Gyldenlakk har en intens duft og pryder hagen din i juli og august.
Gyldenlakk har en intens duft og pryder hagen din i juli og august. Bilde: Flickr @ Bernhard Friess

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon

Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt til buketter. Les alt om blomstring, planting og stell av gyldenlakk her.

Fakta om gyldenlakk

Norsk navn: Gyldenlakk
Latinsk navn: Erysimum Cheiri
Engelsk navn: Wallflower / Goldlack

Populære arter

  • Ivory White
  • Vulcan
  • Fair Lady Mixed
  • Bowles Mauve
  • Cloth of Gold
  • Goliat
  • Scarlet Emperor

Gyldenlakkens kjennetegn

Gyldenlakk er en staude og en typisk bestemorblomst som har fått nytt liv takket være en rekke nye sorter. De nye sortene har utvidet sitt fargespekter betraktelig, og gyldenlakk finnes nå i utallige vakre farger.

Gyldenlakk avgir en kraftig, intens duft, når solen skinner på den, noe som virkelig pryder hagen din. Gyldenlakk kalles ofte ”De gamle jomfruers blomst”.

Opprinnelse

Gyldenlakk er viltvoksende i klippelandskapet i det sørøstlige middelhavsområdet. Her vokser den som en flerårig halvbusk.

Gyldenlakkens utseende

Gyldenlakken har opprette, kantete skudd og grågrønne, avlange og taggete blader. Gyldenlakk blir som regel 30-50 cm høy. Blomstene er velouraktig og sitter samlet i tette bunter. Gyldenlakk finnes i et stort utvalg farger, fra dyp rød og oransje til pastellgul og kremfarget.

Gyldenlakk dyrkes primært for duften og blomstenes skyld.

Dyrking av gyldenlakk

Gyldenlakk er egentlig en kortlivet vintergrønn busk, men dyrkes som sommerblomst her i Norge. Den er toårig, som betyr at planten kun viser seg med mørkegrønne blader den første sommeren. Men tålmodigheten lønner. Året etter eksploderer planten i fantastiske farger.

Gyldenlakk kan dø ut, men er heldigvis en iherdig og selvsående art, slik at du etter noen år kan sikre deg en fast bestand av planten.

Høst gjerne inn frøene til gyldenlakken. Du kan også la dem så seg selv. Gis de mulighet til å slippe fra seg frø over flere år, blir du selvforsynt med gyldenlakk – riktignok med en uforutsigbar fargeblanding. Ønsker du å plante gyldenlakk i samme fargetone, bør du kjøpe frø i rene farger.

Planting

Gyldenlakk sås i et såbed i friluft omkring mai og juni. Dermed rekker plantene å bli store før de plantes ut i bakken senere på sommeren, for så å blomstre året etter.

Grav et passe stort hull til gyldenlakken og sørg for at jorda er løs og luftig. Er hagejorden din tung, kan den forbedres ved å blande inn litt grov sand. Sett rotklumpen ned i hullet.

Den øverste delen av rotklumpen skal ligge så vidt under jordoverflaten. Fyll plantehullet med jord, trykk fast og vann gyldenlakken raskt etter planting. Det bør være minst 25 cm mellom hver plante.

Blomstring

Gyldenlakk blomstrer i juli og august.

Grobunn

Gyldenlakk trives best i veldrenert jord. Alminnelig god og ikke altfor tung hagejord gir gode muligheter for gyldenlakkens vekst. Gyldenlakk trives best i kalkrik (basisk) jord.

Levetid og beskjæring

Gyldenlakk er i Norge i utgangspunktet en toårig plante, men trives den med både riktig jord lys- og varmeforhold, kan den leve i flere år. Sørg for å redusere mengden av de største frøhodene, siden planten med tiden kan vokse seg både høy, litt bar og stiv. Klipper du gyldenlakken etter blomstringen, gir du de beste vekstbetingelser for en flerårig plante.

Vanning

Gyldenlakk krever moderat vanning.

Gjødning

Gyldenlakk har som regel ikke behov for gjødning. Gjødsel bestående av tang og kalk kan tilføres ved utplanting og igjen utpå vårparten.

Bruk

Gyldenlakk er en typisk sommerblomst. Planten tar seg godt ut i buketter og som potteplante.

Mulige sykdommer

Gyldenlakk er sårbar for sykdommen klumprot. Klumprot er et skadelig angrep på røttene til pantene i korsblomstfamilien. Klumpfot forårsakes av soppliknende organismer som lever i jorda.

De angrepne røttene svulmer opp og plantens vekst stagnerer. Oppdager du klumpfot på planten kan du behandle med god drenering og kalking.

Plassering

Planten trives best i ly fra vind og hardt vær, men trenger rikelig med sol. Plasser den derfor inntil husveggen.

26. januar 2016

Mer om Planteleksikon

6 inneplanter som ikke dør

Planteleksikon Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Rutelilje – en småtrendy vårblomst

Planteleksikon Ønsker du deg en yndig hageplante av spesiell karakter? Ruteliljen er spinkel av vekst, men har nydelige rutemønstrede blomster. Les alt om dyrking,...

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...