Er du flink til å impregnere og å ta putene inn eller under tak om natten eller når det regner, er det ingenting i veien for å bruke inneputer som uteputer. Disse putene er fra Borge sin kolleksjon Folia.
Er du flink til å impregnere og å ta putene inn eller under tak om natten eller når det regner, er det ingenting i veien for å bruke inneputer som uteputer. Disse putene er fra Borge sin kolleksjon Folia. Bilde: Borge

Uteputer med solfaktor og regnbeskyttelse

Hagemøbler

Behandler du tekstilene du har ute med impregnering, vil de tåle mer og vare mye lengre. Eller du kan bruke egne utendørstekstiler, som er allerede er beregnet for å leve livet ute.

På samme måte som huset og terrassen trenger overflatebehandling, trenger tekstilene impregnering for å tåle den belastningen det er å være ute.

Inneputer kan bli uteputer

Impregnering gjør at skitt ikke fester seg like lett, og at vann og annen fukt ikke trekker inn. Hvis du er flink med impregneringen, kan de fleste innetekstiler benyttes ute. Men, skjøre tekstiler som silke og enkelte typer viskose, bør holdes innendørs for å unngå skade. 

Innendørstekstiler bør få en omgang impregnering før de blir med ut i hagen. Disse tekstilene er fra Linwood, som leveres av INTAG.

Dersom du er uheldig og søler litt rødvin eller kaffe på en på godt impregnert pute, og er rask med kluten, går det helt fint å tørke bort væsken før den setter flekker.

Ta en dråpetest

For å kunne bruke innetekstiler ute om sommeren, er det viktig å gjenta impregneringen med jevne mellomrom, ellers vil den slites av og effekten blir dårligere. 

En enkel måte for å sjekke om det er på tide med en omgang impregnering er å ta en dråpetest. 

Det gjør du ved å dryppe litt vann på tekstilet. Hvis vannet perler seg på overflaten er det nok impregnering, hvis vannet trekker inn er det på tide med en ny dusj impregneringsspray. 

Impregnering til utendørstekstiler får du kjøpt hos fargehandlere og byggevarehus. 

Ferdig impregnerte utedørstekstiler

Dersom du ikke vil dra ut innetekstilene, er et godt alternativ å benytte seg av tekstiler som er ment for utebruk og ferdig impregnerte. Disse er produsert med tanke på uteliv, og utviklet med en slags naturlig impregnering som står godt mot vind og vær. 

 

Utendørstekstiler finnes i en rekke fine farger og mønstre. Disse er fra UVPro Outdoor, som leveres av Green Apple. Foto: Trine Midtsem

– Utendørstekstilene våre er UV-bestandige, og har en 5 års garanti mot bleking, sier Åse Jerrhaug hos Green Apple, som er leverandør av UV Pro Outdoor-tekstiler.

Utendørstekstilene er syntetiske, og finnes i mange mønster og farger. De tåler litt regn, men om du tar dem inn eller under tak når det kommer et kraftig regnskyll, holder de seg fine enda lenger.

Dette gjelder også tekstiler du har impregnert selv.

Kilde: ifi.no

17 juni 2014
Mer om Hagemøbler

Loungestilen - et must i hverdagen

Hagemøbler Vi har for alvor tatt lounge-stilen til oss. Den gir kroppen ro, komfort og hvile. Cane-line utvider derfor sin kollektion 2008 med serien Savannah.

Slik tar du vare på teakmøblene

Hagemøbler Har du hagemøbler i teak som er gustne og grå etter vinteren? Da kan du behandle dem med olje.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Hagemøbler Her følger noen gode råd til vedlikehold av hagemøbler i tre. Tre er fra naturens side et materiale som krever vedlikehold og etterbehandling for å...

Hva er egentlig kunstrotting?

Hagemøbler Kunstrotting er blitt et populært material for utemøbler, kjent for å tåle mye og vare lenge. Men alt er ikke det samme. Det finnes feller å gå i, også ved kjøp av hagemøbler i kunstrotting.

Hagemøbler i rotting

Hagemøbler Hagemøbler i polyrotting er vedlikeholdsfrie og flettes i forskjellige teknikker.

Gode råd for vedlikehold av utemøbler

Hagemøbler Her følger noen gode råd for vedlikehold av utemøbler.

Slik vedlikeholder du hagemøblene

Hagemøbler Om vinteren har satt sine spor på hagemøblene dine bør du lese dette. Også nye hagemøbler kan trenge litt omsorg før de tas i bruk.

Vedlikehold av hagemøbler i plast

Hagemøbler Det finnes mange effektive rensemidler for vedlikehold av hagemøbler i plast.

Vårens smarteste hagemøbler

Hagemøbler Velg vedlikeholdsfrie hagemøbler, og få mer tid til å slappe av på fridagene utendørs, fremfor å male, beise eller lakke utemøblene.

Hagemøbler bør vaskes før vinteren

Hagemøbler Hagemøbler som har stått ute hele sommeren bør regjøres før du setter dem bort igjen.

Rense hvite hagemøbler i plast

Hagemøbler Hvite hagemøbler i plast - hvordan får jeg dem rene?

Vedlikeholdsfri hagemøbler

Hagemøbler Vedlikeholdsfrie hagemøbler gjør livet lettere.

Det gode uteliv

Hagemøbler Det gode utelivet starter med våren. Etter måneder innendørs er det igjen tid for å nyte utelivet på terrrassen og i hagen - og det er tid for en oppgradering av uteplassen.

Gi trampolinen et nytt liv

Hagemøbler Alle liker å hoppe på trampoline, men ingenting varer evig. Så da er spørsmålet hva bruker man trampolinen til når den ikke lenger brukes eller er...

Vårens nye utemøbler

Hagemøbler Endelig er våren her og vi kan pynte opp og hygge oss i hagen. Her er en et lite innblikk i årets trender på utemøbelfronten.