Blåklokke (Campanula rotundifolia)
Blåklokke (Campanula rotundifolia) Bilde: Getty Images

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke stiller store krav til verken dyrking eller stell, bør du velge Klokkeblomsten.

Fakta om Campanula

  • Norsk navn: Klokkeblomst i klokkeslekten
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Vanlige arter i Norge

  • Blåklokke (Campanula rotundifolia)
  • Engklokke (Campanula patula)
  • Fagerklokke (Campanula persicifolia)
  • Høyfjellsklokke (Campanula uniflora)
  • Nesleklokke (Campanula trachelium)

Antall arter

Klokkeslekten (Campanula) omfatter cirka 2000 arter fordelt på 90 planteslekter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest utbredt i tempererte områder og rundt Middelhavet.

Campanula  i Norge

Artene som finnes naturlig i Norge er enten to- eller flerårige arter, men ettårige arter finnes også i slekta.

Campanula betyr lille klokke på latin. De silkeaktige blomstene kommer hovedsakelig i blå og fiolette nyanser, men viser seg også i nyanser av rosa og hvitt. Det er stor variasjon på størrelsen innen klokkeslekten. Vi har små planter på bare 5 cm og de største buskvariantene kan strekke seg opp til 2 m.

Såing og planting

Campanulaene varsler at sommeren er nær. Alle varianter er enkle å dyrke og egner seg godt i både små og store steinbed, hengende over en mur eller som markkrypere i hagerabatter. Ønsker du en type langs bakken, kan du velge for eksempel Krypklokke eller Karpatklokke. Plant gjerne frøene i en potte med priklejord/såjord. Spre førene utover jorden og dekk over med et tynt lag priklejord. Vann nedenfra. Start spiringen i april/mai, siden frøene spirer allerede en uke senere.

Les også:

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Blomstring

Campanulaens blomsterperiode avhenger av arten. Men står blomstene utendørs, blomstrer de utelukkende i sommermånedene fra juni til og med august.

Har du Campanulaen stående inne, bør den stå lyst.

Vann planten ofte, men sørg for å la den tørke lett ut mellom hver vanning. Planten tåler direkte sollys, så lenge du passer på at den får jevnlig tilførsel av fuktighet. Høysesongen for Campanula innendørs regnes fra mars til juni, men plantene kan vokse utmerket hele vinteren om de lever under rette forhold.

Grobunn

Campanula vokser best i godt drenert jord og i halvskygge, men er generelt ikke kresen med vekstforholdene. Vær bare påpasselig på at jorden ikke er for fuktig.

Les også:

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Levetid

Campanulaer er primært stauder. Planten finnes både som ettårig, toårig og flerårig.

Stell

Campanulaer er hardføre planter som ikke trenger mye stell verken inne eller ute. Plantens største utfordring om den står i hagen er snegler, som viser stor interesse for de vakre klokkene. Plukk umiddelbart bort snegler som eventuelt setter seg på plantene dine. En god regel er å sjekke alle nye planter for snegler og egg før du setter dem ut i hagen din.

Vanning

Campanulaen skal vannes moderat. Den er ikke kresen på jorda, men trives best når fundamentet verken er for fuktig eller uttørret.

Les også:

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du...

Gjødsling

Gjødsling er ikke noe krav, med mindre Campanulaen står i spesielt næringsfattig jord.

Lys

Både innendørsplanter og utendørsplanter skal stå lyst og i halvskygge.

 

31. januar 2016

Mer om Planteleksikon

6 inneplanter som ikke dør

Planteleksikon Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Rutelilje – en småtrendy vårblomst

Planteleksikon Ønsker du deg en yndig hageplante av spesiell karakter? Ruteliljen er spinkel av vekst, men har nydelige rutemønstrede blomster. Les alt om dyrking,...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet. 

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt...