Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

hostanemone

Fakta om Høstanemonen

Norsk navn: Høstanemone
Latinsk navn: Anemone hupehensis
Engelsk navn: Harvest anemone

Høstanemonen er en kjent anemone innen symrefamilien og er i slekt med omtrent 120 arter i soleiefamilien. Høstanemonen regnes som en “oldemorstaude”. Den kom i handel i Norge for litt over 100 år siden og kommer fra Kina og Japan der den har blitt kultivert lenge.

I plantens naturlige omgivelser trives den i skogbunnen, altså i delvis skygge under løvtrær.

Det finnes mange ulike varianter av høstanemonen og det er stor variasjon i både farger og størrelser.

De mest populære og kjente Høstanemonene er:

  • Königin Charlotte: rosa, 80-120 cm
  • Honorine Jobert: hvit, 100-120 cm
  • Splendens Superba: rosa, 60 cm
  • Whirlwind: hvit, 80 cm
  • Rubra: rød, 60 cm
  • September Charm: rosa, 60 cm
høstanemonen stell. slik lykkes du
Foto: Getty Images.

Høstanemonens utseende

Høstanemonen er en vakker sentblomstrende og løvfellende staude. Den danner en tett tue med fliket bladverk og med blomster som vokser oppover på høye stilker. Vi ser Høstanemonen oftest med lyse rosa blomster, men den finnes også i hvit og mørkere rosalilla. Høyden kan variere mellom 50 til 140 cm avhengig av planteart.

Sesong for blomstring og beskjæring

Høstanemonene blomstrer fra juli til oktober. Planten blomstrer relativt sent og har lang holdbarhet når den er avskåret i vase. Dette gjør at du kan få mye glede av Høstanemonen til tross for at høsten har kommet.

Når du skal beskjære anemonen, graver du den opp, inkludert alle rotstumper – ellers vokser den gladelig videre.

Planting av Høstanemone

Det skal være relativt enkelt å plante Høstanemoner ut:

  • Grav et hull som er like bredt og dypt som plantens røtter
  • Sett planten ned i hullet uten å bøye røttene for mye
  • Fyll på rikelig med vann rundt røttene
  • Dekk igjen med jord rundt planten
  • Vann og trykk jorden godt fast omkring planten

Vær oppmerksom på at høstanemonen krever plass. Ha den gjerne stående i et bed for seg. Plasser den helst i halvskygge siden for mye sol kan bli for stekt for blomstene.

I tillegg til at Høstanemonens røtter spriker i alle retninger, sår den også seg selv.  Dette er årsaken til at den bør få stå litt adskilt fra andre stauder. Høstanemonen kan betraktes som invasiv. Det betyr at utvidelsen av forekomstarealet skjer veldig raskt, noe som også kan medføre fortrengning av arter som vokser omkring. Vurder derfor hvilke planter du eventuelt setter sammen med høstanemonen; de bør være relativt seiglivede.

Den invasive egenskapen kan utnyttes hvis du ønsker å bli kvitt ugress som Skvalderkål stående i hagen. Det er gode muligheter for at Høstanemonen tar opp kampen og utkonkurrerer det uønskede ugresset.

Vær likevel oppmerksom på at Høstanemonene er sårbare for flytting. Det er avgjørende å flytte eller plante dem når jorda er passe varm. Det beste tidspunktet for både flytting og planting  er om våren (april/mai) avhengig av hvor i landet du bor. Det viktige her er at roten får etablert seg før frosten kommer, ettersom Høstanemonen bruker relativt lang tid på å slå rot.

Høstanemone er en populær blomst i norske hager.
Foto: Getty Images.

Deling av Høstanemonen

Det går fint an å dele en Høstanemone. Men delingen krever varsomhet både med tanke på når du graver den opp og ved selve oppdelingen. Høstanemonen er nemlig særdeles sparsommelig og du trenger derfor ikke store biten med rot for at delingen skal lykkes. Som ved planting og flytting, bør deling av Høstanemoner skje om våren.

Grobunn

Dessverre er ikke Høstanemonene veldig hardføre her til lands. Men de kan likevel tåle både barfrost og lave temperaturer. De foretrekker fuktig og næringsrik jord, som i skogen. Høstanemonen blir for svidd av sola. Sørg derfor for at de får skygge fra små løvtrær eller busker.

Stell

Høstanemonen mister bladene sine og visner når frosten kommer.

Pass på å ikke fjern de visne plantedelene før til våren. Dette fordi de visne plantedelene beskytter mot frostskader og fordi den visne Høstanemonen står vakkert når den er dekket av rim og snø.

Avhengig av hvor veletablert Høstanemonen din er, kan den tildekkes om vinteren. Stauden er robust og kan godt klare seg uten å tildekkes når roten er etablert. Er derimot Høstanemonen nyplantet, anbefales det å dekke den til med et lag av nedfalt løv og granbar første vinteren etter utplantingen.

Vanning og gjødsling av Høstanemone

En Høstanemone trives best i fuktig jord. Tilfør derfor vann jevnlig. Ikke vann Høstanemonen for ofte, men når du først vanner den, skal du gi den rikelig med vann.

Høstanemonene krever ikke umiddelbar gjødsling. Når planten om våren samler energi til en lengre periode med blomstring, skader likevel ikke litt gjødsel.

Nytte og bruk

Høstanemonen egner seg som prydplante i hager.

Blomstene holder lenge avskåret i vase og egner seg derfor svært godt i buketter.