Bilde: Getty images

Slik lykkes du med Orkidéer

Planteleksikon

Orkidéer er forbløffende planter. De utgjør en av verdens mest tallrike plantefamilier og de fleste trives bedre på stein og trær enn i jord. Orkidéer er enkle å ha med å gjøre og kan med riktig tilpasning blomstre år etter år.  

Fakta om Orkidéen

  • Norsk navn:  Orkidé
  • Latinsk navn: Orchidaceae
  • Antall arter: Orkidefamilien omfatter mer enn 750 slekter og over 20.000 arter.
  • Antall ville arter i Norge: 35
  • Såing og planting: Det kan tas stiklinger av enkelte arter gjennom hele året.
  • Blomstring: Stueplanteorkidéen kan blomstre på alle tidspunkt året rundt.

Orkidéer i hagen

  • Orkidéer egner seg kun unntagelsesvis i norske hager. Nesten alle orkidéarter som kan kjøpes i Norge er tropiske eller subtropiske. De egner seg derfor best som innendørsplanter.
  • Det finnes omtrent 35 orkideéarter, fordelt på 22 slekter i Norge. De er alle sjeldne og samtlige arter som vokser i Norge, er fredet.

Tre typer Orkideér

Epifytte orkidéer – gror på andre planter og trær

De færreste orkideer vokser i jord. Flesteparten av orkideéartene er epifytte. Det betyr at de bor på andre planter, fortrinnsvis trær. Orkideéns rotnett klamrer seg fast til trærne eller vertsplantene. Vi kan likevel ikke si at orkideen er en snylter. Orkideéen lever nemlig av det vannet den samler opp fra dugg, regn og den beskjedne næringen fra vannet og nedfalt organisk materiale.

Orkideénes rotnett er synlige over jorden og på orkidéenes rotnettstengler ser vi ofte de karakteristiske utposningene, såkalte bulber, som planten samler vann i. Epifytte orkidéer vil råtne hvis de blir plassert i jord eller mold. Plantens usedvanlige egenskaper gjør den i stand til å overleve tørke ved å tære på lagrene sine.

Litofytte orkidéer – gror på stein

Enkelte orkidéer vokser på stein. De går under betegnelsen litofytte og vokser som regel på spesielt solrike og varme plasser. Disse orkidéene er i stand til å klare seg på enda mindre næring enn de epifytte orkidéene.

Terrestiale orkidéer – gror i jord

En tredje variant av orkidéene skiller seg ut fra de andre orkidéene ved at den vokser i jord som de fleste andre planter. Denne typen orkidéer har i motsetning til epifytte og litofytte orkidéer ikke de vannsamlende utposningene på rotstenglene.

Levetid

Orkidéer er flerårige og kan blomstre opptil flere måneder. Men uten forvarsel kan blomstene falle av og orkidéen din blir stående igjen ribbet og ikke spesielt dekorativ. Men frykt ikke; den kan fortsatt leve lenge hvis du stimulerer til ny vekst. Klipp av de døde stenglene rett over det andre ”øyet”, (leddene kan ses som små klumper) men er den vissen bør den skjæres helt ned. Sett gjerne potten i et lyst, men kjølig rom etter avblomstring og eventuell beskjæring.

Formering

Det finnes svært mange orkidéarter og de ulike artene bestøves på ulike måter. Selve bestøvingen er en relativt komplisert prosess som egne orkidégartnerier har spesialisert seg på.

Ønsker du selv å ta stiklinger av for eksempel din stueorkidé Phalaenopsis, må du følge med når den utvikler nye småskudd på blomstergrenen. Ved å fukte det nye skuddet med en type forstøver (bruk helst regnvann), hjelper du orkidèen med å utvikle et rotnett. Når rotnettet har begynt å utvikle seg, kan du forsiktig skjære av og plante den i en ny beholder med næringsrik jord. Orkidégjødsel kan kjøpes i gartnerier.

Vanning og stell

De fleste orkidéer som kjøpes i Norge, trenger vann ca. en` gang i uken. Orkidéen bør stå i en potte som lar vannet renne ut i bunn for at røttene ikke skal råtne. Enkelte orkidéer skal vannes ved at røttene trekker vannet opp gjennom hull i bunn av potten. Vær oppmerksom på at plantene trenger mer vann om sommeren enn om vinteren.

Gjødsling

Bruk orkidégjødsel som kan kjøpes i gartneri. Vanlig blomstergjødning kan fort bli for næringsrik for orkidéen. Husk at planten er vant til et begrenset opptak av næring fra naturens side. Har du ikke tilgang på den særegne orkidégjødselen, kan likevel ordinær gjødsel brukes, men da i langt svakere dosering enn til vanlige stueplanter.

Lys

Alle orkidéer skal ha lys, men i ulikt omfang. Orkidéer med kraftige og saftige blader tåler mer lys enn planter med tynne blader. Vær oppmerksom på at kraftig eksponering av sollys kan skade bladene. Har du orkidéene stående i drivhus med sterk sol hele dagen, anbefales bruk av skyggefilter.

Bruk

Spiselige orkidéer:

  • Vaniljestenger stammer fra de tørkede frøstenglene til en spesiell type orkidéplanter.
  • Roten til orkidéarten Orchis mascula er en viktig ingrediens i en tyrkisk pulverblanding som brukes i en varm drikk (Salep) og i en spesiell tyrkisk iskrem.
31. januar 2016
Mer om Planteleksikon

6 inneplanter som ikke dør

Planteleksikon Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Planteleksikon Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå...

Valmuer

Planteleksikon Valmuer er nostalgi, blomstereng og norsk sommer. Den dekorative planten vokser både vilt og som prydplante i Norge. Her i vårt planteleksikon finner...

Lavendel – en velduftende middelhavsblomst

Planteleksikon Lavendel er en populær plante med sine vakre blomster, lange blomstringstid og herlige duft. De blålilla blomstene kan fylle både hagen og terrassen med duft av sol og sommer hele sesongen gjennom.

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planteleksikon Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Campanula – en allsidig klokkeblomst

Planteleksikon Klokkeblomsten, også kjent som Campanula, er blå og lilla og trives utmerket som potteplanter i stua og ute i hagen. Ønsker du tidlig vårglede som ikke...

Høstanemone – en hardfør staude på ettersommeren og høsten

Planteleksikon Høstanemonen er en robust, løvfellende staude med både sen og lang blomstring. Les mer om hvordan du får den til å trives.

Fredslilje – en luftrensende stueplante

Planteleksikon Fredsliljen er en populær stueplante som er mest kjent for sine ovale, mørkegrønne blader og karakteristiske blomster. Og tro det eller ei, den forbedre...

Akeleien - selvsående og lettstelt

Planteleksikon Akeleien er en vakker flerårig staude som finnes i mange norske hager. Den krever lite stell, er flerårig og sår seg selv. Lær mer om Akeleien her.

Tulipaner – vårens fargeglade løkblomst

Planteleksikon Tulipanen er en av norges mest populære snittblomster. Den er vakker alene, men muligens enda vakrere sammen i en større samling. Les om hvordan du får det beste ut av tulipanene dine, enten som løk i bedet, på gressplenen eller stående i krukker.

Primula – en frisk forsmak på våren

Planteleksikon Primula, også kalt kusymre er en av vårens tidligste og mest fargerike blomster som pynter opp både ute og inne. Les hvordan du får den til å trives.

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Planteleksikon Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Krokus – et sikkert vårtegn

Planteleksikon Krokusen lever et hemmelig liv under jorda det meste av året. Men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt

Kløver – urteplanten med undervurderte egenskaper

Planteleksikon Kløver, (trifolium), er en urteaktig plante som vokser over hele landet.

Julerose – en vinterblomstrende staude

Planteleksikon Synes du vinteren kan være kjedelig med bare grener og eviggrønne busker under snødekket? Fortvil ikke; Julerosen kan være et vakkert innslag når hagen...