Hortensia kommer i hvitt, lilla, rosa og himmelblå.
Hortensia kommer i hvitt, lilla, rosa og himmelblå. Bilde: Getty Images

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Planteleksikon

Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå gir en romantisk framtoning i både stue og hage.

Fakta om Hortensia

  • Norsk navn: Hortensia
  • Latinsk navn: Hydrangea
  • Engelsk navn:  Hydrangea eller Hortensia

Populære arter

  • Hydrangea. macrophylla: Hagehortensia
  • Hydrangea anomala: Klatrehortensia
  • Hydramgea aspera: Sargenthortensia

Hortensiaens opprinnelse

Hortensiaslekten omfatter ca. 70-75 arter. Flesteparten av disse artene stammer fra sør-østlige Asia, hovedsakelig Kina, Japan og Korea. Enkelte arter hører også hjemme i Himalaya, Indonesia, Nord- og Sør-Amerika.

Hortensia i Norge

Hortensiaen vokser ikke vilt i Norge. Den er primært en orientalsk plante og tåler i utgangspunktet norske vintertemperaturer dårlig. Dette kan likevel variere, avhengig av hvor i landet du bor. Sjansen for at den skal trives er størst i Sør-Norge.

Utseende

Hagehortensiaen kjenner de fleste til. Den finnes i både blå og rosa varianter. Det vi kaller hagehortensia er som regel samme varianter av de vi har inne som potteplanter. Når disse får stå og gro et par år, blir de til større busker. Da kaller vi dem hagehortensia. Rotsystemet kan gro seg mer robust ettersom de får mer plass i en større potte. Hortensiane kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren.

Bouquet Rose skiller seg ut ved at den blir blå i sur jord og rosa i kalkholdig jord. Denne arten blomstrer fra juli til oktober. Blåfargen kan fremheves ved å blande aluminiumsulfat i jorda. Forever Pink er som navnet sier alltid rosa, mens Mariesii Perfecta er blå eller en mellomting mellom blå og rosa.

Klatrehortensiaen har nydelige, hvite blomster og kan klatre langs en vegg uten støtte.

Sargenthortensiaen har hvite og fiolette kronblad og en litt spesiell tallerkenformet blomsterstand. Sargenhortensiaen blir ca 2 meter høy.

Planting

Hagehortensiaen er lite hardfør og vinteren kan bli for kald til at den vil sette blomster neste sommer. Mange lurer på om de kan plante ut vanlig stuehortensia i hagen. Det går an å prøve, men generelt er stuehortensia mindre hardfør enn hagehortensia, selv om det botanisk sett er samme plante. Hagehortensia kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren.

Hortensia tar seg flott ut når flere står sammen. Avhengig av hvilken type du har, bør du plante de med 1 til 2 meters avstand.

Blomstring

Hortensia blomstrer i hagen fra juni til oktober, avhengig av type.

Vanning

Hortensiaen må aldri tørke ut, men skal heller ikke stå i vann lenger enn ca. 30 minutter. Den trives beste med jevn fuktighet, noe som er spesielt viktig det første året etter utplanting. Vann gjerne med lunkent vann.

Hortensia innendørs

Hortensiaen egner seg godt som stueplante. I potter blir de opp til 3-4 år gamle.

Grobunn

Jorda bør være næringsrik og kalkfri, samt inneholde sphagnum.

Blomstenes farge kan forandres ved  å endre jordas surhetsgrad. Basisk gjødning gir blomster i rosa nyanser. Er jorda sterkt syreholdig, vil blomstene over tid bevege seg over i mer blålige toner. Nevner her at organisk kjøkkenavfall har lav pH-verdi og kan benyttes for å dreie hortensiaen i blålig retning.

Hortensiaen trives også godt i nærheten av hagedammer med fuktig torv omkring.

Hortensiaens levetid

En hortensia kan leve i 3-4 år i potter. Ute i friluft kan de derimot bli mye eldre.

Lys

Hortensiaen skal stå lyst, ellers blir blomstene fort gule. Planten trives best i halvskyggen og med minst mulig direkte solskinn.

Beskjæring av hortensia

De fleste sorter Hortensia setter knopp året før de blomstrer. De skal derfor beskjæres rett etter blomstringen om høsten. Venter du for lenge, kan du klippe bort blomsteranlegget.

Det finnes noen unntak. Hydrangea arborescens bør behandles som en staude. Den bør kuttes ned til bakken enten høst eller tidlig vår. Hydrangea paniculata skal skjæres tilbake til det gjenstår kun 2 til 3 knopper på hver stilk.

Opplever du å få frostskader på hortensiaen, kan du klippe vekk de skadede  greinene om våren.

Gjødsel

Alle typer hortensia skal gjødsles både vår og høst. I vekst- og blomstringsperioden anbefales ukentlig tilførsel av flytende gjødsel.

Forsøker du å endre farge på hortensiaen din, bør valget av gjødsel bestemmes ut i fra ønsket fargetone.

Rosa hortensia krever en baskisk løsning. Blå hortensia fremkalles av mer syreholdig gjødsel. Kjøkkenavfall som eggeskall og bananskall har lav ph-verdi og kan fint anvendes som syreholdig gjødsel. Vær oppmerksom på at fargeendringsprosessen kan ta litt tid med denne strategiske gjødslingen.

Bruk

I Japan og Korea fremstilles te av bladene til Hydrangea Serrata. I Japan heter den Ama-cha. I Korea kalles den Sugukcha eller Ilsulcha.

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

Slik lykkes du med Orkidéer

Planteleksikon Orkidéer er forbløffende planter. De utgjør en av verdens mest tallrike plantefamilier og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkidéer er enkle å ha med å gjøre og kan med riktig tilpasning blomstre år etter år.  

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt til buketter. Les alt om blomstring, planting og stell av gyldenlakk her.

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen...

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...