Bilde: Colourbox

Solvarmet bassengvann

Massasjebad og basseng

Varm opp bassenget med vannbaserte solfangere.

Har du basseng i boligen, eller drømmer du om å bygge deg et snart? Da bør du samtidig vurdere å få installert vannbaserte solfanagere på taket.

Varmen som slår inn over taket ditt, ikke minst nå i sommermånedene, kan brukes til varmtvannsoppvarming i boligen. Ved hjelp av solfangere i eller på takkonstruksjonen kan du få utnyttet energien som ellers går til spille.

Sesongbasert bruk
Det grunnleggende prinsippet bak solfangere er at en svartmalt flate kan absorbere store deler av strålingsenergien fra solstråling. Varmen transporteres fra solfanger til brukerstedet. Her er vann et gunstig transportmedium siden har stor varmelagringsevne.


Bassengmoro: Et basseng i hagen er til glede for både liten og stor.

Et utendørs badebasseng har et stort varmtvannsforbruk. Samtidig har forbruket en sesongprofil som passer med tilgangen på sol. Det gjør det ideelt å bruke solfangere til å varme opp bassenget.

– Ved oppvarming av svømmebassenger kan bassengvannet brukes direkte som kjølemedium i solfangeren, skriver Sintef Byggforsk.

Nødvendig areal
Solfangere finnes som åpne, delvis åpne og lukkede systemer. Hvor stort areal du trenget for et solfangertak, er avhengig av varmebehovet, lokale klimaforhold og kostnader for selve solfangerpanelene.

– For et delvis åpent system, trenger en husholdning minimum 15 m2 solfanger for å oppnå et akseptabelt forhold mellom investering og utbytte. Lukkede systemer monteres normalt med et areal på 8 - 10 m2.

Mer enn bassengvarme
Glem ikke at energien fra solfangerne kan brukes til mer enn å varme opp bassenget. Den kan også sørge for varmtvann i hele huset. Varmer du i tillegg opp huset med vannbåren varme, kan solfangerne også bidra til romoppvarmingen.

– Hvis utgiftene til solfangerelementene er lave, kan det være lønnsomt å bruke hele den sørvendte takflaten til solfangere, anbefaler Sintef Byggforsk i bladet Vannbaserte solfangere.

Kilde: Byggforskserien nr. 552.455: Vannbaserte solfangere. Funksjon og energiutbytte

7 juni 2010

Sommeridyll – med badedrøm under åpen himmel

På Randøya utenfor Kristiansand er det bilfritt året rundt. Noen familier er fastboende på øya, i nybygde hus oppført i gammel sørlandsstil. Og her er...

Turkisblått i hagen

Svømmebasseng nær helårsboligen er en drøm for mange og kan erstatte lengselen etter både sommerhus og middelhavsstemning. En "blå vannjuvel" utendørs...

Bad under åpen himmel!

Kan du tenke deg noe mer avslappende enn et privat spa rett utenfor stuedøren, gjerne på terrassen, tilgjengelig akkurat når du måtte ønske det.

Bad under stjernene

En utendørs, vedfyrt badestamp har du glede av hele året. Det føles nesten magisk å kunne sitte utendørs en mørk vinterkveld i oppvarmet badestamp og...

Badestamp i skogbrynet

På sin landelige eiendom ved Steinsfjorden har Lene og Are Vestrum bygget et deilig masasjebad og omliggende terrasse godt tilpasset terrenget.

Lag et flott uterom rundt massasjebadet

En ting er å velge massasjebad, en annen ting er å lage det ekstra hyggelig rundt familiens nye samlingssted. 


Riktig utebad for din familie

Mange drømmer om et utendørs massasjebad på terrassen, i hagen eller ved hytta. Utebadet er blitt stedet for rekreasjon og familiehygge etter en hektisk...

Boblende badeglede

Er du en frossenpinn og en badeengel? Her er våre tips til hvordan du får en varmere vinter med utendørsbad på terrassen.

Naturtomt med boblebad

Det var under utenlandsreiser og vinterlige spa-bad at drømmen om et eget boblebad ble født…

Ikke bare-bare å bygge basseng innendørs

Mange har lyst til å forlenge badesesongen ved å bygge basseng innendørs, men det gjelder å tenke seg nøye om før man går i gang med en slik investering...

Deilig bassengmoro

Badebasseng er deilig for voksne og moro for barn. Svømmebasseng i hagen er som en magnet på voksne og barn.

Boblende velvære

Ønsker du å nyte badelivets gleder og det gode liv utendørs gjennom hele året - uten å friste tilværelsen som isbader - da kan et privat spa være løsnin...

Basseng etter forskriftene

Det er viktig å sette seg inn i gjeldende regler og lovverk før du starter byggingen av et svømmebasseng i hagen.

Badeliv i hagen

For ikke så lenge siden var et svømmebasseng i hagen en fjern drøm. Nå er utvalget stort og prisene overkommelige for stadig flere. Og for de som ikke...

Basseng i egen bolig?

Basseng i egen bolig er fristende, men krevende.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no