Kjøper du en billige hagemøbler i kunstrotting, risikerer du at den er laget av en plasttype som ikke tåler UV-stråling.
Kjøper du en billige hagemøbler i kunstrotting, risikerer du at den er laget av en plasttype som ikke tåler UV-stråling. Bilde: Produsenten

Hva er egentlig kunstrotting?

Hagemøbler

Kunstrotting er blitt et populært material for utemøbler, kjent for å tåle mye og vare lenge. Men alt er ikke det samme. Det finnes feller å gå i, også ved kjøp av hagemøbler i kunstrotting.

– Av hagemøbler er det nesten bare kunstrotting som går nå, og det skjønner jeg veldig godt, sier Bjørnar Gorseth hos Classic Møbler.

Han forteller at hagemøbler i kunstrotting er noe dyrere enn vanlige manillamøbler, men ikke så mye dyrere. Men til gjengjeld er materialet i kunstrottingmøbler ren plast, helt vedlikeholdsfritt og det varer i mange år.

At kunstrotting er vedlikeholdsfritt, har nok vært en viktig årsak til populariteten. Kvalitetsmøbler i kunstrotting takler all slags vær og vind og kan stå ute hele året. Du trenger ikke bekymre deg for pussing, oljing eller maling.

Alt du trenger av vedlikehold, er å gå over med mildt zalovann og hageslangen om møblene skulle bli skitne.

Alt om hagemøbler i kunstrotting, plast og tre


Sittegruppen Batu fra Hartman er så naturtro at kunder må ta på den for å tro det er plast.

Unngå fellene når du kjøper hagemøbler i kunstrotting

Men før du går ut og kjøper nye hagemøbler, er det verdt å være klar over at kunstrotting er en samlebetegnelse. I denne kategorien skjuler det seg ulike kvaliteter, og ikke alt er like bra.

– Det finnes feller også når du kjøper kunstrotting, for plast er ikke bare plast. I kunstrotting snakker vi i hovedsak om tre typer plast: PVC, polypropylen og polyetylen. Sistnevnte er desidert det beste. Dette er et sterkt og bra plastmaterial som er motstandsdyktig mot vær og temperaturendringer, forklarer Gorseth.

Han anbefaler at kunder setter seg inn i hva trådene i kunstrottingen er laget av og spør selger om dette. Trådene kommer både i flat og rund form, og dessuten i ulike tykkelser. Og jo tykkere tråden er, desto sterkere er den, men det gjør den også dyrere. Uten denne kunnskapen er det vanskelig å avgjøre om du gjør et godt kjøp eller ei.

– Kjøper du en sofagruppe til 20 000, er den ofte laget i polyethylen som er UV-behandlet. I de billigste modellene er det ofte brukt PVC, og PVC tåler ikke UV-stråler, sier Gorseth.

Egen industri

Det betyr at møbelet ikke vil vare like lenge som et kvalitetsmøbel. Selv om en sofagruppe i PVC-rotting i utgangspunktet er rimeligere, kan det altså være falsk økonomi å gå for en billigmodell.

– Polypropylen er hakket bedre enn PVC, men det er ikke så mange som bruker dette. Men også disse blir stygge etter kort tid. Du bør derfor passe på at det er polyetylen som brukes i utemøblene du kjøper, anbefaler Gorseth.

Han kan fortelle at det er en egen industri for produksjon av tråder til kunstrottingmøbler. Og her, som overalt ellers, finnes det merkenavn som er verdt å merke seg.

Rammeverket viktig

– Enkelte merker skal tåle temperatursvingninger fra minus 70 grader til pluss 80 grader, og flere av de gode merkene har 3-års garanti på tråden. Merkene Viro og Solana er de som virkelig skiller seg ut som kvalitetsmerker her, sier Gorseth.

Også rammeverket er av betydning. Rammeverket lages i metall, som så kles med flettede tråder i kunstrotting.

– Det er like viktig at rammeverket er av god kvalitet. Kjøper du stål, risikerer du at det vil ruste og etterlate rustflekker på uteplassen. Det slipper du med aluminium, avslutter Gorseth.

19 mai 2009

Loungestilen - et must i hverdagen

Vi har for alvor tatt lounge-stilen til oss. Den gir kroppen ro, komfort og hvile. Cane-line utvider derfor sin kollektion 2008 med serien Savannah.

Slik tar du vare på teakmøblene

Har du hagemøbler i teak som er gustne og grå etter vinteren? Da kan du behandle dem med olje.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å...

Hagemøbler i rotting

Hagemøbler i polyrotting er vedlikeholdsfrie og flettes i forskjellige teknikker.

Uteputer med solfaktor og regnbeskyttelse

Behandler du tekstilene du har ute med impregnering, vil de tåle mer og vare mye lengre. Eller du kan bruke egne utendørstekstiler, som er allerede er...

Gode råd for vedlikehold av utemøbler

Her følger noen gode råd for vedlikehold av utemøbler.

Slik vedlikeholder du hagemøblene

Om vinteren har satt sine spor på hagemøblene dine bør du lese dette. Også nye hagemøbler kan trenge litt omsorg før de tas i bruk.

Vedlikehold av hagemøbler i plast

Det finnes mange effektive rensemidler for vedlikehold av hagemøbler i plast.

Vårens smarteste hagemøbler

Velg vedlikeholdsfrie hagemøbler, og få mer tid til å slappe av på fridagene utendørs, fremfor å male, beise eller lakke utemøblene.

Hagemøbler bør vaskes før vinteren

Hagemøbler som har stått ute hele sommeren bør regjøres før du setter dem bort igjen.

Rense hvite hagemøbler i plast

Hvite hagemøbler i plast - hvordan får jeg dem rene?

Vedlikeholdsfri hagemøbler

Vedlikeholdsfrie hagemøbler gjør livet lettere.

Det gode uteliv

Det gode utelivet starter med våren. Etter måneder innendørs er det igjen tid for å nyte utelivet på terrrassen og i hagen - og det er tid for en oppgra...

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Vårens nye utemøbler

Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no