Orkidé – den vakre inneblomsten

Orkideer er en av verdens mest tallrike plantefamilier, og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkideer er lettstelte og kan blomstre år etter år.

Fakta om orkidé

  • Norsk navn: Orkidé
  • Latinsk navn: Orchidaceae
  • Antall arter: Orkidèfamilien omfatter mer enn 750 slekter og over 20.000 arter.
  • Antall ville arter i Norge: 35
  • Såing og planting: Det kan tas stiklinger av enkelte arter gjennom hele året.
  • Blomstring: Stueplanteorkidéen kan blomstre på alle tidspunkt året rundt.

Orkidé – inne eller ute?

  • Orkideer egner seg kun unntagelsesvis i norske hager. Nesten alle orkidé-arter som kan kjøpes i Norge er tropiske eller subtropiske. De egner seg derfor best som innendørsplanter.
  • Det finnes omtrent 35 orkidéarter, fordelt på 22 slekter i Norge. De er alle sjeldne og samtlige arter som vokser i Norge, er fredet.

Tre typer orkideer

Epifytte orkideer – gror på andre planter og trær

De færreste orkideer vokser i jord. Flesteparten av orkidéartene er epifytte. Det betyr at de bor på andre planter, fortrinnsvis trær. Orkideens rotnett klamrer seg fast til trærne eller vertsplantene. Vi kan likevel ikke si at orkideen er en snylter. Orkideen lever nemlig av det vannet den samler opp fra dugg, regn og den beskjedne næringen fra vannet og nedfalt organisk materiale.

Orkideenes rotnett er synlige over jorden, og på blomstenea rotnettstengler ser vi ofte de karakteristiske utposningene, såkalte bulber, som planten samler vann i. Epifytte orkideer vil råtne hvis de blir plassert i jord eller mold. Plantens usedvanlige egenskaper gjør den i stand til å overleve tørke ved å tære på lagrene sine.

Litofytte orkideer – gror på stein

Enkelte orkideer vokser på stein. De går under betegnelsen litofytte og vokser som regel på spesielt solrike og varme plasser. Disse orkideene er i stand til å klare seg på enda mindre næring enn de epifytte orkideene.

Terrestiale orkideer – gror i jord

En tredje variant av orkideene skiller seg ut fra de andre orkideene ved at den vokser i jord som de fleste andre planter. Denne typen orkideer har i motsetning til epifytte og litofytte orkideer ikke de vannsamlende utposningene på rotstenglene.

Levetid for orkidé

Orkidéer er flerårige og kan blomstre opptil flere måneder. Men uten forvarsel kan blomstene falle av og orkidéen din blir stående igjen ribbet og ikke spesielt dekorativ. Men frykt ikke; den kan fortsatt leve lenge hvis du stimulerer til ny vekst. Klipp av de døde stenglene rett over det andre ”øyet”, (leddene kan ses som små klumper) men er den vissen bør den skjæres helt ned. Sett gjerne potten i et lyst, men kjølig rom etter avblomstring og eventuell beskjæring.

Formering av orkidé

Det finnes svært mange orkidearter og de ulike artene bestøves på ulike måter. Selve bestøvingen er en relativt komplisert prosess som egne orkidegartnerier har spesialisert seg på.

Ønsker du selv å ta stiklinger av for eksempel din stueorkidé Phalaenopsis, må du følge med når den utvikler nye småskudd på blomstergrenen. Ved å fukte det nye skuddet med en type forstøver (bruk helst regnvann), hjelper du orkidèen med å utvikle et rotnett. Når rotnettet har begynt å utvikle seg, kan du forsiktig skjære av og plante den i en ny beholder med næringsrik jord. Orkidégjødsel kan kjøpes i gartnerier.

Vanning og stell

De fleste orkideer som kjøpes i Norge, trenger vann ca. en gang i uken. Orkideen bør stå i en potte som lar vannet renne ut i bunn for at røttene ikke skal råtne. Enkelte orkideer skal vannes ved at røttene trekker vannet opp gjennom hull i bunn av potten. Vær oppmerksom på at plantene trenger mer vann om sommeren enn om vinteren.

Gjødsling

Bruk orkidégjødsel som kan kjøpes i gartneri. Vanlig blomstergjødning kan fort bli for næringsrik for orkidéen. Husk at planten er vant til et begrenset opptak av næring fra naturens side. Har du ikke tilgang på den særegne orkidégjødselen, kan likevel ordinær gjødsel brukes, men da i langt svakere dosering enn til vanlige stueplanter.

Lys

Alle orkideer skal ha lys, men i ulikt omfang. Blomster med kraftige og saftige blader tåler mer lys enn planter med tynne blader. Vær oppmerksom på at kraftig eksponering av sollys kan skade bladene. Har du orkideene stående i drivhus med sterk sol hele dagen, anbefales bruk av skyggefilter.

Bruk

Spiselige orkideer:

  • Vaniljestenger stammer fra de tørkede frøstenglene til en spesiell type orkidéplanter.
  • Roten til orkidéarten Orchis mascula er en viktig ingrediens i en tyrkisk pulverblanding som brukes i en varm drikk (Salep) og i en spesiell tyrkisk iskrem.

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!