Bilde: iStockphoto

Klematis – en livskraftig klatreblomst

Planteleksikon

Klematis er en livskraftig klatreplante som kan vokse flere meter i høyden og som setter vakre farger på hagen, terrassen, gjerdet eller en pergola. Enkelte klematiser har hele to blomstringsperioder i året.

Fakta om klematis

 • Norsk navn: Klematis (kalles også Skogranke)
 • Latinsk navn: Clematis
 • Engelsk navn: Clemati

Populære arter

Tidligblomstrende: 

 • Alpina: Små blomster, kraftig vekst. Dette er den mest hardføre gruppen. 
 • Atrangene: Små blomster, kraftig vekst, blomstrer på fjorårsvekst. 
 • Montana: Små blomster, kraftig vekst, blomstrer på fjorårsvekst.

Sommerblomstrende: 

 • Patens: Store blomster, remonterende. 
 • Jackmanii: Mellomstore blomster. 
 • Viticella: Mellomstore blomster. 
 • Diversifolia: Mellomstore blomster, remonterende.

Blomstrer sent:

Les også:

Lag hylle eller nattbord av en gammel skuff

Ikke kast den gamle kommoden – tryll om skuffene til et fint nattbord eller en original hylle hvor du kan stille ut favoritt-tingene dine.

 • Vitalba: Små blomster, kraftig vekst. 
 • Texensis: Tulipanformede blomster. 
 • Tangutica: Små blomster, fin frøstand.

  Staudeklematis: 
 • Integrifolia: Skal ikke bindes opp. 
 • Heracleif: Skal ikke bindes opp.

Slekt

Det finnes over 250 arter av klematisplanten, som er en del av soleiefamilien. De fleste arter hører hjemme i tempererte områder ved den nordlige halvkule.

Utseende

Klematis finnes som fargerike stauder, løvfellende og eviggrønne planter med buskaktig karakter.

Klematis er primært en klatreplante som kan vokse flere meter i høyden. Klematisen vokser oppover og fester seg på gjerder og vegger ved hjelp av sine slyngtråder.

Blomstring

Vi ser oftest at blomstene innen klematisfamilien springer ut på en enslig blomsterstand, men klematis i klaser forekommer også.

Klematisen kommer i en rekke fargenyanser: rosa, lyserød, burgunder, mørkerød, blå, fiolett, hvit og gul.

Les også:

Nå er det snart på tide med en terrassevask

Våren er her og det er tide for en skikkelig terrassevask.

Blomstringsperioden for klematisen varierer etter art. Planten kan grovt sett deles i tre hovedgrupper: vårblomstrende arter, høstblomstrende arter og arter som blomstrer både om våren og på sensommeren. Planter du alle tre artene i hagen din, kan du få klematis i blomst i opptil 5 måneder!

Beskjæring av klematis

Vi skiller mellom tre ulike måter å beskjære klematisen på, avhengig av art:

 1. Planter som vokser på gamle stammer, trenger ikke beskjæres med mindre du ønsker å begrense plantens omfang.
 2. Noen planter blomstrer først på den eldre delen av stammen og senere på sine yngre grener. Her anbefales en lett beskjæring tidlig om våren for å fjerne deler av veksten. Gjenta så beskjæringen når første blomstringsperiode er overstått.
 3. Unge planter kan skjæres ned til cirka 30 cm tidlig på våren.

 

Les mer om beskjæring av klematis her

Les også:

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

Planting av klematis

Grav et hull til planten, stikk ut noen luftehull i veggene og bland litt kompost i plantehullet. Tilfør hullet litt fuktighet. Dra planten forsiktig ut av potten og sett den slik at det er 5 -10 cm avstand fra ytterst på røttene til jordoverflaten (ca. 6 cm dypere enn den var i krukken). Trykk jorden til rundt røttene og vann grundig på nytt. Legg gjerne et tynt lag med blader rundt basen av planten for å gi røttene litt skygge.

Beste tidspunkt for planting av klematis fra potte er perioden fra august til oktober.

Stell av klematis

Gjødsler du noen få ganger i vekstperioden og samtidig vanner regelmessig, klarer klematisen resten av arbeidet selv. Du kan gjødsle med fullgjødsel som inneholder hønsegjødsel en gang i måneden fram til september. Siden klematis opprinnelig er en skogplante, handler det mye om å gjenskape forholdene fra skogen i hagen.

Klematis er ikke selvklatrende til tross for de kraftige skuddene. Dersom du ønsker å styre hvor planten skal vokse, må du sørge for at klematisens krøllete klatretråder har noe å klamre seg fast til, som for eksempel ståltråd eller espalier av tre. Sørg for at det er litt luft mellom støtten og veggen slik at planten kan sno seg rundt.

Sykdommer

Visnesyken er muligens klematisens største fiende. Det er en soppsykdom som gjør at planten blir brun eller sort, visner og dør. Om dette skjer, bør du forsiktig fjerne bladene og grenene som er angrepet. Husk å desinfisere blomstersaksen for å unngå spredning til andre planter.

Soppen tar som regel ikke livet av klematisen. Nye skudd vil springe ut fra de friske delene av planten.

Stiklinger

Klematisen er lett å ta stiklinger fra. Bruk et friskt skudd og klipp ranken av 2 – 5 cm under et bladpar og et par med mm over bladparet. Du kan få flere stiklinger av en ranke. Reduser så bladmengden ved å klippe alle bladene i to og sett stiklingen i en luftig jordblanding. Tilfør vann og dekk potten til med en gjennomsiktig plastikkpose med luftehull. Rotdannelsen vil skje i løpet av de 4-5 neste ukene.

Vanning

Regelen er at klematisen skal vannes så lite at den ikke tørker ut. Det tåler den nemlig ikke. Nøyaktig hvor ofte planten skal vannes, avhenger av jordens evne til å holde på fukten, temperatur, luftfuktighet og mengde nedbør.

Klematisen foretrekker helt klart en kraftig vanning ukentlig framfor den daglige småvanningen. På denne måten trekker fukten dypere ned i jorden slik at røttene tvinges til å søke dypere ned for å nå vannet. Dypere rotfeste gjør planten mer robust.

Lys

Klematisen har faktisk to lysbehov. Røttene trives best i kjølig og skyggefull skogbunn. Rankene og blomstene derimot, vil alltid søke opp mot solen. Gi derfor rankene en hjelpende hånd med vekstgjerder eller ved å la dem slynge seg oppover en vegg, busker eller trær.

Bruk av klematis

I den Ville Vesten (Nord Amerika) i USA i riktig gamledager ble frøene fra den hvite klematisen brukt som peppererstatning. Planten inneholder stoffer som kan være hudirriterende, og inntak av frøene fra Western Klematis kan i store mengder forårsake indre blødninger.

Klematis er også en av 38 anvendte blomster i den alternative behandlingsformen: Bachs Blomsterterapi, der den tillegges spesielt helende egenskaper, uten at dette er vitenskapelig bevist.

26. februar 2016
Mer om Planteleksikon

Slik lykkes du med Orkidéer

Planteleksikon Orkidéer er forbløffende planter. De utgjør en av verdens mest tallrike plantefamilier og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkidéer er enkle å ha med å gjøre og kan med riktig tilpasning blomstre år etter år.  

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Planteleksikon Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå gir en romantisk framtoning i både stue og hage.

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt...

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...