Ruteliljen har rutemønstrede blomster
Ruteliljen har rutemønstrede blomster Bilde: iStockphoto

Rutelilje – en småtrendy vårblomst

Planteleksikon

Ønsker du deg en yndig hageplante av spesiell karakter? Ruteliljen er spinkel av vekst, men har nydelige rutemønstrede blomster. Les alt om dyrking, blomstring og stell.

Fakta om rutelilje

  • Norsk navn: Rutelilje, Vibeegg, Kongekrone, Vipeegg
  • Latinsk navn: Fritillaria meleagris
  • Tysk navn: Schachbrettblume
  • Engelsk navn: Snakes head tritillary

Populære arter

  • Alba: hvit med svake, grønnlige ruter
  • Aphrodite: hvit med svake ruter
  • Artemis: pur­purrød med spesielt tydelige ruter
  • Cha­ron: mørkefiolett
  • Pomona: hvit med fiolette ruter
  • ­Purpie King: purpurrød med svake ruter

Kjennetegn

Ruteliljen er en løkplante med søte, små blomster. Planten er spinkel av vekst, noe som gjør at den lett lar seg utkonkurrere av mer kraftigvoksende hageplanter.

Opprinnelse og slekt

Ruteliljer er naturlig utbredt i de sentrale og østlige delene av Europa. I naturen vokser som regel ruteliljer sammen i et større antall i kupert terreng med kalkrik jord.

Ruteliljen stammer fra slekten Fritilaria og er en plante i liljefamilien, som også omfatter en rekke andre vårblomstrende løkplanter.

Utseende

Ruteliljen er en oppreist løkplante med et særpreget utsende. Ruteliljen har 1-2 forholdsvis store, hengende og rutete/sjakkbrettmønstrede blomster på hver av de tynne stenglene. Blomstene er klokkeformede og er vanligvis hvite og lilla. Stengelen blir 30-50 cm høy, avhengig av vekstvilkår. Planten har grønne og smale blader.

Det finnes også helt hvite ruteliljer, samt hvite blomster med grønt rutemønster.

Sesong for blomstring

Ruteliljen er en vårplante og blomstringen skjer som regel i april og mai, altså like etter krokusen. Ruteliljen blomstrer i 3-4 uker, som er ganske bra for løkblomst å være. Som avskåret, er blomsten holdbar i opptil 3 uker.

Planting, dyrking og deling

Plant løkene i august eller september. I likhet med de fleste andre vårblomstrende løk- og knollvekster, bør Ruteliljen kjøpes inn og plantes så tidlig som mulig. Blir den stående i butikken utover høsten kan løken svekkes og medføre råte og inntørking.  Plant løkene i jorda med en dybde på 5-6 cm. De skal ligge forholdsvis tett.

Ruteliljen kan selvsagt også formeres fra frø, men da går det som regel flere år før de blomstrer. Vær oppmerksom på at frøene trenger frost for å spire. Frøene kan derfor drysses utover jorda. Alternativt kan ruteliljen formeres fra sideløk, som samles opp etter at planten har visnet.

Grobunn

Ruteliljer vokser fint i vanlig hagejord, men trives best i en næringsjord som minner om skogbunn. Gi derfor jorda rikelig med Sphagnum, som både forsurer jorden og holder på fuktigheten. Ruteliljer trives også i jord med høyt kalkinnhold og krever ellers fuktig grobunn i vekstperioden. Er hagejorden din kalkfattig, kan du godt drysse litt kalk ut tidlig på våren når frosten er over.

Planten trives dessuten i porøs jord; i både bed og gress.

Stell av rutelilje

Løkvekster, som ruteliljer, er generelt lettstelte og robuste planter som gjerne blomstrer igjen og igjen. Dersom ruteliljen trives der den vokser, kan de raskt bli mange, ettersom de er selvsående.

Ruteliljene trenger å vannes jevnlig, ettersom planten trives best i fuktig jord.

Gjødsling

Ruteliljen bør gjødsles ved ca. hver fjerde vanning i vekstperioden.

Sol og temperatur

Gi ruteliljen din full sol eller halvskygge. I perioden fra våren og forsommeren og frem til plantene visner, trenger ruteliljen rikelig med sol.

Bruk

Ruteliljer er flotte i staude- og blomsterbed. Men de egner seg også som krukkeplanter og i buketter.

Fiender

Ruteliljenes verste fiender er tørke, jordrotter (vånd, vannrotter) og liljebiller ( en type bladbille). Jordrottene kan gnage på knoppene og de små lakkrøde liljebillene lever av ruteliljenes blader og blomster.

26. februar 2016
Mer om Planteleksikon

Slik lykkes du med Orkidéer

Planteleksikon Orkidéer er forbløffende planter. De utgjør en av verdens mest tallrike plantefamilier og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkidéer er enkle å ha med å gjøre og kan med riktig tilpasning blomstre år etter år.  

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedrer luftkvaliteten innendørs!

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får...

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Planteleksikon Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå gir en romantisk framtoning i både stue og hage.

Gyldenlakk – en sjarmerende sommerblomst

Planteleksikon Gyldenlakk er en høy staude i vakre, gylne fargenyanser. Plantens intense duft pryder sommerhagen din i juli og august, samtidig som den egner seg godt...

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...