I Norge vokser 18 arter av kløver. Blant annet hvit kløver
I Norge vokser 18 arter av kløver. Blant annet hvit kløver Bilde: iStockphoto

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet. 

Fakta om Kløver

Norsk navn: Kløver
Latinsk navn: Trifolium
Engelsk navn: Clover eller Trefoil

Kløveren er en krypende urteaktig plante . Den kan kommer i både ett- og flerårige varianter og blir mellom 10-50 cm høy avhengig av arten. Kløverrøttene har en spesiell egenskap som gjør at den samler opp fritt nitrogen i lufta og omsetter det til næring i planten. Dette kommer kløveren godt til nytte og beriker samtidig mager jord omkring planten.

Populære arter

Kløver er en planteslekt i erteblomstfamilien med ca. 300 forskjellige arter.

I Norge forekommer 18 arter, blant annet:

  • Gullkløver (Trifolium aureum)
  • Rødkløver (Trifolium pratense)
  • Krabbekløver (Trifolium campestre)
  • Hvitkløver (Trifolium repens)

Kløverens utseende

Kløver er en krypende plante med nedadgående røtter, stengler som slår røtter under jorda og utløpere over jorda. Kløverens grønne blader sitter spredt. De er trekoplede og sammensatt av tre små taggete blader. Blomstene er hvite, gule eller rødlige med erteforede kroner. Blomstene sitter tett samlet som kuler på en lang stilk.

Blomstene inneholder nektar og bestøves vanligvis av humler og bier.

Les også:

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå...

Planting av kløver

Kløverplanten kan formeres fra frø. Du kan også selv dele større grupper av kløver og plante dem ut etterpå. Begge formeringsalternativene bør gjennomføres i løpet av våren.

Kløver formerer seg for øvrig velvillig av seg selv – gjennom selvsåing.

Blomstring, stell og vanning

Kløveren blomstrer som regel fra juni til og med september. Planten er hardfør og tåler stort sett all slags vær, selv kalde norsk vintre.

Planter du hvit kløver som bunndekke i hagen din, skal du vite at plantene klapper litt sammen når frosten kommer. Når våren kommer, reiser de seg likevel raskt igjen.

Vanning og grobunn

Kløveren trenger rikelig med vann gjennom hele sommeren.

Kløveren trives best i fuktig, noe næringsfattig og lett basisk jordbunn. 

Les også:

Er det på tide å male huset?

Å male huset er en stor og omfattende jobb. Her er noen tips om fargvalg når du skal male huset og noen gode nyheter på malingfronten.

Plassering

Kløver er som nevnt tidligere, en hardfør plante som tåler mye. Den foretrekker likevel å få vokse i sol eller halvskygge.

Bruk av kløver

Kløver egner seg godt som prydplanter i krukker. Men de gjør seg også godt i som bunndekkende stauder. Kløveres fine blader setter et flott preg på hagen din.

I motsetning til mange andre planter, kan kløver faktisk spises, ikke bare av kyr, men også av mennesker.

Bruk gjerne kløverbladene i salater. Selve blomsten kan brukes som pynt på for eksempel desserter.

Tørre kløverblader kan brukes som te.

Les også:

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Alle har vel som liten  vært på jakt etter en kløver med fire blader. Disse er sjeldne, men leter du lenge, finner du nok en – kanskje bringer den lykke?

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

Slik lykkes du med Orkidéer

Planteleksikon Orkidéer er forbløffende planter. De utgjør en av verdens mest tallrike plantefamilier og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkidéer er enkle å ha med å gjøre og kan med riktig tilpasning blomstre år etter år.  

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Planteleksikon Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå...

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt til buketter. Les alt om blomstring, planting og stell av gyldenlakk her.

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen...

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...