Å lage hagebord er et enkelt og morsomt prosjekt.
Å lage hagebord er et enkelt og morsomt prosjekt. Bilde: Helene Bernstone

Bygg sommerens fineste hagebord

Hagemøbler

Bygg et superfint hagebord – ­perfekt til sommerens terrassekos!

– Å bygge et eget hagebord er et enkelt og morsomt prosjekt, sier Björn Christiernsson. Her viser han og Maria Sognefors hvordan du bygger et hagebord ved hjelp av planker, benbukker, litt maling og "korsstikk" som en fin detalj.

Dette trenger du for å lage hagebordet:

  • 2 benbukker Oddvald, kr 125 per stk, Ikea.
  • 5 høvlede og grunnede furuplanker oppsaget til 2 meter, 21 x 145 mm, ca.kr 20 per meter, Bauhaus.
  • Bor (5 mm), tommestokk, tømrerblyant og tannpirker.
  • Maling, Perfekt Akrylat Plus, Malakit 084, NCS S 2010-G30Y, ca. kr 2300 for 10 liter, Beckers.
  • Malepensler, Platinum vinklet fasadepensel, fra kr 199, Anza.
  • Skinnsnor, 3 mm, ca. kr 49 kr for 3 meter, Panduro.

Slik går du fram for å bygge hagebord:

1. Skru sammen benbukkene. Følg bruksanvisningen og skru sammen benbukkene. 

2. Mål til hullene.  Legg ut plankene på benbukkene. Mål til med en blyant hvor du vil at skinnsnoren skal sitte. Vi målte opp to hull med avstanden 22 cm og 28 cm fra enden av hver planke. 

Mål og bor to hull i hver planke der skinn-snorene skal tres igjennom.

3. Bor hullene. Lag to hull i hver planke. Vil du ha en kraftigere skinnsnor, tilpasser du bare størrelsen på boret etter tykkelsen på snoren.  

4. Mal bordet. Vi malte vårt bord med to strøk fasademaling for et holdbart resultat. Vi kjøpte ferdig grunnet trevirke. Om du ikke gjør det, trenger du å grunne bordet først. La bordet tørke. 

Mal to strøk. Vi brukte fasademaling siden bordet skal tåle å stå utendørs.  

5. Sy korssting. Klipp opp skinnsnoren i ca.  40 cm langa biter og tre dem igjennom hullene som et kryss. Om malingen har tettet igjen hullene, kan du stikke en tannpirker igjennom først. Fest plankene ved å knyte fast hver skinnsnor til benbukkene med en hard knute. 

Tips! Lag et langt spisebord – kjøp en ekstra benbukk og bruk tremetersplanker. Trenger du avlastningsbord til grillen? Bygg et høyere bord, men bruk murblokker som ben – da kan du bestemme høyden selv.  

Ferdig hagebord!

Korssting av skinnsnorer blir en fin detalj på ­hagebordet.

Slik bygger du et solid hagebord

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

9 mai 2016

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Vårens smarteste hagemøbler

Velg vedlikeholdsfrie hagemøbler, og få mer tid til å slappe av på fridagene utendørs, fremfor å male, beise eller lakke utemøblene.

Start våren med nye utemøbler!

Nå er naturen i ferd med å kaste vinterdrakten – endelig er vi snart ferdig med det det grå og kalde vinterværet. Vårfølelsen er på vei med klare,...

Hagemøbler bør vaskes før vinteren

Hagemøbler som har stått ute hele sommeren bør regjøres før du setter dem bort igjen.

Hagemøbler i rotting

Hagemøbler i polyrotting er vedlikeholdsfrie og flettes i forskjellige teknikker.

Rense hvite hagemøbler i plast

Hvite hagemøbler i plast - hvordan får jeg dem rene?

Slik vedlikeholder du hagemøblene

Om vinteren har satt sine spor på hagemøblene dine bør du lese dette. Også nye hagemøbler kan trenge litt omsorg før de tas i bruk.

Vårens nye utemøbler

Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.

Hagemøbler til en rimelig penge

Det er fullt mulig å bruke flere titusen kroner på hagemøbler, men ikke alle har råd til det. Her viser vi noen rimeligere alternativer som sørger for...

Møbler til uteplassen

Gode møbler øker gleden ved uteplassen. Vi har tatt en titt på noe av det som finnes der ute.

Hagens herlige sitteplasser

Sommeren ligger foran oss, og i noen korte og hektiske måneder skal livet leves mest mulig utendørs. Kanskje trenger hagen din en ny uteplass?

Frokost i det grønne

Sommeren er her, og med den en hyggelig anledning til å samle venner og familie til fristende måltider og koselig samvær.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å...

Puss opp utemøbler

Nå kan du endelig sette ut hagemøblene dine igjen. Kanskje trenger utestoler og hagebord en oppfriskning? Her får du tipsene du har ventet på…

Vedlikehold av utemøbler

Teak/mahogni:Teak er meget slitesterk og tåler å stå ute i årevis uten noen form for vedlikehold. Treverket er motstandsdyktig mot sopp-angrep og...