Drømmer du om å bygge svømmebasseng i hagen?

Her er noen ting du bør tenke på før du virkeliggjør drømmen om å bygge svømmebasseng i hagen.


– Om du er vannentusiast, kan du få veldig mye velvære ut av et basseng. Det første du må gjøre, er å finne ut hvordan du vil bruke bassenget, anbefaler Arne Nesje, som både er sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen og  SINTEF Byggforsks ekspert på svømmebassenger.

– Vil du bare ha et lite basseng til barna, et sted hvor du kan trene, eller et basseng hvor du kan invitere hele familien oppi? Det som er viktig, er at du ikke bare har planer om å bruke bassenget én gang i uka, mener han.

Søk om lov

De fleste bassenger er gravd ned i grunnen, og om ikke konstruksjonen stikker lenger opp fra bakken enn en halvmeter, trenger du ikke å søke om godkjenning fra kommunen og naboer.

Bygger du høyere enn dette, må du besørge byggetillatelse og nabovarsel. Som regel er ikke dette noe problem, i hvert fall ikke hvis bassenget er plassert innenfor fire meters avstand til tomtegrensen.

Du må uansett sende byggemelding til kommunen før du setter i gang.

Sikkerhet

– Bassenget ditt må være sikret med gjerde eller lokk/kraftig dekke for å forhindre ulykker, forklarer Arne Nesje.

Om du går for gjerde, må det være minst 150 cm høyt. En eventuell tildekking må være solid nok til at det tåler vekten av en person.

Størrelse og dybde

 Det er ikke til å komme fra at et svømmebasseng koster endel.

– Men grunninvesteringen med vannsirkulasjonssystem, renseanlegg, filter og eventuelt trapp er nesten den samme uansett størrelse. Det koster selvsagt mer å holde et stort basseng oppvarmet enn et mindre.

Men hvis du først skal ha basseng, bør du sørge for at det ikke blir for lite, anbefaler Arne Nesje.

– Om du vil svømme, bør bassenget ha en lengde på 8–10 meter, og gjerne mer om du har plass. Vanndybden bør minst være på 70–80 cm.

Hvem skal bygge? 

– Jeg vil anbefale at man bruker profesjonell hjelp. Et svømmebasseng er nok den mest kompliserte bygningskonstruksjonen en privatperson kan begi seg ut på, sier Arne Nesje.

I tillegg til grunnarbeider, kommer betong, muring og flisarbeider, samt mye teknisk utstyr. Dette bidrar leverandørene med.

På varme sommerdager er det deilig å ta seg en frisk dukkert. Foto: Getty Images

Hva skal det bygges i? 

Basseng i stål eller kunstfiber er rimeligere enn en støpt og flislagt betongkonstruksjon. Man kan også behandle betongen med PVC-duk eller maling som gjør bassenget tett.

– Fliser er det som holder lengst og som trenger minst vedlikehold samtidig som det ser mest påkostet ut, sier Arne Nesje.

Malt betong varer kanskje bare i tre til fire år før den trenger vedlikehold. Duker i f.eks. PVC kan få rifter som kan medføre lekkasjer og vann på baksiden, med påfølgende behov for reparasjoner.

Men flisleggingen må gjøres riktig – dårlige flisarbeider kan resultere i løse fliser grunnet frysing om vinteren.

Hvor lang tid tar det?

– Du kan regne med at det tar 4–6 måneder fra det første spadetaket til du kan ha åpningsfest i bassenget. Det er lurt å grave og støpe om høsten, slik at det kan stå og herde før resten av arbeidene gjøres neste vår. Da kan du hoppe i vannet i juni, foreslår Arne Nesje.

Mer info: 

Poolkungen.no

Vaba.no

Pahlen.no

Bassengspesialisten.no

Partnerline.no

Basseng.no