En levegg som skal skjerme mot vind, bør ikke bygges helt tett.
En levegg som skal skjerme mot vind, bør ikke bygges helt tett. Bilde: Byggmakker

Smart skjerming mot innsyn

Levegg

Det er fort gjort å sette opp en levegg som gjør uteplassen din mer privat, som kan beskytte mot vind eller utnytte solvarmen bedre. Men begynn med å sjekke hva byggereglene sier.

Vi har sjekket plan- og bygningsloven og hva som er lov og ikke lov når det gjelder levegger. Grunnregelen sier av levegger/skjermvegger er søknadspliktige.

Men i noen tilfeller kan du få fritak fra søknadsplikten, forutsatt at en av de følgende punktene er oppfylt:

  • Skjermveggen er maks 1,8 meter høy og maks 10 meter lang.
  • Skjermveggen er plassert minst 4 meter fra nabogrensen. Mellom seksjoner i rekkehusbebyggelse kan skjermvegg settes i skillet mellom seksjonene når naboene samtykker.
  • Skjermveggen ikke er til ulempe for nabo eller omgivelser. Dette bør avklares i forkant.

Dersom skjermvegger bygges sammen med bygning, kan det utgjøre en vesentlig fasadeendring, og er da søknadspliktig, uavhengig av om fritakskriteriene over er oppfylt.

Les også:

Levegger i ulike stiler

Fem grunner til å sette opp levegg

Les også:

8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet.

Ti tips til deg som skal sette opp levegg

Alt om levegger

Levegg mot vind

Skjermvegger mot vind bør ikke være helt tette. Tette vegger vil få turbulens på baksiden. Skjermer hvor materialene dekker 75 til 80 prosent av veggflaten, er best. Man kan også minske turbulensproblemene ved å trekke nedre kant av leveggen 100 til 150 mm opp fra bakken.  

Levegg mot innsyn

Skal leveggen skjerme mot innsyn, bør den være 1,2–2 m høy, avhengig av terrenget og hva den skal skjerme. En vegg på mer enn 2 m vil kunne gjøre det mørkt på skyggesiden. En levegg laget av tynne lekter med mange åpninger skjermer dårligere mot innsyn enn en vegg av brede bord, da øyet automatisk vil konstruere de manglende delene i bildet.

Les også:

Hold varmen med jordvarme

Vær klimabevisst når du skal velge energikilde til huset. Jordvarme og bergvarme er en sikker og fremtidsrett løsning – og kilden, ja den kan ligge...

Levegg mot støy

Det er ikke lett å skjerme mot støy ute. Skal leveggen skjerme mot støy, må den være helt tett, også ned mot bakken. Den kan gjerne være dobbel med isolasjon i midten av veggen, og på høyden må den minst bryte siktelinjen mellom støykilden og mottakeren. Det kan være en fordel å kombinere støyskjermen med en voll.

Kilder: Lag hageanlegg/SINTEF Byggforsk, Byggmakker Pluss

Leveggen Elan kommer fra Maxbo, og koster fra kroner 1490 per del.

Les også:

Terrassetips

Sommer, sol og en god bok på terrassen. Utsikt til himmelen og skylaget, milde tanker om morgendagens vær. Hvem vil vel ikke nyte sommeren i lange...

Leveggen Sunset fra Byggmakker finnes i flere størrelser og er kun å få kjøpt i butikk.

Leveggen Funkis fra Jabo kan snus og varieres på mange måter. Pris fra cirka kr 1000 per del.

10. juni 2013
Mer om Levegg

Utvid brukstiden på terrassen med vindskjerm

Levegg Med en vindskjerm kan du nyte sommeren selv om det blåser.

Levegger i seks ulike stiler

Levegg Du kan selvsagt bygge din egen levegg, men det er også mye fint å få kjøpt av ferdige levegger. Her viser vi seks ulike stiler - både levegg på rull og...

Bygg et espalier - trinn for trinn

Levegg Karin Almström fra "Hjemmefikserne" viser hvordan du raskt og enkelt bygger et espalier til hagen.

Lag et levende gjerde til terrassen

Levegg Et gjerde med klatreplanter virker både lett og levende, og skaper både hygge og le. Lag det av stolper og armeringsnett – enkelt og fleksibelt.

Beskytt mot innsyn med armeringsjern

Levegg Karin har laget et vakkert hagegjerde som beskytter mot innsyn, av armeringsjern kledd med en dekorativ tekstil. Alt for at uteplassen skal føles mer...

Garasjens bakside ble en innbydende pergola

Levegg Med litt fantasi kan en bygning få et uventet bruksområde. Her viser Vi i Villas leser hvordan han forandret garasjens nakne bakside til en trivelig og...

5 grunner til å sette opp levegg

Levegg En levegg kan fylle flere funksjoner enn bare å skape le. Både småbarnsfamilier og hageentusiaster kan ha nytte av en velplassert levegg.

Fleksible levegger

Levegg Fleksible levegger gir deg flere muligheter enn de permanente. Her viser vi deg tre måter du kan lage levegger som ikke stenger utsynet permanent.

Levegg - her er ti tips

Levegg Skal du sette opp levegg i år? Les disse ti tipsene først.