Bilde: Colourbox

Lag såjord av løvet

Bladjord er godt egnet som såjord, så hvorfor ikke prøve å kompostere løvet fra hagen til eget bruk? Det tar tid, men er såre enkelt. Og selv om det ikke er de store summene å spare på utgifter til såjord, kan det være et morsomt eksperiment for den interesserte hageeier.

Det er ikke anbefalt å bruke vanlig hagekompost til pottejord, spesielt ikke til såjord. Vanlig hagekompost kan inneholde ugressfrø, og den har dessuten varierende pH-verdi.
- Løvjord er mer forutsigbar og er - enda viktigere - garantert fattig på næringsstoffer, sier Ken Thompson i boka Kompost.

Næringsfattig er bra
Det er det siste som gjør løvjorden egnet som såjord, for spirer og småplanter skal ikke ha for mye næring i starten. Derfor sår vi i skrinn jord, og planter om i mer næringsmettet jord. Men vær oppmerksom på at det lave næringsnivået betyr at dette ikke er jord du skal la plantene stå i over lengre tid. Da må du i så fall tilføre mer næring.

- Det kan du gjøre ved å tilsette løvjorda organisk gjødning som blod, fisk eller malte hover eller horn. Tang er et nyttig substitutt for deg som ikke liker å bruke dyreprodukter, sier Thompson. Du kan også blande inn siktet hagekompost. Blandingsforholdet kan godt være én til én.

Slik lager du bladjord
Når du skal lage såjord, skal du kun kompostere løv.Bruk bare blader fra løvfellende trær. Alt annet hageavfall kaster du i den vanlige komposthaugen eller bruker som jordekke.

Samle bladene med en rive og legg dem enten i en egen binge for løvkompost eller stapp dem ganske enkelt ned i svarte plastsekker. Press ned bladene og la sekken eller bingen stå åpen så det kan regne ned på løvet. Du behøver ikke vende bladkomposten, for her er det andre organismer som bryter ned materialet til jord enn i hagekomposten.

Annonse

Les mer: Vannskader som forskringen din ikke dekker

- Du bruker et år eller to på å lage løvjord, men den er verdt å vente på, mener Thompson. Du vet at bladkomposten er ferdig når jorda er fin og kornete og du ikke lenger kan se former av blad. Skulle den derimot virke tørr og fremdeles være full av løv, må du vanne den og la den stå noen månder til.

Fem råd når du bruker egen såjord
- Vær forsiktig med vanningen. Hjemmelaget såjord har en annen kvalitet enn kjøpejord.
- Hold et ekstra øye med plantene og tilfør næring om det virker som de begynner å bli skrantne.
- Hvis du planlegger å dyrke surjordsplanter i jorda, bør du sjekke pH-verdien først.
- Blander du inn litt hagesand, får jorda bedre dreneringsevne.
- Hjemmelaget såjord er "ferskvare". Bruk løvjorden når den er ferdigkompostert og ikke forsøk å lagre den over tid.

Anbefalt av redaksjonen

0
0
0
0
26 juni 2009

0 Kommentar

3
1 stemmer 5

Miljøvennlig hage på 1-2-3

Det er gøy å dyrke miljøvennlig! Her er de 10 beste øko-tipsene – og du sparer både penger og får nye muskler på kjøpet.

0
2 stemmer 2,25

Kompost i hagen

I komposten ender hageavfallet, og returneres deretter til hagen igjen som god og næringsrik gjødsel og jord. Kompostbingen er hagens mage.

0
1 stemmer 4

Gjør hageavfall om til kompost

Lurer du på om du trenger en kompostkvern?

0
0 stemmer 0

Kompost fra egen hage

Kompost fra egen hage kan brukes til gjødsling og jorforbedring.

0
0 stemmer 0

Kompostering for nybegynnere

Kompostering er en utmerket måte å løse problemet med hageavfall på. Og det er ikke vanskelig å komme i gang.

0
0 stemmer 0

Kreativ kompost

Kompostering er gjenvinning i praksis. Og alt du trenger for å lage en kompostbinge, er kreativitet og litt materiale.

1
1 stemmer 1

Sats på kompost

Med en kompostbinge i hagen har du tilgang til næringsrikt jorforbedringsmateriale. Kompostbingen bygger du enkelt selv.

0
0 stemmer 0

Dekorativ og nyttig kompostbinge

Kompost i hagen gir både fin matjord og er et godt miljøtiltak. Med en trivelig utforming kan den til og med bli et vakkert blikkfang.

0
0 stemmer 0

Bygg avfallshus

Syns du avfallsstativet ved innkjørselen til huset er skjemmende, kan du lage et ”hus” for avfallet. Har kommunen du bor i, innført kildesortering –...