Bilde: iStockphoto

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Fakta om fredsliljen

Norsk navn: Fredslilje
Latinsk navn: Spathiphyllum wallisii
Engelsk navn: Peace lily

Populære arter

Spathiphyllum wallisii er muligens den mest populære arten. Spathiphyllum wallisii 'Domino', med sitt vakre utseende er også å finne i mange norske hjem. Spathiphyllum wallisii 'Mauna Loa' er en større hybrid av den velkjente planten.

Fredsliljens opprinnelse

Planten kommer opprinnelig fra tropiske regnskoger i Mellom-Amerika og det nordlige Sør-Amerika, der den får stå i skyggen fra store trær. Spathiphyllum er beslektet med flamingoblomst (Anthurium), men er noe lettere å dyrke frem.

Les også:

6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødel...

Hvordan ser en Fredslilje ut?

Planten er kjent for sine avlange, ovale, mørkegrønne blader og sine hvite, kolbeformede blomster, som sitter på en høy stengel.

Fredsliljen kan bli mellom 20 og 60 cm høy.

Blomstring

Fredsliljen blomstrer hele sommeren og jo større planten er, jo flere blomster får den. Ved høy luftfuktighet kan du oppleve at Fredsliljen blomstrer også om vinteren.

Fredsliljen er en robust og holdbar plante. Den kan med rett stell klare seg i mange år.

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære Fredsliljen. Det skal være tilstrekkelig å fjerne visne blomster og blader. Da klipper du enkelt og greit av, der bladstilken stikker ut av planten.

Les også:

Klematis – en livskraftig klatreblomst

Klematis er en livskraftig klatreplante som kan vokse flere meter i høyden og som setter vakre farger på hagen, terrassen, gjerdet eller en pergola....

Planting og ompotting av Fredslilje

Når du kjøper en Fredslilje, bør du først og fremst velge en plante med en blomst eller en knopp. Skinnende, kraftige og grønne blader er også et godt tegn.

Flytt fredsliljen over i en større potte hver vår, slik at den får plass til å vokse seg større.

Deling av Fredsliljen 

Fredsliljen kan klare seg i mange år. Del den gjerne med 3-4 års mellomrom for å  legge til rette for god vekst.

Det er flere måter å dele Fredsliljen på. Den enkleste metoden er å dele rotklumpen om våren. Rotdelene med skudd deles forsiktig på midten og hver av delene kan plantes i egne potter. Pass på å dekke til alle røttene med jord.

Fredsliljens foretrukne grobunn

Jorden bør være fuktig, men ikke gjennomvåt. Plant derfor Fredsliljen i en potte med hull i bunnen, så overflødig vann kan renne ut.

Les også:

Fakta om orkideer

Orkideer er en av verdens mest tallrike plantefamilier, og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkideer er lettstelte og kan blomstre...

Stell

Fredsliljen er som nevnt en lettstelt stueplante. Sørg for å vanne rikelig og ikke la den stå i direkte sollys, siden dette kan skade bladene. Får bladene på Fredsliljen for mye sollys, blir de fort gule.

Sliter du med å få Fredsliljen din til å blomstre, kan for lite lys være årsaken. Plasser planten slik at den får mer lys, men hold den som nevnt utenfor direkte sollys.

Akkurat som annet du har stående i stuen din, blir også Fredsliljene støvete. Det anbefales at du tørker av bladene varsomt med en lofri klut.

Du trenger altså ikke spesielt grønne fingre for å håndtere Fredsliljen. Stueplanten er lettstelt, men vær oppmerksom på at den ikke trives med verken matos eller trekk. Plasser derfor Fredsliljen ikke på kjøkkenet.

Vanning

Fredsliljen krever relativt mye vann og bør om sommeren vannes 2-3 ganger i uken. Om vinteren skal ukentlig vanning være nok.

Det er viktig at Fredsliljens jord holder seg fuktig. Dynk planten ved å bruke en sprayflaske eller plant den over i en urtepotteskjuler foret med våt sphagnum. En selvvannende potte kan også være et alternativ. Fredsliljen trives med høy luftfuktighet.

Gjødsling

Fredsliljen bør gjødsles etter behov. Ca en gang i måneden er som regel nok.

Bruk

Fredsliljen er en velkjent og vakker stueplante, men kan også anvendes i dekorasjoner, der de holder seg fine i lengre tid.

Plassering av Fredsliljen

Om sommeren skal Fredsliljen stå i halvskygge, altså ikke i direkte sol. Det anbefales å holde en stuetemperatur på18-21°C . Om vinteren skal de stå så lyst som mulig. Den ideelle temperaturen i vinterperioden ligger mellom 16 og 18°C. Fredsliljen vokser langsommere om vinteren.

Vær oppmerksom på at Fredsliljen er giftig for både mennesker, hunder og katter. Overvei derfor hvor du plasserer planten din.

31. januar 2016

Mer om Planteleksikon

6 inneplanter som ikke dør

Planteleksikon Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Rutelilje – en småtrendy vårblomst

Planteleksikon Ønsker du deg en yndig hageplante av spesiell karakter? Ruteliljen er spinkel av vekst, men har nydelige rutemønstrede blomster. Les alt om dyrking,...

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet. 

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt...