Drømmer du om å bygge svømmebasseng i hagen?

Massasjebad og basseng

Her er noen ting du bør tenke på før du virkeliggjør drømmen om å bygge svømmebasseng i hagen.

– Om du er vannentusiast, kan du få veldig mye velvære ut av et basseng. Det første du må gjøre, er å finne ut hvordan du vil bruke bassenget, anbefaler Arne Nesje, som både er sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen og  SINTEF Byggforsks ekspert på svømmebassenger.

– Vil du bare ha et lite basseng til barna, et sted hvor du kan trene, eller et basseng hvor du kan invitere hele familien oppi? Det som er viktig, er at du ikke bare har planer om å bruke bassenget én gang i uka, mener han. 

Søk om lov 

De fleste bassenger er gravd ned i grunnen, og om ikke konstruksjonen stikker lenger opp fra bakken enn en halvmeter, trenger du ikke å søke om godkjenning fra kommunen og naboer.

Bygger du høyere enn dette, må du besørge byggetillatelse og nabovarsel. Som regel er ikke dette noe problem, i hvert fall ikke hvis bassenget er plassert innenfor fire meters avstand til tomtegrensen.

Du må uansett sende byggemelding til kommunen før du setter i gang.  

Les også:

Nordiske hager er de fineste i verden - og her er beviset

I Danmark, Norge og Sverige finnes det tusenvis av flotte og velstelte hager. Her er 11 inspirerende hager.

Sikkerhet

– Bassenget ditt må være sikret med gjerde eller lokk/kraftig dekke for å forhindre ulykker, forklarer Arne Nesje.

Om du går for gjerde, må det være minst 150 cm høyt. En eventuell tildekking må være solid nok til at det tåler vekten av en person.

Størrelse og dybde

 Det er ikke til å komme fra at et svømmebasseng koster endel.

– Men grunninvesteringen med vannsirkulasjonssystem, renseanlegg, filter og eventuelt trapp er nesten den samme uansett størrelse. Det koster selvsagt mer å holde et stort basseng oppvarmet enn et mindre.

Men hvis du først skal ha basseng, bør du sørge for at det ikke blir for lite, anbefaler Arne Nesje.

– Om du vil svømme, bør bassenget ha en lengde på 8–10 meter, og gjerne mer om du har plass. Vanndybden bør minst være på 70–80 cm.

Les også:

Gjør-det-selv: Kulørte lykter i snøen

Selvgjorte islykter hilser gjestene velkommen.

Hvem skal bygge? 

– Jeg vil anbefale at man bruker profesjonell hjelp. Et svømmebasseng er nok den mest kompliserte bygningskonstruksjonen en privatperson kan begi seg ut på, sier Arne Nesje.

I tillegg til grunnarbeider, kommer betong, muring og flisarbeider, samt mye teknisk utstyr. Dette bidrar leverandørene med. 

På varme sommerdager er det deilig å ta seg en frisk dukkert. Foto: Getty Images

Hva skal det bygges i? 

Basseng i stål eller kunstfiber er rimeligere enn en støpt og flislagt betongkonstruksjon. Man kan også behandle betongen med PVC-duk eller maling som gjør bassenget tett.

– Fliser er det som holder lengst og som trenger minst vedlikehold samtidig som det ser mest påkostet ut, sier Arne Nesje.

Les også:

Slik planter du hekk

Den beste tiden å plante busker på er om våren eller høsten. Velg hekkplanter som passer til din hage. Her får du vite hvordan du planter hekk.

Malt betong varer kanskje bare i tre til fire år før den trenger vedlikehold. Duker i f.eks. PVC kan få rifter som kan medføre lekkasjer og vann på baksiden, med påfølgende behov for reparasjoner.

Men flisleggingen må gjøres riktig – dårlige flisarbeider kan resultere i løse fliser grunnet frysing om vinteren.  

Hvor lang tid tar det?

– Du kan regne med at det tar 4–6 måneder fra det første spadetaket til du kan ha åpningsfest i bassenget. Det er lurt å grave og støpe om høsten, slik at det kan stå og herde før resten av arbeidene gjøres neste vår. Da kan du hoppe i vannet i juni, foreslår Arne Nesje.

Mer info: 

Poolkungen.no

Vaba.no

Pahlen.no

Bassengspesialisten.no

Partnerline.no

Basseng.no

21. mai 2014

Mer om Massasjebad og basseng
Annonsørinnhold

Fem helsefordeler med massasjebad

Massasjebad og basseng Massasjebad er mer enn bare hygge og sosialt samvær.

Annonsørinnhold

Spabad mot ømme skuldre og hodepine

Massasjebad og basseng Tulla Sneve (60) sliter med ømme ledd og hodepine. Hun byttet ut boblekaret med et spabad.

Annonsørinnhold

Er massasjebad strømsluk og bakteriebombe?

Massasjebad og basseng Myter og fakta om massasjebad. Dette visste du garantert ikke!

Annonsørinnhold

Den beste investeringen du gjør for terrassen din

Massasjebad og basseng Øk verdien på uteområdet samtidig som du gir hverdagen et glimt av luksus og velvære!

Boblende badeglede

Massasjebad og basseng Er du en frossenpinn og en badeengel? Her er våre tips til hvordan du får en varmere vinter med utendørsbad på terrassen.

Riktig utebad for din familie

Massasjebad og basseng Mange drømmer om et utendørs massasjebad på terrassen, i hagen eller ved hytta. Utebadet er blitt stedet for rekreasjon og familiehygge etter en hektisk...

Lag et flott uterom rundt massasjebadet

Massasjebad og basseng En ting er å velge massasjebad, en annen ting er å lage det ekstra hyggelig rundt familiens nye samlingssted. 


Solvarmet bassengvann

Massasjebad og basseng Varm opp bassenget med vannbaserte solfangere.

Badeliv i hagen

Massasjebad og basseng For ikke så lenge siden var et svømmebasseng i hagen en fjern drøm. Nå er utvalget stort og prisene overkommelige for stadig flere. Og for de som ikke...

Basseng i egen bolig?

Massasjebad og basseng Basseng i egen bolig er fristende, men krevende.

Basseng etter forskriftene

Massasjebad og basseng Det er viktig å sette seg inn i gjeldende regler og lovverk før du starter byggingen av et svømmebasseng i hagen.

Bygg basseng i hagen

Massasjebad og basseng Å bygge basseng i hagen er en drøm for mange. Vi har snakket med en familie på Jar i Bærum som har laget svømmebasseng i hagen.

Deilig bassengmoro

Massasjebad og basseng Badebasseng er deilig for voksne og moro for barn. Svømmebasseng i hagen er som en magnet på voksne og barn.

Boblende velvære

Massasjebad og basseng Ønsker du å nyte badelivets gleder og det gode liv utendørs gjennom hele året - uten å friste tilværelsen som isbader - da kan et privat spa være løsnin...

Bad under stjernene

Massasjebad og basseng En utendørs, vedfyrt badestamp har du glede av hele året. Det føles nesten magisk å kunne sitte utendørs en mørk vinterkveld i oppvarmet badestamp og...