Bilde: Gro Jørgensen

Hagens herlige sitteplasser

Hagemøbler

Sommeren ligger foran oss, og i noen korte og hektiske måneder skal livet leves mest mulig utendørs. Kanskje trenger hagen din en ny uteplass?
Nå er det tid for å forberede sommerens viktigste "oppholdsrom". Foto: Gro Jørgensen

Det mest sentrale i hagen, enten den er stor eller liten, er sitteplassen. Helst skulle man ha flere av ulik karakter og størrelse. Det er mange måter å anlegge en hyggelig uteplass på. Den kan være forseggjort og velutstyrt, eller den kan være enkel og uformell.

Hagens utestue

Den store sitteplassen er stedet hvor man samler familie og venner til hyggelige måltider. Den kan med fordel plasseres som terrasse i tilknytning til huset, være overbygget og komfortabelt møblert. Med et overbygg kan du bli sittende selv om det skulle komme en regnskur. Møbler i kurv eller manilla kan stå ute hele sommersesongen, og du slipper å ta inn putene.

Tak, vegger og gulv

Sitteplassen bør være godt avskjermet for innsyn, trafikk, vær og vind - gjerne med en lévegg eller høye busker. Sørg også for mulighet for skygge. En parasoll eller terrassemarkise er selvfølgelig praktisk. Har du et stort, vakkert tre, er plasseringen nesten selvskreven. En pergola med klatreplanter gir også kjærkommen skygge. Det bør legges et fast gulv som er lett å holde rent, og som tørker raskt etter en regnskyll. Gress blir fort slitt bort, og flekker med bar jord er både stygt og sølete.

Frodighet

Beplantningen ved sitteplassen er viktig. Planter med duft, vakre farger, spesielle former og detaljer kommer til sin fulle rett her hvor de kan betraktes på kort avstand. Sørg for at det alltid er noe som blomstrer, fra tidlig vår til frost og kulde setter en stopper for utelivet utpå høsten. Bruk potter og krukker med sommerblomster til å bryte opp store flater og vakre blomsterbed til å myke opp rette linjer. Krydderurter i store potter eller i et bed like ved, bidrar med deilig duft og smak til sommerens måltider i det fri.

De små sitteplassene
Når man rusler rundt i hagen, er det hyggelig å ha mulighet til å sette seg ned på ulike steder. Et lite, rundt kafébord med to klappstoler er enkle å plassere. Enkelte steder trenger man kanskje bare en stor stein å sitte på. Fra en benk kan man ha utsikt til hagens vakreste blomsterbed eller kjøkkenhagens sirlige rader. Er man så heldig å ha et vakkert utsiktspunkt i hagen, er det nesten selvsagt at man behøver en sitteplass – gjerne med møbler som kan stå ute hele året.
Det er fint å kunne flytte seg etter solens gang i løpet av dagen. Noen ganger kan det være nok bare å ha en lett klappstol som man kan bære med seg, men det er praktisk med noen faste steder i tillegg. En liten frokostplass i morgensolen er herlig. Like viktig er det stedet i hagen hvor kveldsolens siste stråler slipper til.

23 oktober 2008

Loungestilen - et must i hverdagen

Vi har for alvor tatt lounge-stilen til oss. Den gir kroppen ro, komfort og hvile. Cane-line utvider derfor sin kollektion 2008 med serien Savannah.

Slik tar du vare på teakmøblene

Har du hagemøbler i teak som er gustne og grå etter vinteren? Da kan du behandle dem med olje.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å...

Hva er egentlig kunstrotting?

Kunstrotting er blitt et populært material for utemøbler, kjent for å tåle mye og vare lenge. Men alt er ikke det samme. Det finnes feller å gå i, også...

Hagemøbler i rotting

Hagemøbler i polyrotting er vedlikeholdsfrie og flettes i forskjellige teknikker.

Uteputer med solfaktor og regnbeskyttelse

Behandler du tekstilene du har ute med impregnering, vil de tåle mer og vare mye lengre. Eller du kan bruke egne utendørstekstiler, som er allerede er...

Gode råd for vedlikehold av utemøbler

Her følger noen gode råd for vedlikehold av utemøbler.

Slik vedlikeholder du hagemøblene

Om vinteren har satt sine spor på hagemøblene dine bør du lese dette. Også nye hagemøbler kan trenge litt omsorg før de tas i bruk.

Vedlikehold av hagemøbler i plast

Det finnes mange effektive rensemidler for vedlikehold av hagemøbler i plast.

Vårens smarteste hagemøbler

Velg vedlikeholdsfrie hagemøbler, og få mer tid til å slappe av på fridagene utendørs, fremfor å male, beise eller lakke utemøblene.

Hagemøbler bør vaskes før vinteren

Hagemøbler som har stått ute hele sommeren bør regjøres før du setter dem bort igjen.

Rense hvite hagemøbler i plast

Hvite hagemøbler i plast - hvordan får jeg dem rene?

Vedlikeholdsfri hagemøbler

Vedlikeholdsfrie hagemøbler gjør livet lettere.

Det gode uteliv

Det gode utelivet starter med våren. Etter måneder innendørs er det igjen tid for å nyte utelivet på terrrassen og i hagen - og det er tid for en oppgra...

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no