Bilde: Gro Jørgensen

Hagens herlige sitteplasser

Hagemøbler

Sommeren ligger foran oss, og i noen korte og hektiske måneder skal livet leves mest mulig utendørs. Kanskje trenger hagen din en ny uteplass?
Nå er det tid for å forberede sommerens viktigste "oppholdsrom". Foto: Gro Jørgensen

Det mest sentrale i hagen, enten den er stor eller liten, er sitteplassen. Helst skulle man ha flere av ulik karakter og størrelse. Det er mange måter å anlegge en hyggelig uteplass på. Den kan være forseggjort og velutstyrt, eller den kan være enkel og uformell.

Hagens utestue

Den store sitteplassen er stedet hvor man samler familie og venner til hyggelige måltider. Den kan med fordel plasseres som terrasse i tilknytning til huset, være overbygget og komfortabelt møblert. Med et overbygg kan du bli sittende selv om det skulle komme en regnskur. Møbler i kurv eller manilla kan stå ute hele sommersesongen, og du slipper å ta inn putene.

Tak, vegger og gulv

Sitteplassen bør være godt avskjermet for innsyn, trafikk, vær og vind - gjerne med en lévegg eller høye busker. Sørg også for mulighet for skygge. En parasoll eller terrassemarkise er selvfølgelig praktisk. Har du et stort, vakkert tre, er plasseringen nesten selvskreven. En pergola med klatreplanter gir også kjærkommen skygge. Det bør legges et fast gulv som er lett å holde rent, og som tørker raskt etter en regnskyll. Gress blir fort slitt bort, og flekker med bar jord er både stygt og sølete.

Frodighet

Beplantningen ved sitteplassen er viktig. Planter med duft, vakre farger, spesielle former og detaljer kommer til sin fulle rett her hvor de kan betraktes på kort avstand. Sørg for at det alltid er noe som blomstrer, fra tidlig vår til frost og kulde setter en stopper for utelivet utpå høsten. Bruk potter og krukker med sommerblomster til å bryte opp store flater og vakre blomsterbed til å myke opp rette linjer. Krydderurter i store potter eller i et bed like ved, bidrar med deilig duft og smak til sommerens måltider i det fri.

De små sitteplassene
Når man rusler rundt i hagen, er det hyggelig å ha mulighet til å sette seg ned på ulike steder. Et lite, rundt kafébord med to klappstoler er enkle å plassere. Enkelte steder trenger man kanskje bare en stor stein å sitte på. Fra en benk kan man ha utsikt til hagens vakreste blomsterbed eller kjøkkenhagens sirlige rader. Er man så heldig å ha et vakkert utsiktspunkt i hagen, er det nesten selvsagt at man behøver en sitteplass – gjerne med møbler som kan stå ute hele året.
Det er fint å kunne flytte seg etter solens gang i løpet av dagen. Noen ganger kan det være nok bare å ha en lett klappstol som man kan bære med seg, men det er praktisk med noen faste steder i tillegg. En liten frokostplass i morgensolen er herlig. Like viktig er det stedet i hagen hvor kveldsolens siste stråler slipper til.

23 oktober 2008

Bygg sommerens fineste hagebord

Bygg et superfint hagebord – ­perfekt til sommerens terrassekos!

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Vårens smarteste hagemøbler

Velg vedlikeholdsfrie hagemøbler, og få mer tid til å slappe av på fridagene utendørs, fremfor å male, beise eller lakke utemøblene.

Start våren med nye utemøbler!

Nå er naturen i ferd med å kaste vinterdrakten – endelig er vi snart ferdig med det det grå og kalde vinterværet. Vårfølelsen er på vei med klare,...

Hagemøbler bør vaskes før vinteren

Hagemøbler som har stått ute hele sommeren bør regjøres før du setter dem bort igjen.

Hagemøbler i rotting

Hagemøbler i polyrotting er vedlikeholdsfrie og flettes i forskjellige teknikker.

Rense hvite hagemøbler i plast

Hvite hagemøbler i plast - hvordan får jeg dem rene?

Slik vedlikeholder du hagemøblene

Om vinteren har satt sine spor på hagemøblene dine bør du lese dette. Også nye hagemøbler kan trenge litt omsorg før de tas i bruk.

Vårens nye utemøbler

Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.

Hagemøbler til en rimelig penge

Det er fullt mulig å bruke flere titusen kroner på hagemøbler, men ikke alle har råd til det. Her viser vi noen rimeligere alternativer som sørger for...

Møbler til uteplassen

Gode møbler øker gleden ved uteplassen. Vi har tatt en titt på noe av det som finnes der ute.

Frokost i det grønne

Sommeren er her, og med den en hyggelig anledning til å samle venner og familie til fristende måltider og koselig samvær.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å...

Puss opp utemøbler

Nå kan du endelig sette ut hagemøblene dine igjen. Kanskje trenger utestoler og hagebord en oppfriskning? Her får du tipsene du har ventet på…

Vedlikehold av utemøbler

Teak/mahogni:Teak er meget slitesterk og tåler å stå ute i årevis uten noen form for vedlikehold. Treverket er motstandsdyktig mot sopp-angrep og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no