Magnolietreet er vakkert.
Magnolietreet er vakkert. Bilde: iStockphoto

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon

Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Fakta om Magnoliatreet

Norsk navn: Magnoliatre
Latinsk navn: Magnolia liliiflora
Engelsk navn: Lily magnolia

Populære sorter

Det finnes over 80 ulike arter av magnoliatreet. Her er de mest populære:

  • Stjernemagnolia (Magnolia stellata): Saktevoksende, 2-3 meter høy busk med duftende bark og hvite stjerneformede blomster.
  • Åkandemagnolia (Magnolia sieboldii): Mellomstor busk med hvite, skålformede blomster og rødt midtparti. Blomstrer fra juni til august.
  • Alminnelig magnolia (Magnolia soulangiana): Kraftig busk på 4 meter med klokkeformede, duftende blomster. Blomstrer før løvspring til juni.
  • Snømagnolia/Japansk magnolia (Magnolia kobus): 5-7 meter kjegleformet tre med hvite blomster. Blomstrer før løvspring i april-mai.
  • Hårdfør magnolia (Magnolia x loebneri): Kraftigvoksende, lite tre som får hvite, stjerneformede blomster i april og mai. Denne arten er mer hardfør enn de andre i slekten.

Magnoliaen blomstrer lengre når været er kjølig. En enkelt blomst kan blomstre i over en uke, men det er stor variasjon fra sort til sort.

Opprinnelse

Treet stammer opprinnelig fra Øst-Asia, Himalaya, det østlige Nord-Amerika og Mellom-Amerika. De første magnoliatrærne som kom til Europa for ca. 200 år siden og har nå blitt et utbredt tre i norske hager.

Magnoliatreets utseende

Magnoliatreet blomstrer vakkert om våren, men de krokete grenene gjør treet dekorativt også resten av året.

Etter blomstringen springer treets lysegrønne blader ut og pryder treet fram til høsten kommer.

Sesong for blomstring

Blomstringsperioden varierer fra sort til sort, men stort sett blomstrer treet i løpet av våren.

Beskjæring av magnoliatreet

Magnoliatreet liker ikke å bli beskjært. Men blir treet for stort, anbefales det å beskjære i perioden mai-juni.

For de trærne som blomstrer tidligst, kan du, uten å ødelegge blomsterknoppdannelsen, vente med beskjæring til blomstringen avsluttes i mai-juni.

De typene som blomstrer etter løvspring, kan beskjæres enda tidligere på våren. (I april) Men pass på; jo kraftigere du beskjærer, desto mer forstyrres likevekten mellom krone og rot.

Resultatet kan da bli at vanris eller såkalte heksekoster vokser fram på trestammen.

Planting og flytting

Du kan plante magnolia både vår og høst. Magnoliaen trives best i en kalkfri, drenert og lett sur jord, som holder på fuktigheten. Treet foretrekker å bli plassert i jord som ligger noe høyere (5-10 cm) enn terrenget rundt.

Du kan forbedre jorden ved å blande inn komposterte blader og barnåler. Sørg for at jorden er drenert slik at ikke overskuddsvann blir liggende. Plant treet helst på et solrikt og lunt sted.

Magnoliatreet er sårbart og jo eldre treet blir, jo vanskeligere blir det å flytte det. Det finnes flere nyere sorter av magnolia, som har en sen vekst. Disse egner seg godt i småhager.

Stell

Magnoliaen passer seg nesten selv,  men planter du magnoliaen på høsten, må du være oppmerksom på at jorden skal være lun og fuktig ved planting.

Sørg for vinterdekking de første årene etter planting. Bruk f. eks. tørre blader eller granbar. Et nyplantet magnoliatre trenger rikelig med vann for å slå rot. Gi den derfor rikelig med vann.

Gjødsel

Dersom du har magnoliatreet ditt stående i sur jord, kan du vurdere å gjødsle treet de første 2-3 årene med en blandingsgjødsel på våren. Ellers har treet normalt ikke behov for å gjødsles.

Plassering

Magnoliatreet foretrekker et lunt og beskyttet sted i hagen, med halvskygge eller solrik plassering.

Bruk

Magnoliaen bør plantes som en solitærbusk, det vil si at den gjerne står alene. På denne måten får både røtter og grener god plass til å strekke seg ut.

26. januar 2016
Mer om Planteleksikon

6 inneplanter som ikke dør

Planteleksikon Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Rutelilje – en småtrendy vårblomst

Planteleksikon Ønsker du deg en yndig hageplante av spesiell karakter? Ruteliljen er spinkel av vekst, men har nydelige rutemønstrede blomster. Les alt om dyrking,...

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet. 

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt...