For de som ønsker å forlenge sommersesongen kan det nok virke fristende å bygge et eget innendørs svømmebasseng.
For de som ønsker å forlenge sommersesongen kan det nok virke fristende å bygge et eget innendørs svømmebasseng. Bilde: Colourbox

Ikke bare-bare å bygge basseng innendørs

Massasjebad og basseng

Mange har lyst til å forlenge badesesongen ved å bygge basseng innendørs, men det gjelder å tenke seg nøye om før man går i gang med en slik investering. Vi har listet de fem største utfordringene.

1. Krav til materialet

Å bygge basseng er ikke noe selv den nevenyttige bør sette i gang med selv. Et basseng setter store krav både til bygging og til alle valg av materialer under konstruksjonen: Betong, membran, keramiske fliser, stål og så videre.

Ulike materialer skal fungere sammen med hverandre, og det skal stor kunnskap til for å få gjort det riktig, uten fremtidige problemer.

2. Fukt

– Et av problemene med basseng, er fordamping av vannet, som så finner veien ut gjennom utettheter i vegger og tak. Et vanlig bolighus har ikke fuktsperrer som er tette nok, og da trekker varm fukt ut i isolasjon, treverk og andre fuktømfintlige materialer. Dermed øker risikoen både for råteskader samt mugg og sopp, sier Arne Nesje, seniorforsker ved SINTEF og ekspert på spa- og bassenganlegg.

3. Ventilasjon

Glem heller ikke at fordampningen fra vannet gir behov for ventilasjonsanlegg og avfuktingsanlegg.

– Uten ventilasjonsanlegg vil det for eksempel dugge og renne på vinduene, noe som kan ødelegge karmene. Det vil også føles klamt å oppholde seg i rommet, og det er neppe den opplevelsen du er ute etter, sier Nesje.

Les også:

Tette avløp - slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

4. Vannkvalitet

Når vannet i bassenget holder rundt tretti grader, slik de fleste svømmebasseng gjør, gror bakterier godt hvis ikke man er nøye med kjemikaliebehandlingen av vannet.

– Vanlige huseiere har som regel ikke så god greie på hva som kreves, og vi har sett flere anlegg som er feilregulerte. For lite klor kan føre til bakterievekst, mens for mye klor kan være både ubehagelig og gi hud- og øyenreaksjoner hos de badende. Riktig vannbehandling er atskillig mer komplisert enn bare å helle i noen klortabletter av og til, understreker Nesje.

5. Energiforbruk

Et basseng som skal være stort nok til å svømme i, inneholder flere titusen liter med vann.

– Det koster ganske mye kontinuerlig å varme opp så mange liter vann. Et spørsmål man bør stille seg er om det er riktig å bruke så mye energi på et eget svømmebasseng. Har du tilgang på andre energikilder, som f.eks. pelletskjele, har du selvsagt anledning til å spare inn noe på strømmen, sier Nesje.

23. oktober 2008
Mer om Massasjebad og basseng

Boblende badeglede

Massasjebad og basseng Er du en frossenpinn og en badeengel? Her er våre tips til hvordan du får en varmere vinter med utendørsbad på terrassen.

Riktig utebad for din familie

Massasjebad og basseng Mange drømmer om et utendørs massasjebad på terrassen, i hagen eller ved hytta. Utebadet er blitt stedet for rekreasjon og familiehygge etter en hektisk...

Lag et flott uterom rundt massasjebadet

Massasjebad og basseng En ting er å velge massasjebad, en annen ting er å lage det ekstra hyggelig rundt familiens nye samlingssted. 


Solvarmet bassengvann

Massasjebad og basseng Varm opp bassenget med vannbaserte solfangere.

Naturtomt med boblebad

Massasjebad og basseng Det var under utenlandsreiser og vinterlige spa-bad at drømmen om et eget boblebad ble født…

Badeliv i hagen

Massasjebad og basseng For ikke så lenge siden var et svømmebasseng i hagen en fjern drøm. Nå er utvalget stort og prisene overkommelige for stadig flere. Og for de som ikke...

Bygg basseng i hagen

Massasjebad og basseng Å bygge basseng i hagen er en drøm for mange. Vi har snakket med en familie på Jar i Bærum som har laget svømmebasseng i hagen.

Deilig bassengmoro

Massasjebad og basseng Badebasseng er deilig for voksne og moro for barn. Svømmebasseng i hagen er som en magnet på voksne og barn.

Monter spa ute

Massasjebad og basseng Salget av boblebad til privatbruk har steget kraftig de siste årene. De fleste monteres utendørs.

Boblende velvære

Massasjebad og basseng Ønsker du å nyte badelivets gleder og det gode liv utendørs gjennom hele året - uten å friste tilværelsen som isbader - da kan et privat spa være løsningnen.

Bad under stjernene

Massasjebad og basseng En utendørs, vedfyrt badestamp har du glede av hele året. Det føles nesten magisk å kunne sitte utendørs en mørk vinterkveld i oppvarmet badestamp og...

Basseng på flatmark

Massasjebad og basseng Det er fullt mulig å bygge svømmebasseng på en flat tomt uten å måtte grave opp jorden. her viser vi en løsning der hagens "blå lagune" er bygget opp...

Turkisblått i hagen

Massasjebad og basseng Svømmebasseng nær helårsboligen er en drøm for mange og kan erstatte lengselen etter både sommerhus og middelhavsstemning. En "blå vannjuvel" utendørs sammen med en herlig terrasse og et lysthus vil skape stor sommerlykke.

Sommeridyll – med badedrøm under åpen himmel

Massasjebad og basseng På Randøya utenfor Kristiansand er det bilfritt året rundt. Noen familier er fastboende på øya, i nybygde hus oppført i gammel sørlandsstil. Og her er...

Bad under åpen himmel!

Massasjebad og basseng Kan du tenke deg noe mer avslappende enn et privat spa rett utenfor stuedøren, gjerne på terrassen, tilgjengelig akkurat når du måtte ønske det.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no