Er du flink til å impregnere og å ta putene inn eller under tak om natten eller når det regner, er det ingenting i veien for å bruke inneputer som uteputer. Disse putene er fra Borge sin kolleksjon Folia.
Er du flink til å impregnere og å ta putene inn eller under tak om natten eller når det regner, er det ingenting i veien for å bruke inneputer som uteputer. Disse putene er fra Borge sin kolleksjon Folia. Bilde: Borge

Uteputer med solfaktor og regnbeskyttelse

Hagemøbler

Behandler du tekstilene du har ute med impregnering, vil de tåle mer og vare mye lengre. Eller du kan bruke egne utendørstekstiler, som er allerede er beregnet for å leve livet ute.

På samme måte som huset og terrassen trenger overflatebehandling, trenger tekstilene impregnering for å tåle den belastningen det er å være ute.

Inneputer kan bli uteputer

Impregnering gjør at skitt ikke fester seg like lett, og at vann og annen fukt ikke trekker inn. Hvis du er flink med impregneringen, kan de fleste innetekstiler benyttes ute. Men, skjøre tekstiler som silke og enkelte typer viskose, bør holdes innendørs for å unngå skade. 

Innendørstekstiler bør få en omgang impregnering før de blir med ut i hagen. Disse tekstilene er fra Linwood, som leveres av INTAG.

Dersom du er uheldig og søler litt rødvin eller kaffe på en på godt impregnert pute, og er rask med kluten, går det helt fint å tørke bort væsken før den setter flekker.

Ta en dråpetest

For å kunne bruke innetekstiler ute om sommeren, er det viktig å gjenta impregneringen med jevne mellomrom, ellers vil den slites av og effekten blir dårligere. 

En enkel måte for å sjekke om det er på tide med en omgang impregnering er å ta en dråpetest. 

Det gjør du ved å dryppe litt vann på tekstilet. Hvis vannet perler seg på overflaten er det nok impregnering, hvis vannet trekker inn er det på tide med en ny dusj impregneringsspray. 

Impregnering til utendørstekstiler får du kjøpt hos fargehandlere og byggevarehus. 

Ferdig impregnerte utedørstekstiler

Dersom du ikke vil dra ut innetekstilene, er et godt alternativ å benytte seg av tekstiler som er ment for utebruk og ferdig impregnerte. Disse er produsert med tanke på uteliv, og utviklet med en slags naturlig impregnering som står godt mot vind og vær. 

 

Utendørstekstiler finnes i en rekke fine farger og mønstre. Disse er fra UVPro Outdoor, som leveres av Green Apple. Foto: Trine Midtsem

– Utendørstekstilene våre er UV-bestandige, og har en 5 års garanti mot bleking, sier Åse Jerrhaug hos Green Apple, som er leverandør av UV Pro Outdoor-tekstiler.

Utendørstekstilene er syntetiske, og finnes i mange mønster og farger. De tåler litt regn, men om du tar dem inn eller under tak når det kommer et kraftig regnskyll, holder de seg fine enda lenger.

Dette gjelder også tekstiler du har impregnert selv.

Kilde: ifi.no

17 juni 2014

Bygg sommerens fineste hagebord

Bygg et superfint hagebord – ­perfekt til sommerens terrassekos!

Gi trampolinen et nytt liv

Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Start våren med nye utemøbler!

Nå er naturen i ferd med å kaste vinterdrakten – endelig er vi snart ferdig med det det grå og kalde vinterværet. Vårfølelsen er på vei med klare,...

Hagemøbler bør vaskes før vinteren

Hagemøbler som har stått ute hele sommeren bør regjøres før du setter dem bort igjen.

Hagemøbler i rotting

Hagemøbler i polyrotting er vedlikeholdsfrie og flettes i forskjellige teknikker.

Rense hvite hagemøbler i plast

Hvite hagemøbler i plast - hvordan får jeg dem rene?

Slik vedlikeholder du hagemøblene

Om vinteren har satt sine spor på hagemøblene dine bør du lese dette. Også nye hagemøbler kan trenge litt omsorg før de tas i bruk.

Vårens nye utemøbler

Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.

Hagemøbler til en rimelig penge

Det er fullt mulig å bruke flere titusen kroner på hagemøbler, men ikke alle har råd til det. Her viser vi noen rimeligere alternativer som sørger for...

Møbler til uteplassen

Gode møbler øker gleden ved uteplassen. Vi har tatt en titt på noe av det som finnes der ute.

Hagens herlige sitteplasser

Sommeren ligger foran oss, og i noen korte og hektiske måneder skal livet leves mest mulig utendørs. Kanskje trenger hagen din en ny uteplass?

Frokost i det grønne

Sommeren er her, og med den en hyggelig anledning til å samle venner og familie til fristende måltider og koselig samvær.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å...

Puss opp utemøbler

Nå kan du endelig sette ut hagemøblene dine igjen. Kanskje trenger utestoler og hagebord en oppfriskning? Her får du tipsene du har ventet på…

Vedlikehold av utemøbler

Teak/mahogni:Teak er meget slitesterk og tåler å stå ute i årevis uten noen form for vedlikehold. Treverket er motstandsdyktig mot sopp-angrep og...