Bilde: Getty Images

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon

Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Fakta om Primula

  • Norsk navn: Primula eller kusymre
  • Latinsk navn: Primula
  • Engelsk navn: Primula og Primrose

Populære arter

  • Primula denticulata: Kuleprimula
  • Primula rosea: Roseprimula
  • Primula pubescens: Show Aurikler

Primulaens opprinnelse

Det finnes over 500 ulike arter av primula. Mange av disse stammer fra mer tempererte områder på den nordlige halvkule. Over halvparten av alle kjente arter hører hjemme i Himalaya. Primula er en planteslekt i nøkleblomfamilien, Primulaceae.

Primula i Norge

Primula eller kusymre, er en kjær kjenning i norske hjem og hager. Den gir vårfølelse i stua i januar og pryder hagen med vakre, klare farger i juni.

Norske gartnerier produserer primula i store mengder og planten ligger på 5. plass over de mest populære potteplantene i Norge.

Primula er vanlig i kyststrøk fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag. Planten vokser i fuktig, skyggefull skog og i gressbakker. Den trives også i maritimt miljø nær sjøen.

Utseende

Primula er en urteaktig staude med vakre grønne blader. Vi finner primula i stor  fargeskala fra hvit til solgul, fra knallblå over til lys fiolett og fra rosa over til dyp rød. Primulaene er flerårige og trives godt i hagen. Noen ganske få fremavlede arter er riktignok ettårige.

Primula vulgaris er den vanligste stueplanten, men også syrinprimula (P. malacoides) og begerprimula (P. obconica) selges det mange av. Blomstene hos begge disse artene sitter samlet i kranser. Hhos Primula vulgaris kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten.

Vanligvis blir primulaen 15-25 cm høy, men enkelte arter kan bli opp til 90 cm.

Planting av primula

Tidligere skulle primulaen helst plantes ut om høsten, mens jorda fortsatt var varm og luftig. Men det var den gang  primula ble solgt som barrotsplante, altså uten jord og potte. I dag selges de derimot i potter og er langt bedre rustet til utplanting hele året, så lenge det ikke er frost i jorda.

Primulaer er enkle å plante. Grav et hull som er stort nok så røttene ikke bøyes. Fyll hullet med vann før du setter planten i jorda, slik at vannet trekker godt ned. Bland gjerne jorden med litt kompost. Fyll på med jord rundt primulaen så den står støtt.

Primula formeres både ved såing og ved deling.  Det anbefales å dele primulaen ca. hvert tredje år.

Primula og blomstring

Enkelte primulaer begynner blomstringen sin allerede tidlig på våren. For en stund tilbake var primulaens sesong relativt kort. I dag har vi såpass mange forskjellige sorter tilgjengelige, at vi faktisk kan ha blomstrende primulaer helt til september. Navnet primula refererer for øvrig til at planten var en av de første (primus) blomstene som blomstret da våren kom.

Primula innendørs

Primulaer i potter. Foto: iStock

Primula er en populær stueplante. Det viktigste å merke seg ved stell av primula, er at jorden alltid skal være fuktig. Samtidig skal den heller ikke bli stående i vann. Vær oppmerksom på at primulaen foretrekker en stuetemperatur på mellom 15 og 18 grader. Da står den lengre og avgir mer duft enn om den oppbevares varmere. Primulaer innendørs skal ikke stå i direkte sollys, ei heller for mørkt, ettersom det avbleker blomsten.

Stell av primula

Primulaen må vannes regelmessig, spesielt i tørre og varme perioder. Får ikke planten tilstrekkelig med vann, legger bladene seg ned mot jorden og blomsterstengelen begynner å henge. Primulaer står best i halvskyggen og i fuktig jord.

Planten trenger ikke å beskjæres og gjødsling er som regel ikke nødvendig, med mindre jorden den vokser i er spesielt næringsfattig. Overgjødsling kan faktisk ha en uheldig effekt på primulaen. Det kan føre til at bladene vokser seg store og kraftige, mens blomstene forblir uendret. Primulaen kan plantes ut i hagen når faren for frost er over.

Aurikler og primula

Primula og aurikler omtales ofte om hverandre. En aurikkel er en vanlig hageplante i nøkleblomfamilien som er fremavlet som en hybrid mellom ulike primulaarter fra alpene. En av disse er Primula auricula, derav navnet. Denne blomstrer i mai og juni i mange fargenyanser. I motsetning til de fleste andre primulaer, trives Primula auricula best i sandete og tørr jord. De fleste hageaurikler er en krysning mellom Primus auricula og Primus hirsuta.

Primula og virkestoffet primin

Primula inneholder stoffet primin, som noen er overfølsomme for.

Konsentrasjonen av primin har opprinnelig vært størst i begerprimula (Primula obconica). De nyere typene av begerprimula er nå mer allergivennlige og hudnøytrale enn tidligere.

Vær likevel oppmerksom på at mennesker med spesiell overfølsomhet for stoffet primin, kan utvikle håndeksem.

26 januar 2016

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå...

Valmuer

Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Julerose – en vinterblomstrende staude

Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Slik lykkes du med Orkidéer

Orkidéer er forbløffende planter. De utgjør en av verdens mest tallrike plantefamilier og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkidéer...

Rutelilje – en småtrendy vårblomst

Ønsker du deg en yndig hageplante av spesiell karakter? Ruteliljen er spinkel av vekst, men har nydelige rutemønstrede blomster. Les alt om dyrking,...

Klematis – en livskraftig klatreblomst

Klematis er en livskraftig klatreplante som kan vokse flere meter i høyden og som setter vakre farger på hagen, terrassen, gjerdet eller en pergola....