare...

Test av batteridrevne kjedesager

Hagemaskiner - hageredskaper Kjedesag på batteri er på rask fremmarsj i takt med at batteriene blir både lettere og kraftigere. Og det er ingen grunn til å rynke på nesen av dem....

Test av hagesakser

Hagemaskiner - hageredskaper Saksen er for gartneren det hammeren er for snekkeren. Vi tester 5 modeller. Alle kan klippe – men alle er ikke like overbevisende i hagen.

Hva du bør se etter i høytrykksspyleren

Hagemaskiner - hageredskaper Pris og arbeidstrykk er ikke det eneste du bør vurdere når du skal kjøpe høytrykksspyler. Her gir vi deg oversikten over hva du bør se etter.

15 kjekke hageredskaper

Hagemaskiner - hageredskaper Klipp, rens, vask, luk og gjødsle. Endelig starter utesesongen. Vi har samlet noen lure hageredskaper for årets første spadetak i uterommet. Gå ut og...

Test av grensakser

Hagemaskiner - hageredskaper Vi har testet fem forskjellige grensakser. Se hvilken grensaks som kom best ut i test her!

Bruk motorsager med vett!

Hagemaskiner - hageredskaper – Vernebukse, vernestøvler og hjelm med hørselsvern og visir er helt nødvendig når du jobber med motorsag, understreker Gøran Johansson, lærer i skogbru...

Smarte hageredskap

Hagemaskiner - hageredskaper Ønsker du en velpleid hage til pryd, rekreasjon og glede, er utvalget av hjelpemidler større enn noen gang tidligere.

Bruker du høytrykksvaskeren riktig?

Hagemaskiner - hageredskaper Hvis du skal bruke høytrykksvaskeren på terrassen eller husveggen må du vite hva du gjør. 

Slik unngår du skader under hagearbeidet

Hagemaskiner - hageredskaper Når snøen smelter spretter mange hobbygartnere entusiastiske ut i hagen, klare med saksa eller motorsagen. Men passer du ikke på ryker fort en tå eller...

Treeierens utstyrsliste

Hagemaskiner - hageredskaper Har du en hage full av trær og busker? Da gjelder det å ha utstyret i orden.

Hagens verktøykasse

Hagemaskiner - hageredskaper Noen hageredskaper er kjekkere å ha enn andre.

God redskap er halve jobben

Hagemaskiner - hageredskaper En velpleid hage krever både innsats og tid, men satser du på velfungerende hageredskap, kan mange arbeidstimer spares.

Test av kompostkverner

Hagemaskiner - hageredskaper Grov flis til bunndekke, eller fin flis til komposthaugen? Det bestemmer om du skal velge en kvern med kniv eller med valser. Vi har testet seks kompost...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no